Rødovrepiger fravælger vigtig vaccine
ISS_14098_22911.jpg

close up doctor giving a vaccine for a patient

Har du snakket med dit barn om HPV-vaccine - ellers siger statistikken, at det er en god idé. Foto: SignElements
HUSK VACCINEN Langtfra alle piger i Rødovre får den måske livsvigtige HPV-vaccine. Faktisk er kun 61 procent lige nu færdigvaccineret. Kun otte ud af 10 har fået første halvdel af vaccinen.

I Danmark er 64% af alle piger vaccineret imod livmoderhalskræft – den såkaldte HPV-vaccine.
81% er snart færdigvaccineret.
De tal er ikke langt fra virkeligheden i Rødovre, hvor 61 procent fra årgang 2004 er færdigvaccineret, mens 79 procent har fået første stik.
Der er dog en smule usikkerhed omkring, hvor man får tallene fra. I en opgørelse fra statens Seeruminstitut ligger Rødovre på henholdsvis 72 procent og 82 procent. Uanset hvad, kan tallene dog forbedres.

Kun én siger nej
På Nyager Skole er der, ifølge vores egen ‘stikprøve’, i en 9. klasse med 13 piger, kun én, der endnu ikke har fået vaccinen.
”Jeg bryder mig ikke særlig meget om nåle, derfor har jeg ikke fået den endnu. Men jeg har planer om at få vaccinen,” siger den anonyme 15-årige pige, som altså er den eneste pige i sin klasse, der ikke har fået vaccinen endnu.

Stor usikkerhed
I den lokale sundhedspleje oplever man, at de unge piger er meget usikre på, hvad det egentlig vil sige og hvad det vil betyde at få vaccinen.
”Vi snakker med mange, som er usikre på, om de vil have HPV-vaccinen netop, fordi at den er blevet snakket så meget ned i medierne,” siger Ulla Balmer Åkerström, der er sundhedsplejerske i Rødovre Kommune.
“Men vi snakker med dem om de positive ting ved vaccinen og så vælger de fleste at blive vaccineret,” tilføjer hun.
I Rødovre Sundhedscenter henviser man til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis de unge er i tvivl om, hvad de skal vælge.
”Den beskytter mod kræfttyper forårsaget af HPV mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og af endetarmskræft. Den beskytter også mod 9 ud af 10 tilfælde af kønsvorter, som er en sexsygdom,”
siger Marianne Hallberg som er forebyggelseskonsulent i Rødovre Kommune. Ifølge Statens Seeruminstitut har Rødovre Kommune årgang 1998 det største procenttal af vaccinationer. Der er 82 procent færdigvaccineret og 96 procent har fået sit første stik.
Til gengæld har årgang 2003 det mindste procenttal. Her er 61 procent færdig vaccineret og 77 procent har fået sit første stik.
”I 5. klasse gør vi forældrene opmærksomme på, at deres børn som 12-årige kan få HPV-vaccinen,” fortæller Ulla Balmer Åkerström.
”Hvor vi i 7. og 9. klasse følger op med eleverne, om de har fået HPV-vaccinen ved at snakke med dem og er de usikre på, om de har fået HPV-vaccinen, slår vi dem op i vores system,” slutter hun.

Fakta

HPV-vaccinen er en del af det danske børnevaccinationsprogram og nu tilbydes både piger og drenge vaccinationen. Det er gratis for piger mellem 12 til17 år og efter den 1. juli 2019 er det også blevet gratis for drenge, der er fyldt 12 år. Men når barnet er fyldt 15 år, skal man have tre stik, er man under 15 år, skal man have 2 stik oplyser sundhedsstyrelsen.
Det er anbefalet af sundhedsstyrelsen, at man får vaccinen som 12-årig, da vaccinen er mest effektiv inden seksuel debut.
HPV er en meget smitsom virus. De typer af HPV, der er årsag til kræft og kønsvorter, overføres seksuelt og kondom forhindrer ikke smitte. Når kroppen i sjældne tilfælde ikke selv bekæmper HPV-infektionen, kan den udvikle sig til kræft eller kønsvorter
HPV er årsag til en række kræftformer, som både rammer mænd og kvinder. I Danmark er der hver dag to danskere, der rammes af en kræftsygdom, som skyldes HPV.
Det er ikke de samme typer af HPV, der giver kønsvorter og kræft. HPV-vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, der er årsag til 90% af alle tilfælde af kønsvorter.
De kendte bivirkninger, man kan få efter at være blevet HPV-vaccineret, er:
Meget almindelige bivirkninger (kan påvirke flere end 1 ud af 10 mennesker): bivirkninger på injektionsstedet (smerte, hævelse og rødmen) og hovedpine.
Almindelige bivirkninger (kan påvirke 1 ud af 10 mennesker): bivirkninger på injektionsstedet (blåt mærke og kløe), feber, træthed, svimmelhed og kvalme.