På Hendriksholm Skole tages billeder af ord
sebastin-rasmussen_012_130519_BP.jpg
Sebastian Bagergaard Rasmussen er én af fem lærere i Danmark, der kan en særlig læsemetode. Foto: Brian Poulsen
LÆSEHJÆLP: Det siges, at dansk er et svært sprog at lære. Når man tænker på, at 60 procent af alle danske ord ikke er lydrette og at vi har besynderlige vokalglidninger - som når å i ordet tå i ental pludselig - og uden egentlig logik - bliver til æ i flertalsudgaven - tæer, forstå man det godt.

Tilgangen til dét at lære at stave og læse har i Danmark traditionelt været den auditive – altså vi hører bogstavernes lyde og sætter disse sammen til ord. Men ovenstående gør det rigtig svært for mange, at lære, så til balletten af metoder findes der endnu én – den visuelle stavestrategi.
I hele Danmark findes der under fem undervisere, der mestrer denne metode – og én af dem findes på Hendriksholm Skole, nemlig mig! Som en fast del af min danskundervisning introducerer jeg metoden for eleverne på lige fod med de traditionelle metoder, så børnene får flere kompetencer at lære ud fra og arbejde med. Dertil kommer, at der er måder at sikre på, at metoden faktisk virker!

Annonce:

Digital ordbog
Metoden er baseret på et studie af, hvad virkelig gode stavere egentlig gør; og dét er, at tage billeder af de ord, de møder og så igennem en særlig proces i hjernen at lagre disse som en indre digital ordbog. Det tager kun seks uger at automatisere metoden, der har en meget, meget høj succesrate.
Selv elever med moderate til svære læse og stave-
vanskeligheder kan have stor gavn af den, men der skal den intensiveres noget. Metoden har den fordel, at den er helt utrolig enkel og ikke kræver ret meget arbejde, når først forberedelserne er gjort.
Jeg ville ønske, at metoden er meget mere udbredt herhjemme. Især når jeg ser, hvor stor succes eleverne har af at bruge den. De får større selvtillid og bliver hurtigt autonome i deres arbejde.
Jeg er meget taknemmelig over, at jeg selv har lært metoden og nu kan give den videre.

Kommentarer
Top