En flot karriere er slut
WEB_Jannik-Hansen_ishockeylandsholdet_072_270816.jpg
Jannik Hansen har sat skøjterne på hylden. Vi gennemgår her hans profesionelle karriere, krydset med en masse highlights og billeder.
Ishockey Jannik Hansen har annonceret at han har spillet sin sidste professionelle ishockeykamp.En slidt krop, savnet til familien og endelig at vinde et mesterskab efter 16 år som professionel, gjorde beslutningen om at stille skøjterne på hylden let.

I mod de fleste odds kan Jannik Hansen se tilbage på en glorværdig ishockeykarriere, der blandt andet indeholder 11 sæsoner i verdens bedste liga NHL og afsluttes som vinder af KHL mesterskabet. Her får du et tilbageblik på Janniks karriere, fyldt med højdepunkter.

Året er 2003 og en ung Jannik Hansen med gitter for ansigtet skøjter rundt i Rødovre Skøjte Arena for Rødovre Mighty Bulls. Det står klart for de fleste at han er det nye store stjerneskud fra RSIKs talentudvikling, der har kastet flere dygtige ishockeyspillere af sig, både før og siden. 

Året forinden havde Jannik Hansen imponeret stort til U18 VM, hvor han blandt andet drev gæk med et af de helt store canadiske backtalenter. Noget der blev bemærket af de canadiske medier. Og også klubberne i NHL.

Samme år havde Jannik Hansen haft en kort afstikker til svensk juniorishockey i Malmø. En normal vej for de unge danske ishockeyspillere der har talentet med sig. Men Jannik Hansen besluttede fortrinsvis kort efter, at tage hjem og spille seniorishockey i Danmark. En noget utraditionel vej, når man har ambitioner til noget større.

Draftet af Vancouver Canucks
Sommeren 2004 blev Jannik Hansen draftet af Vancouver i den 9. runde som nummer 287 ud af 291 spillere. Det er samme år som Alex Ovechkin og Evgeni Malkin bliver draftet som henholdsvis nummer 1 og 2.

At blive draftet er ingen garanti for at spille i verdens bedste liga. I draftåret 2004, har to spillere som er valgt i første runde (30 spillere) aldrig spillet en kamp i NHL og fem andre har spillet under 20 kampe. At blive valgt som nummer 287 og spille 11 sæsoner er nærmest uhørt.

Året efter i sæsonen 2004/2005 bliver Rødovre Mighty Bulls slået ud af Herning i slutspillet. En storspillende Jannik Hansen modtager BTs gyldne puck som den yngste spiller nogensinde.

Han bliver desuden udtaget til landsholdet der spiller A-VM i Østrig.

Canadisk junior ishockey
I sæsonen 2005/2006, bliver Jannik Hansen hentet til canadisk junior ishockey i ligaen Western Hockey League hos klubben Portland Winter Hawks efter anbefaling fra Vancouver Canucks. En liga som er sprængbræt til en professionel karriere i nordamerika for de største talenter i hele verden.

Jannik Hansen imponerer og scorer 24 mål og laver 40 assists i 64 kampe. I slutspillet bliver det til 7 mål og 6 assists i 12 kampe.

Han bliver desuden topscorer blandt rookies i WHL.

På trods af muligheden for at blive et år mere i Western Hockey League, besluttes det af Vancouver, at Jannik Hansen skal spille i AHL for Vancouver Canucks’ udvikslingshold, Manitoba Moose i sæsonen 2006/2007

Der bliver arbejdet hårdt og i sin første sæson i AHL, får Jannik masser af spilletid i 2. kæden og spiller både i overtal- og undertalssituationer. 12 mål og 22 assists blev danskeren noteret for i 72 kampe.

NHL debuten 12. april 2007
Slutspillet i NHL er lige skudt i gang og Jannik Hansen og Manitoba Moose nærmer sig afslutningen af sæsonen i AHL. Vancouver møder Dallas i første runde og kamp 1 går ud i 4. overtidsperiode, hvor Vancouver vinder.

Sejren har dog kostet et par skader hos Vancouver. Og det skal vise sig at få stor betydning for Jannik Hansen.

Tilbage i Winnipeg er Jannik hansen en tur i det lokale indkøbscenter da telefonen ringer. Det er Vancouver Canucks. Han får pludselig travlt med at få hentet sit udstyr og pakket en taske og så afsted til lufthavnen.

Dagen efter er det atter kampdag for Vancouver og kl. 19 lokal tid den 12. april får Jannik Hansen debut – og endda som første dansker i NHL slutspillet. Vancouver taber desværre kampen, men Jannik Hansen spiller en fornuftig kamp, hvor han kommer frem til et par store chancer og disker op med nogle flotte afleveringer der skaber nogle store scoringsmuligheder.

Første NHL slutspils point
I kamp 3 bliver Jannik sat i 3. kæden sammen med Brendan Morrison og Jan Bulis og der opstår øjeblikkelig kemi. De tre spiller en stor kamp og Jannik bliver noteret for sit første slutspilspoint. Et yderst potent håndledsskud fra Hansen giver en farlig retur som Jan Bulis resolut sender i nettet til 1-1.

Vancouver vinder kampen 2-1 i den forlængede spilletid. Vancouver ender med at vinde serien 4-3 i kampe. Jannik Hansen spiller generelt et godt slutspil og får faktisk fornuftigt med istid. Anden runde i slutspillet bliver desværre også endestationen for Vancouver og Jannik Hansen.

De møder de senere Stanley Cup vindere fra Anaheim som ekspederer Vancouver ud 4-1 i kampe. Det afgørende mål har desværre Jannik Hansen i en mindre heldig rolle. Han modtager pucken langs banden på vej ud af egen zone, men ser ikke en Anaheim spiller der sender Jannik Hansen på røven, pucken glider op til en Anaheim back der kontant sender pucken mod mål. Vancouvers målmand Roberto Luongo står og appellerer for udvisning med armen i vejret og ser ikke pucken sejle ind i modsatte hjørne. Exit Vancouver.

Slutspillet i AHL er i gang og Jannik Hansen tager derfor tilbage til Winnipeg og spiller slutpil der, hvor han når at spille seks kampe inden Manitoba ryger ud.

Gennembruddet i AHL
I 2007/2008 sæsonen blomstrer Jannik Hansen for alvor i AHL. På trods af storspil og 21 mål og 22 assists i 50 kampe for Manitoba, bliver det kun et kortvarigt ophold i Vancouver, hvor det bliver til 5 kampe. En anden rødovredreng har også gjort sit indtog i AHL og Jannik Hansen og Morten Madsen – de tidligere holdkammerater i RSIK står nu overfor hinanden på isen i Nordamerika.


Jannik Hansen I nærkamp med Morten Madsen i AHL. Foto: Brian Poulsen

Jannik Hansen spiller igen VM for Danmark hvor han scorer 2 mål og laver 2 assists i 6 kampe.

2008/2009 – nu venter NHL
Den stærke sæson i AHL har gjort indtryk i Vancouver og en vellykket pre-season camp op til den kommende NHL sæson, stiller Jannik Hansen stærkt og ligner én der har spillet sig på holdet fra sæsonstart.

Desværre koster et par brækkede fingre i en slåskamp i en pre-season kamp pladsen fra start.

Da hånden er helet, er Jannik kort i Manitoba og spiller to kampe for at kommer op i fart. Jannik ryger ind og ud af holdopstillingen i Vancouver og spiller 55 kampe hvor det bliver til 5 mål og 15 assists.

Han scorer sit første NHL mål den 16. Oktober 2008.

2009/2010 sæsonen ligner meget sæson før. Det bliver til 47 kampe med 9 mål og 6 assists som udbyttte. Mikkel Bødker får debut i NHL og i november skulle de to tidligere rødovrespillere have mødt hinanden, Rødovre Lokal Nyt var på plads i GM Place (Nu Rogers Arena) men en lyskenskade til Jannik Hansen forpurrer historie. Det ville have været første gang to danskere var med i samme kamp i NHL.

 
Jannik Hansen på isen alene, hvor en skadet lyske testes af. Han spiller desværre ikke mod Mikkel Bødker om aftenen. Foto: Brian Poulsen

NHL gennembruddet
Sæsonen er nu 2010/2011 og Jannik Hansen er i gang med sin 4. sæson i verdens bedste liga. Ambitionerne for holdet er store, og de spås store chancer for at nå langt i slutspillet. Jannik bliver en fast spiller i Vancouvers 3. kæde, hvor danskeren også får en bærende rolle når holdet er i undertal. Jannik Hansen spiller samtlige 82 grundspilskampe og scorer 9 mål og laver 20 assists i løbet af sæsonen.

Vancouvers 3. Kæde vurderes af mange eksperter til at være ligaens absolut bedste.

Vancouver Canucks vinder Presidents Trophy (vindere af grundspillet) og møder i første runde de regerende Stanley Cup vindere Chicago Blackhawks, som havde slået Vancouver ud af slutspillet de foregående to år.

Vancouver vinder den dramatiske serie med 4-3 i kampe med en scoring I overtiden efter at have ført 3-0 i kampe. Jannik Hansen scorer to mål i serien, blandt andet denne perle.

I anden runde møder Vancouver Canucks Nashville Preditors som bliver sendt ud af slutspillet 4-2 i kampe. Jannik bliver noteret for en enkelt assist i serien.

I Western Conference finalen står Vancouver Canucks overfor San José Sharks. Vancouver vinder serien 4-1 i kampe og Jannik Hansen noteres for 3 assists. Jannik Hansen er dermed klar til Stanley Cup’en som første dansker nogensinde. I finalen venter Boston Bruins.

Stanley Cup finalen
En tæt kamp 1 afgøres 19 sekunder før tid, med Jannik Hansen i oplæggerens rolle. En flot pasning til kædemakkeren Raffi Torres udnyttes og Vancouver scorer til stillingen 1-0. Det blev også kampens resultat.

Kamp 2 vindes igen af Vancouver, denne gang i overtiden.

Kamp 3 tabes stort. Hele 8-1. Vancouvers enlige mål scores af Jannik Hansen. Kamp 4 byder på endnu et nederlag. Kampen tabes 4-0 og stillingen er dermed 2-2 i kampe.

Kamp 5 er tilbage i Vancouver. Vancouver vinder 1-0 og har dermed “matchbold” når kamp 6 spilles i Boston.

Vancouver formår ikke at udnytte den gyldne chance og taber 5-2 i Boston. Jannik Hansen noteres for en enkelt assist.

Kamp 7 venter og Vancouver har en ny chance på hjemmebane.

Nederlag i afgørende kamp
Desværre for Jannik Hansen og Vancouver taber de kampen 4-0.

Mod slutningen af kampen sender en frustreret Jannik Hansen en Boston spiller i isen på vej ud i spillerboksen.

Vancouver taber den 7. og afgørende kamp. Farvel til drømmen om Stanley Cup’en. I 25 slutspilskampe scorer Hansen 3 mål og laver 6 assists.

I sæsonen 2011/2012 har Vancouver mere eller mindre holdt på alle spillerne og ses igen som en af favoritterne til at nå finalen.

Jannik Hansen har sin hidtil bedste sæson i NHL. Han spiller igen samtlige 82 kampe, hvor det bliver til 16 mål og 23 assists for i alt 39 points. Vancouver bliver igen vindere af grundspillet og møder i første runde af slutspillet Los Angeles Kings, der med nød og næppe lige får klaret skærene og når den sidste plads i slutspillet.

Nedturen er total for Vancouver der sendes ud af slutspillet i første runde med 4-1 i kampe. Jannik Hansen noteres for en enkelt asssist i de 5 kampe.

Kort besøg i Finland
NHL-spillerne lockoutes af spillerforeningen inden starten på 2012/2013 sæsonen pga uenigheder om en ny aftale. Da den gamle er udløbet og de ikke kan blive enige om en ny, ligger ligaen stille. NHL spillerne søger derfor andre klubber så længe ligaen ligger stille. Der var længe spekulationer om at Jannik Hansen kom hjem og spillede i Rødovre så længe lockouten stod på, men han endte i finske Tappara. 20 kampe nåede det at blive til, hvor Jannik Hansen scorede 7 mål og lavede 10 assists.

En aftale mellem NHL og spillerforeningen er underskrevet og en forkortet NHL-sæson kan gå i gang.

47 kampe bliver det til og Jannik Hansen får scoret 10 mål og 17 assists. Igen ekspederes Vancouver hurtigt ud af slutspillet. Den canadiske kystby taber 4-0 i kampe til San José Sharks.

Kort før sæsonstarten på sæsonen 2013/2014 underskriver Jannik Hansen sin sidste NHL kontrakt. En 4 års forlængelse af sin nuværende kontrakt. En markant og velfortjent lønstigning.

I december scorer Jannik Hansen desuden fra midterlinien i en sejr på 6-2 over Boston Bruins.

Sæsonen er dog et lille tilbageskridt rent pointmæssigt for Hansen. 11 mål og 9 assists i 71 kampe blev det til. Vancouver misser slutspillet for første gang i 6 år.

I 2014/2015 sæsonen går det igen fremad for Jannik Hansen. 16 mål og 17 assists bliver det til for danskeren. Hansen scorer sit første NHL hattrick den 23. november.

Vancouver kvalificerer sig til slutspillet men ryger igen ud i første runde 4-2 i kampe.

20 måls skytten Jannik
I sæsonen 2015/2016 når Jannik Hansen en milepæl. Han scorer 22 mål i løbet af sæsonen. At score 20 mål i løbet af en sæson har længe været en målestok for, hvor god en spiller er offensivt. Af alle danskerne der har været i NHL er det ud over Jannik Hansen, kun Frans Nielsen der har nået denne bedrift.

Se all 22 mål fra sæsonen her.

Jannik Hansen spiller størstedelen af sæsonen i Vancouvers førstekæde med de legendariske svenske tvillinger, Henrik og Daniel Sedin.

Jannik Hansen scorer sit andet hattrick i NHL den 23. Januar 2016.

Der går flere gange rygter om, at Jannik Hansen kunne være på vej væk fra Vancouver Canucks i bytte for talenter/draftvalg, da Vancouver er påbegyndt en genopbygning af holdet.

Jannik Hansen er med til at spille Danmark i sin blot anden VM-kvartfinale ved VM i Rusland.

World Cup of Hockey
World Cup of Hockey er en uofficiel turnering bestående af spillere fra NHL. I 2016 blev det afholdt for kun 3. gang. Den er før blevet afholdt i 1996 og igen i 2004. Jannik Hansen udtages sammen med Mikkel Bødker til ”Team Europe”. De to Rødovredrenge når til finalen, der bliver tabt til Canada.

Sidste sæson i Vancouver
Sæsonen 2016/2017 bliver den sidste sæson i Vancouver.

En ting som fans I Vancouver altid satte pris på ved Jannik Hansen var, at han uden tøven altid beskyttede sine holdkammerater. Efter selv at været blevet tacklet ret voldsomt, kører han ned og går i flæsket på en Toronto spiller der havde tacklet Daniel Sedin i hovedet. Jannik Hansen går ind i denne fight med brækkede ribben!

Kort før transfervinduet lukker, bliver Jannik Hansen sendt til San Jose Sharks, hvor Mikkel Bødker også spiller.

Ved sæsonstarten 2017/2018 træder et nyt hold ind i NHL ligaen – nemlig Las Vegas Golden Knights. Komplicerede regler gør at Vancouver kan risikere at miste Jannik Hansen til netop Las Vegas i en såkaldt “expansion draft” uden at få noget i bytte. Den chance vil Vancouver ikke løbe og bytter ham væk.

Vancouver siger tak til Jannik Hansen for 10 år, med en hyldest video på storskærmen i hallen, da Jannik Hansen er tilbage i Vancouver som spiller for San José Sharks.

Jannik ryger direkte ind i San Josés førstekæde sammen med Joe Thornton og Joe Pavelski og gør det godt. Han laver blandt andet en lækker assist i sin debutkamp.

Men opholdet i San José bliver ikke den helt store succes. Det bliver dog til 2 mål og 5 assists i de 15 kampe han når at spille for dem i den resterende sæson. I slutspillet bliver det exit i første runde. Jannik bliver noteret for en enkelt assist i 6 kampe.

NHL karrierens efterår
I 2017/2018 sæsonen går det desværre den forkerte vej forJannik Hansen. Af en eller anden årsag, formår Jannik aldrig rigtigt at slå igennem i Californien og må af og til, se til fra tilskuerpladserne. Det bliver kun til 46 kampe med 2 mål og 12 assists på kontoen. San José bliver slået ud i anden runde af slutspillet. Jannik Hansen ser hele slutspillet fra tilskuerpladserne. Jannik Hansen står nu uden kontrakt.

Da sæsonen slutter flyver Jannik Hansen hjem til Danmark og spiller VM på hjemmebane. Sammen med Mikkel Bødker forstærker de det danske landshold markant, og er med til at lave den store sensation på hjemmbane – Finland bliver besejret med 3-2. Det bliver ikke til nogle point for Jannik i de fire VM kampe han når at spille, men hans utrættelige arbejdsindsats gør en stor forskel.

Mødet med Mikkel Bødker kom der dog noget sjovt ud af. Både tv-reklame og et såkaldt lip reading Battle.

Sidste stop: CSKA Moskva
Jannik Hansen fortæller til danske medier at han ikke vil tilbage til San José. Det er begrænset med tilbud fra NHL klubber. Lidt sporadiske ”prøvekontrakter” har ingen interesse fra Janniks side. Usikkerheden er for stor og vil også have for stor betydning for den lille familie med 3 børn, der kan risikere at blive rykket frem og tilbage.

Pludselig kommer der et tilbud fra CSKA Moskva der spiller i KHL. En sikker mesterskabskandidat og udsigten til en international by hvor børn og kone vil kunne komme med, gør det attraktivt for Jannik Hansen, og danskeren siger ja.

Problemer med visa til familien gør dog at Jannik tager alene afsted, med familien hjemme i Canada.

I KHL er der et maks antal udlændinge der må være på holdkortet og Jannik Hansen ryger derfor ind og ud af holdopstillingen i starten af sæsonen, men stille og roligt får Jannik Hansen spillet sig fast på holdet over en længere periode. I 45 grundspilskampe, scorer Jannik Hansen 7 mål og laver 11 assists.

Jannik Hansen vinder Gagarin Cup (KHL mesterskabet) som første dansker nogensinde. Han spiller 9 kampe i slutspillet, hvor det bliver til et enkelt mål og 2 assists. Der er desværre ikke spilletid i finaleserien for Jannik Hansen.

Undervejs i sæsonen oplever Jannik Hansen at spille for et rekord stort publikum. En kamp mellem de to sværvægtere i russisk ishockey SKA St. Petersburg og CSKA Moskva spilles på St. Petersburg stadion foran ikke færre end 67770 tilskuere. Jannik Hansen scorer i kampen som Moskva vinder med 4-1.

Højdepunkter fra den kamp kan ses her

Efter sæsonen vælger Jannik Hansen at indstille ishockeykarrieren.

Kommentarer
Top