Rødovres virksomheder betaler mest i bygningsskat
byggeri.jpg

Rødovre er blandt de kommuner, der opkræver den højeste dækningsafgift.

Rødovre er blandt de kommuner, der opkræver den højeste dækningsafgift.
Erhverv Mens virksomhederne i Danmark generelt betaler mindre i skat for deres bygninger, har Rødovre Kommune indkasseret næsten en million mere i den særlige dækningsafgift i 2019 end i 2018.

Ialt bliver der opkrævet 2,23 milliarder kr. i dækningsafgift i år. Det laveste beløb nogensinde. Men den særlige afgift rammer meget skævt geografisk, og det er især hovedstadskommunerne, der må punge ud. 31 af de 38 kommuner, der opkræver dækningsafgiften i år, ligger på Sjælland, og virksomhederne i hovedstadsområdet betaler 1,76 milliarder kr. tilsammen. Her er det kun Bornholm, Gribskov og Frederikssund kommuner, der helt undlader at opkræve den.

I Rødovre har man den højeste dækningsafgift.10 promille må virksomhederne slippe med og det betyder, at kommunen fra 2018 til 2019 har indkasseret 879.000 kroner ekstra i den særlige skat på virksomhedernes bygninger.

”Det kan gå ud over arbejdsløsheden i fremtiden, advarer formand for Venstre i Rødovre, Karin Frøidt.

”Vi ser meget gerne en nedsættelse af dækningsafgiften. Rødovre opkræver den maksimale dækningsafgift og det gør kommunen uattraktiv for virksomheder, der ellers kunne være med til at skabe lokale arbejdspladser i Rødovre,” siger hun og tilføjer at Rødovre ikke kun skal tiltrække nye borgere, men også arbejdspladser.

Samtidig advarer hun imod, at dækningsafgiften hæmmer virksomhedernes vækstmuligheder, fordi pengene i stedet kunne være gået til investeringer og nye arbejdspladser.

”Den oprindelig tanke bag dækningsafgiften var at tilskynde kommunerne til at være erhvervsvenlige. Kommunerne får en andel af den selskabsskat, som virksomhederne i kommunen betaler til statskassen,” siger Karin Frøidt.

Derudover kan kommunerne vælge at opkræve en dækningsafgift på det lokale erhvervsliv på op til én procent af erhvervsejendommes værdi, som så burde bruges på initiativer, der forbedrer virksomhedernes vilkår.

”Men vilkårene er ikke bedre i de kommuner der opkræver dækningsafgift,” siger hun og uddyber:

”Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima viser, at der ingen positiv sammenhæng er mellem de kommuner, der opkræver dækningsafgift, og de kommuner, hvor virksomhederne er mest tilfredse med de kommunale services. Snarere tværtimod.”

Alle skal bidrage til fællesskabet

Rødovre kommer gang på gang ud som en af bundskraberne ide årlige vurderinger af kommunernes erhvervsvenlighed. I 2018 var Rødovre vurderet af Dansk Byggeri som den 3. dårligste på erhvervsvenlighed og selvom der er åbnet mange nye såkaldte enkeltmands konsulent og hjemmearbejdspladsvirksomheder sidste år, så tiltrækker det i alle tilfælde ikke virksomheder, der kan skabe nye lokale arbejdspladser i kommunen. 

Men den slags analyser giver formand for Teknik- og Miljøudvalget, Jan Kongebro (S) ikke meget for.

”Alle i Rødovre bidrager til den fælles velfærd,” siger han i en kommentar til Rødovre Lokal Nyt.

”Vi hører ikke klager fra erhvervslivet i Rødovre, da de deler samme opfattelse,” tilføjer han kort.

I Dansk Byggeri glæder erhvervspolitisk direktør Torben Liborius sig over, at det helt overordnet går det ellers den rigtige vej. Antallet af kommuner, der opkræver dækningsafgift, er nu nede på 38 i alt. Og alene i år sætter syv af dem afgiften ned, mens Vejle Kommune har afskaffet den helt.

”Vi er glade for udviklingen, men dækningsafgiften er en skat på at drive virksomhed, som går ud over lokale virksomheders konkurrenceevne. Derfor er der ingen tvivl om, at vi helst ser den helt afskaffet, siger Torben Liborius.

Kommentarer
Top