Bogen fandtes ikke – så Diana skrev den selv
IMG_5452.jpg
Diana Lund Andersen er aktuel med en bog til pårørende, der lever med en alvorlig syg partner. "Rigtig mange pårørende har det hårdt, mange står for alle de praktiske ting, nogen bliver hjælpere og søskende bliver tilsidesat. Der er rigtig mange pårørende, som blandt andet bliver syge med stress og depression, fordi de lever i en hverdag med højt psykisk alarm- beredskab," lyder det fra forfatteren. Foto: Martin Witt
selv pårørende: Husk dig selv og pas på dig selv. Sådan lyder to af de vigtigste råd fra Diana Lund Andersen, der er aktuel med en bog, som sætter fokus på rollen som pårørende til en person med alvorlig og langvarig sygdom.

Det var på en kirkegård i Grenå, at rejsen mod Dians bog begyndte. Sidste sommer mistede hun sin far til kræften. Tabet satte mange tanker i gang omkring det at være pårørende og det at være efterladt.
“Jeg husker, at folk altid spurgte min mor, hvordan min far havde det, da han var syg og ingen spurgte ind til, hvordan hun selv havde det. Hun blev nærmest glemt,” fortæller Diana, der i hjemmet i Islev bor sammen med sin kæreste, der er alvorlig syg med sclerose.
“Da min far døde, følte jeg ikke, at min kæreste havde overskud til min sorg. Det var en stor livsændring at miste min far og jeg besluttede at bruge den store uretfærdige ændring til noget positivt og jeg er sikker på, at min far havde ønsket det samme,” fortæller Diana.
Hun fik hjælp hos en psykolog og senere forsøgte hun at blive klogere på rollen som pårørende i bøgernes verden, men kunne ikke finde det, hun ledte efter. Derfor besluttede hun sig for selv at skrive bogen.
”Med bogen vil jeg gerne, først og fremmest, hjælpe den enkelte pårørende, dernæst familierne, så der ikke ender med at være to syge i familien og dermed også samfundet, da en forebyggende indsats kan spare staten for rigtig mange penge i længden,” fortæller Diana om bogen ’Jeg er også vigtig – Husk dig selv som pårørende’.
“Det er en opslidende proces at være pårørende til en med alvorlig langvarig sygdom og derfor bliver mange pårørende også selv syge i processen. De går ned med stress eller depression,” fortæller hun.

Berøringsangst
Diana Lund Andersen har oplevet, hvordan folk omkring hende har haft berøringsangst med emnet. At de ikke ønskede at tale om kærestens sygdom og den svære situation de stod i som par.
”Det handler om at få meldt ud til sit netværk, at man gerne vil snakke om emnet. Og helt generelt handler det om at passe på sig selv, for jeg kan ikke være der for min kæreste, hvis jeg ikke engang kan passe på mig selv,” siger Diana Lund Andersen, der, med bogen til de pårørende, kommer med øvelser og gode råd til, hvordan man husker sig selv og dermed bliver en bedre pårørende, for den man har kær.
”Jeg vil rigtig gerne fortælle min historie og sætte fokus på, at der også er nogen, som skal passe på os pårørende – vi er ikke maskiner og på trods af et ofte hårdt ydre, kan det være virkelig hårdt, både fysisk og mentalt,” siger Diana, inden hun kommer med et godt råd, som hun selv har brugt.
”Det lyder banalt, men det har haft en stor effekt på mig bare at trække vejret. Luk øjnene og læg en hånd på din mave, så du kan mærke din vejrtrækning. Træk nu vejret helt ned i bunden af lungerne, mens du tæller til seks. Vejrtrækningsøvelsen har givet mig meget mere ro og overskud til både mig selv og min kæreste,” siger Diana Lund Andersen om en af øvelserne fra bogen ‘Jeg er også vigtig – Husk dig selv som pårørende’, der udkom i sidste uge.
Bogen kan blandt andet købes hos Arnold Busch.
“Jeg har lært at lytte til min krop og er generelt blevet et stærkere menneske. Både fysisk og mentalt. Det håber jeg at kunne give videre til læserne.

Med udgangspunkt i bogen ‘Jeg er også vigtig – Husk dig selv som pårørende’, arbejder Diana Lund Andersen med at hjælpe pårørende med at huske på og passe på sig selv. Foto: Martin Wiit