Talenter og udsatte unge samles i nye boliger
jordvold-rødovrehallen-Jon-Henriksen-4-1.jpg
Vildt projekt samler tre slags ungegrupper under samme tag, hvis forslaget vedtages. Foto: Jon Henriksen/Danishstreetdocs
boliger Der er noget eventyrligt smukt - ja nærmest hobbitagtigt over Rødovres planer om at bygge ungdomsboliger ind i højen i Espelunden. At boligerne skal tiltrække både idrætstalenter og give udsatte unge et forpligtende fællesskab, gør det ikke mindre eventyrligt.

Der skal være plads til alle i Rødovre. Sådan har det altid været, og sådan skal det være igen, selvom boligpriserne de sidste par år er stukket helt af.
“Rødovre skal ikke kun være for de rigeste. Vi er et fællesskab, hvor der skal være plads til høj som lav,” siger Rødovres borgmester, Britt Jensen (S) som springbræt til en snak om kommunens nyeste byggeprojekt.
Hun har tidligere meldt ud her i Lokal Nyt, at det næste skridt for udviklingen af Bykernen, skal være almene boliger, men nu lyder meldingen også på, at det skal gælde boliger målrettet til unge mennesker.
“Jeg utrolig glad for, at Rødovre Kommune nu går forrest med et konkret og banebrydende projekt for boliger til vores unge,” siger borgmesteren.
Kommunen er blevet inspireret af et projekt på Frederiksberg, som har bygget deleboliger, hvor halvdelen udlejes til unge flygtninge og resten til danske studerende.

Bliver et fællesskab
I Rødovre er konceptet ikke orienteret mod flygtninge men mod danske unge, så ressourcestærke unge samt unge, der trænger til den tryghed og hjælp, som fællesskabet kan give, bor side om side.
“Så det bliver både for de unge, der har ressourcer og for dem, der er udfordrede. Alle unge forpligter sig til at være en del af og bidrage til fællesskabet,” understreger Britt Jensen.
Der vil også være tilknyttet støtte-kontaktpersoner fra kommunen til boligerne.
Projektet er født i et samarbejde mellem Rødovre Kommune, Udsatterådet samt Ungepanelet og skal behandles politisk senere på måneden.
Selve boligerne skal være af høj arkitektonisk kvalitet og de får en attraktiv beliggenhed, tør vi roligt vurdere uden at have rådslået os med avisens ejendomsmæglere.
“De kommer til at ligge tæt på Rødovrehallen for foden af græsvolden, hvor bebyggelsen skærer sig ind i og rejser sig som en del af volden. Det bliver en kombination af bofællesskab og delte lejligheder,” siger Britt Jensen til Rødovre Lokal Nyt.

24 nye boliger
Ialt er der lagt op til, at den nye bebyggelse skal rumme 24 boliger fordelt i to etagehuse med et
fælleslokale.
Boligerne skal, såfremt projektet godkendes, opføres af et almen boligselskab, men først skal der også være et borgermøde om sagen, hvis corona-
situationen tillader det, lover borgmesteren, der glæder sig over samarbejdet med Udsatterådet og Ungepanelet.
“Det varmer mig om hjertet, at vi netop her viser, at vi er en kommune, hvor der er plads til alle og vi med disse boliger kan styrke indsatsen for udsatte unge og samtidig give ganske almindelige unge
en ungdomsbolig. Det er en styrke, der bliver plads til begge målgrupper og så i et kvalitetsbyggeri,” siger hun.
Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Annie Arnoldsen Petersen understreger, at der også er stillet krav om opførelse af ungdomsboliger ved Rødovre Port.

Kommunen har ansvar for konkrete initiativer
Alligevel glæder hun sig over udsigten til at kombinere forskellige unge i det nye projekt.
“Det bliver eliteidrætsudøvere, ganske almindelige rødovreunge, der har lyst til at blive boende og den sidste gruppe bliver udsatte unge, som er omfattet af udsattepolitikken,” siger hun.
“De unge kan flytte ind i et forpligtende fællesskab, hvor de kan bidrage og drage nytte,” tilføjer Annie Arnoldsen Petersen.
Hun synes ikke, det er rimeligt, hvis unge i år 2021 skal være bekymret for, om de kan finde en sofa at sove på og peger på, at kommunerne har et ansvar for konkrete initiativer.
“Det er vigtigt, de unge får den socialfaglige indsats, de har brug for og det kan de med dette projekt. Deres boligløshed løses ikke af gode hensigter, men af, at vi opfører boliger, de rent faktisk har mulighed for at bo i,” siger hun.

Midlertidig bopæl
En af samarbejdspartnerne er Udsatterådet.
Her glæder formand Lars Ahlstrand sig over, at der tænkes i boliger, som både kan være attraktive og alternative.
“Men, det skal ikke være noget, man skal bo i for evigt. Pointen er, at man skal videre i sit liv og der kan en fast bolig være et skridt på vejen,” understreger Lars Ahlstrand.
“Vi ved, der mangler boliger til unge mennesker. Det er ærgerligt, at dem der gerne vil blive boende her i Rødovre, ikke kan få lov til det, så vi er meget glade for denne indsats, der kan gøre op med de såkaldte sofasurfere, der har udfordringer både på den sociale og psykiske bane,” påpeger han.

Vender bøtten om
Udsatterådet glæder sig især over, at man kombinerer ressourcestærke
unge med udsatte unge og glæder sig til at se, hvad der kommer ud af fællesskabet.
“Meningen er, at alle skal være indstillet på, at de vil indgå i det. Man betaler samme husleje og får samme vilkår. Det bliver bæredygtigt og er til at betale. Det bliver attraktivt og på ingen måder stigmatiserende, så man må sige, at vi vender bøtten omkring målgruppen på hovedet,” slutter han.
Hos AKB har man i årtier været bekymret for udviklingen omkring udsatte unge og manglen på boliger. Derfor glæder formand i Rødovre, Klaus Lind Bentsen sig også over initiativet.
“Det er dejligt at høre, der politisk tages hånd om at løse dette problem,” siger han.

Top