Annonce

Da røgen lettede i centeret
lokalnyt-2012.jpg
Rødovre Centrum var det første indkøbscenter i Danmark, der lavede et forbud mod tobaksrygning. billedet er fra forsiden af Rødore Lokal Nyt 12. november 2002, hvor vi bragte nyheden første gang Foto: Brian Poulsen
rygning I 2002 tog Rødovre Centrum en, på daværende tidspunkt, lidt kontroversiel beslutning. Som det første center i landet ville de fra årsskiftet forbyde indendørs tobaksrygning. ”Jeg er glad for, vi gik forrest,” siger centerdirektør Jesper Andreasen.

Debatten om tobaksrygning er for alvor blusset op efter et forslag fra Danske Regioner om forhøjede priser på cigaretter og et decideret rygeforbud i arbejdstiden for op mod 140.000 ansatte.
I denne artikel skruer vi tiden tilbage til 2002, hvor Rødovre Centrum kom på alles læber, da centeret, som det første i landet, forbød centerkunderne at tænde en pibe eller nyde en Cecil indendørs i det store indkøbscenter. Vi har spurgt Rødovre Centrums administrerende direktør, Jesper Andreasen, hvorfor han, sammen med bestyrelsen, besluttede, at skodde den dårlige vane og gå forrest i kampen.
”Jeg kan huske, vi i medierne blev kaldt ’Røgover’ i stedet for Rødovre. For os var det et helt naturligt valg, selvom vi var de første, der tog skridtet. Udviklingen gik den vej og jeg er glad for, at vi gik forrest,” siger Jesper Andreasen, om den beslutning, der betød, at Rødovre Centrum fra 1. januar 2003 var det første røgfri center i landet.
Han husker, at beslutningen gav lidt ballade i starten, men at de fleste rygere hurtigt vænnede sig til, at rygningen skulle foregå udendørs.
”Det var ikke en hetz mod rygerne, men fordi vi fik flere og flere klager fra kunder, der følte sig generet at tobaksrøg. I stedet installerede vi rygerum, så rygerne stadig kunne
ryge,” husker Jesper Andreasen, der på ingen måde har fortrudt beslutningen.
”Nej, det har vi ikke og vi slap for mange problemstillinger, da røgen lettede. Jeg husker, at luften blev meget renere, for før var der en dunst at tobaks-os i centeret og rygerne skoddede ofte deres cigaretter i vores blomsterkummer, så de lå om ulmede. Der var kunder, som truede med, at de nu ville handle andre steder, men jeg tror, de fleste kom tilbage igen,” siger Jesper Andreasen, der efterfølgende modtog priser fra Kræftens Bekæmpelse og fra brancheorganisationen ICP, Institut for Center-Planlægning, for tiltaget om et røgfrit indkøbscenter.

80 kroner per pakke
Holdningen til tobaksrygning har ændret sig meget de sidste 70 år. I de glade 70’ere var det helt normalt, at pædagogerne i landets børnehaver pulsede løs på smøgerne, mens de samtidig var sammen med børnene. Ligesom at det var helt almindeligt at ryge i flyveren på vej til feriedestinationen, på restauranten eller rundt om middagsbordet. Der er sket meget siden. Heldigvis.
Holdningen til røg og tobak er en helt anden i dag, hvor det er de færreste, der ikke ved, at rygning er et samfundsproblem og yderst skadeligt for helbredet.
Landets kommuner til-
byder i stor stil rygestopkurser og i flere supermarkeder gemmes cigaretpakkerne væk. Senest har Danske Regioner, ifølge Jyllands-Posten, foreslået at forbyde rygning for op mod 140.000 ansatte i arbejdstiden og samtidig sat et konkret tal på, hvad en cigaretpakke skal koste.
”Hvert år dør 13.600 danskere af røg. Derfor er det skræmmende tal, at over hver fjerde unge dansker ryger hver dag eller lejlighedsvist. Der er brug for national lovgivning nu. En cigaretpakke skal koste 80 kroner,” udtaler Stephanie Lose, formand for Danske Regioner i en pressemeddelelse.
”Både forskningen og erfaringer fra udlandet taler for en markant prisstigning på cigaretpakkeprisen, som den mest betydningsfulde faktor til at vende udviklingen. Vi ved, at det virker, hvis vi én gang for alle, vil gøre op med den største trussel mod et langt og godt liv fri af alvorlig sygdom. Undlader politikerne at handle nu, vil et i forvejen presset sundhedsvæsenet stå til-
bage med en milliardregning om nogle år,” siger Stephanie Lose.

Kommentarer
Top