Afblæser nordjyske tilstande i Rødovre
kommunegraense_BP.jpg
Selvom det sandsynligvis var på tale, at man heller ikke på Vestegnen måtte krydse kommunegrænserne for at dæmme op for smittespredningen her, ser det nu ud til, at de seneste indsatser virker lokalt. Foto: Brian Poulsen
Coronavirus Selvom Berlingske Tidende tirsdag morgen sendte et gys gennem læserne med historien om, at der måske var Nordjyske tilstande på vej til Vestegnen, har de lokale borgmestre om eftermiddage fået modsatte melding. ”Det ser ud til, at de ting, vi har aftalt på det sidste krisemøde med ministeren virker,” siger Rødovres borgmester.

Siden starten af november har arbejdsgivere og arbejdstagere på Vestegnen holdt vejret. Ikke så meget for at mindske smitterisikoen, men af frygt for, at regeringen ville indføre Nordjyske tilstande i omegnskommunerne, der huser langt de fleste smittede indbyggere i Danmark.

Sundhedsministeren har derfor varslet, at der kan komme endnu et topmøde med de lokale borgmestre og muligvis endnu flere restriktioner og tiltag, end dem, som kommunerne allerede gennemførte efter forrige uges krisemøde.

Til alt held ser det dog ud til, at lige netop de tiltag har virket.

”Vi er ikke blevet indkaldt til et nyt møde med ministeren, men jeg kan godt forstå at borgerne i Rødovre er interesseret i at vide, om de pludselig ikke må krydse kommunegrænsen og alle skal arbejde hjemmefra for dæmme op for smittespredning,” siger Rødovres borgmester, Britt Jensen (S).

”Men sådan bliver det nok heldigvis heller ikke, selvom vi selvfølgelig ville have fundet en løsning på det, hvis vi virkelig blev nødt til det, hvor svært det så end ville være at håndhæve, når vi er så mange mennesker her,” tilføjer hun.

I stedet lyder det nemlig fra forvaltningen, i samme minut vi snakker med borgmesteren tirsdag eftermiddag, at udviklingen ser ud til at vende, og det derfor ikke bliver nødvendigt med yderligere møder og restriktioner lige nu og her.

 

Indsats virkede

Ifølge listen over smittede i Danmark fra Statens Serum Institut, er kommunerne på Vestegnen desværre helt i top.

I skrivende stund topper topper Herlev listen over incidens, der dækker over smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere målt over en uge. Herlev har en incidens på 390,4 mens Rødovre i de sidste tre uger har svinget mellem 150 og 170.

Selvom der er forskel på kommunerne, tror borgmesteren, det er de nye ekstra indsatser, der slår ekstra godt igennem i Rødovre.

”Lige nu kører vi to gange om ugen med task force, og der har været særligt fokus på børn og unge samt fritids- og foreningsliv. Vi har drøftet at skille børnene ad og hvad vi kan gøre i særlige miljøer. Vi har i Rødovre kørt på alle tangenter og inddraget det boligsociale arbejde. Det gælder både bydelsmødre, de blå mænd og alle andre kanaler vi har til at informere på og det ser ud til at have virket,” understreger hun.

I Rødovre er det lige nu især de to unge grupper mellem 11 og 20 og 20 og 29 år, at der er stor smittespredning.

”Det har meget med sport og kulturliv at gøre, men det har hjulpet, at vi har haft fokus på det og vores tal er svagt faldende og vi svinger mellem en 10. plads og en 15. plads på listen, og det giver ikke anledning til nye indsatser,” påpeger borgmesteren.

Kommentarer
Top