Et ordskælv om at være (god) nok
amalie_898_070520_BP.jpg
Amalie fra Rødovre har gjort sig tanker om alt det du ser og ikke ser i spejlet, når du har været spærret inde og skal lukke et land op. Foto: Brian Poulsen
Kultur Du behøver ikke renovere halvdelen af huset og tage 100 armbøjninger af dagen, bare fordi den stille genåbning giver mere tid derhjemme. Særlige tider, giver ikke særlig formåen, minder studerende os om i ny bogudgivelse.
Corona-tider

 

I disse tider

kan man bruge tiden

på ting vi glemmer

Jeg kunne bruge tiden

på at sige de ting

jeg aldrig for sagt

til dig

Jeg har ikke sagt

hvor godt jeg syntes

du dufter

og hvordan

jeg næsten bare smelter

mellem dine hænder

når din duft

rammer min næse

og du har ikke engang

rørt mig endnu

Jeg har ikke sagt

hvor tryg jeg føler mig

når du holder min hånd

eller hvor hurtigt

jeg følte mig tryg

ved bare at være mig

Jeg har ikke sagt

at jeg har lyst til at sige

at jeg er din

selvom jeg er jo DIN

det er ord

bare bagateller

I disse tider

burde man

få sagt alt det

gjort alt det

man ikke for gjort normalt

men i stedet

bliver man

lidt blå i humøret

af ensformige ensartede rutiner

Selvom man egentlig burde

selvrealisere sig selv

spise sundere

dyrke sit selvværd

dyrke mere sex

cykle mange ture

og se sig selv mindre i spejlet

og stoppe med det sjove

som se dine venner

og veninder

se mængder af mennesker

i et stort menneskemylder!

For du må ikke

komme for tæt på

kun med maske om munden

og sprittede hænder

man burde blive hjemme

man burde

holde sig inden døre

men uden at gå fra forstanden

man burde udfolde sig

kreativt

produktivt

ekspressivt

men bliv ikke for spekulativ!

Man burde gøre så meget

men selv særlige tider

sætter ikke helt gang

i en særlig formåen

Så bær over med mig!

”Det er i orden ikke at nå alle de ting, vi føler vi burde nå, fordi vi har fået ekstra tid.” Sådan lyder budskabet fra den studerende og kreative kunstner, Amalie Lundgren Pedersen.
Hun er en del af en online bogudgivelse, der rammer lockdowndanmark den 13. maj.
”Ordskælv er en forlag med kreative projekter. Her kan flere være en del af en bog, der belyser corona fra forskellige vinkler,” forklarer Amalie, da vi møder hende i et mennesketomt center.
”Litteratur og digtning er for mange en måde at udtrykke sig på, ved at vise, hvordan man har det og det giver en fællesskabsfølelse, fordi man kan se man ikke er alene,” mener Amalie, der har lagt sine personlige følelser ned i det digt, der er hendes bidrag til bogudgivelsen.
Hun reagerede på en åben invitation.
”Når denne Covid-19 lockdown er ovre går vi alle sammen ud og spiser en ekstra middag, ser en koncert, hyrer en freelancer til en fed opgave og giver bedstemor et kæmpe kys! Men indtil da. Vask dine hænder, host i ærmet og lav en bog med os!”
 
Se dig selv i andre
Amalie Lundgren Pedersen kalder på et tidspunkt i digtet alle sine ord for bagateller, men der er gemt noget vildskabelig kutlur bag de beskedne vokaler.
”For mig er, viser digtet, hvordan jeg er påvirket helt personligt, men jeg håber mange vil kunne genkende følelserne. Det styrker mig i hvert fald i, at det er okay at have det som jeg har det. Jeg giver udtryk for, hvordan jeg har det, og det betyder, at det er okay at blive påvirket på forskellige måder. Der er ingen rigtig måde at komme ud af lockdown på,” siger hun.
 Mange bruger ellers coronatiden på ting, de normalt glemmer, og det er også okay, så længe man husker, at der ikke er nogen rigtig eller forkert opskrift, mener den unge studerende.
Som hun selv skriver i sit digt:
”Man burde gøre så meget, men selv særlige tider, sætter ikke gang i en særlig formåen.”

Hvorfor Ordskælv
Men, hvorfor overhovedet skrive et digt og hvorfor overhovedet udgive en bog fyldt med ord og billeder om lockdown, liv og tanker.
Forlaget bag Ordskælv Lockdown er ikke i tvivl.
”Vi savner hinanden! Vi har brug for hinanden. Og nu skal vi finde ud af hvordan vi kan være der for hinanden, hver for sig. Den globale pandemi byder os uvished og bekymring og åbner for helt nye refleksioner. Lad os dele dem med hinanden,” forklarer de.
Ordskælv Lockdown er på den måde en samling af fortællinger, som danskerne skriver hver især, sammen.

Kommentarer
Top