Diskuterer bæredygtighed og ligeløn 1. maj
1-maj-socialdemokratiet2_10.jpg

1. maj: Den lokale venstrefløj og her Socialdemokratiet holder stadig de røde faner højt. Fotoarkiv

1. maj: Den lokale venstrefløj og her Socialdemokratiet holder stadig de røde faner højt. Fotoarkiv
1. maj Fremtiden er gemt i folderne på de røde faner, synger venstrefløjen, når de 1. maj rykker ind på Rødovregaard. I år er der dog mere bæredygtighed end ligeløn og arbejdsvilkår i parolerne.

Hvorfor fejrer den lokale venstreføj egentlig stadigvæk Arbejdernes Internationale Kampdag den 1. maj?
Danmark er et af Verdens mest velstående lande på både velværd og demokrati.
Vi fejrer dagen for at markere, at det er en festdag for de resultater vi har opnået, men samtidig også stadig en kampdag, da vi stadig har mål vi i arbejderbevægelsen gerne vil markere og kæmpe for,” siger formanden for Socialdemokratiet i Rødovre, Lars Lauritzen.
Han mener, at miljøet står højt på den nye kampdagsorden.
“Plastik er noget af det, der ødelægger vores natur og miljø allermest. I hvert fald, når det ikke bliver genanvendt, og det er der desværre alt for meget plastik, der ikke bliver,” siger han og påpeger, at hans parti har en drøm om at gøre det smartere.
“Det er et paradoks, at vi i Danmark har noget af verdens bedste postevand samtidig med, at vi årligt køber mere end 100 mio. liter flaskevand. Det er også et paradoks, at der er pant på nogle typer drikkevareemballager af plast – men ikke på andre,” siger han og tilføjer:
Når det gælder plastik, er vi nødt til at ændre vores vaner. Det er altid svært. Her kan en politisk regulering være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning.”

Regulering af gødning.
Målrettet regulering, hvor reguleringen af landmændenes forbrug af næringsstoffer bestemmes af konkrete lokale jord- og naturforhold, har længe været en mærkesag for Socialdemokratiet og kan komme til at præge dette års 1. maj, vurderer den lokale formand.
“Socialdemokratiet ønsker en miljøpolitik, hvor dansk landbrug skal have en balanceret og fornuftig tilgang til gødning af deres afgrøder, og det sikrer vi kun med målrettet regulering af landbruget. Danmark er et lille land med et stort landbrug. Det betyder også, at der er forskellige hensyn at tage, når der skal gødes. Med mere målrettet regulering sikrer vi både hensynet til miljøet og skaber større fleksibilitet i landbruget,” påpeger han.

Der bliver ofte på en 1. maj snakket meget om Velfærd, men hvad er velfærd?
“Det er blevet et ord, alle bruger, og som vi måske har mistet grebet en smule om. Liberal Alliance og Venstre mener, at skattelettelser er velfærd. Det er det ikke,” siger Lars og fortsætter:
“Velfærd er frihed. Frihed til at uddanne sig, frihed til at vælge arbejde, frihed til at gøre det vi vil.
Velfærd er, at vi tager os af hinanden, hvis vi får brug for hjælp. Velfærd er rammerne om vores hverdag og liv i Danmark.”
Den 1. maj starter for Socialdemokratiets vedkommende allerede klokken 07 med morgenmad og masser af sang.
Talerne står fødselaren Morten Bødskov (mf) og borgmester Erik Nielsen for sammen med næstformanden for Dansk Metal, Rene Nielsen.
Står det til lokalformanden, kommer de til at tale om velfærd.
“De mindste børn bliver passet i vuggestuer og børnehaver, og de større går i skole. Unge kan tage en uddannelse, og de ældre får en værdig alderdom. Hvis du bliver syg eller mister dit arbejde, får du hjælp med at komme på fode igen. Det er velfærd. Vi løser de store opgaver i fællesskab. Velfærd skaber tryghed og muligheder for den enkelte og binder os sammen,” siger han med henvisning til selve dagens betydning.
“1. maj er også en dag der binder os sammen, så kom endelig og deltag i vores 1. maj møde, hvor de forskellige taler vil komme ind på mange andre emner der er behov at kæmpe for.”

Revolutionen lever
Lidt senere på morgenen invterer Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten Rødovre traditionen tro til fælles 1.maj fra kl. 8 til 11 også på Rødovregaard. Her vil du udover morgenbrød og kaffe, øl og vand, 1 skarp til halsen kunne nyde røde sange og politiske taler.
“For SF taler folketingskandidat Ina Strøjer Schmidt og MF Serdal Benli, og for Enhedslisten taler kommunalbestyrelsesmedlem Peter Mikkelsen og MF Søren Søndergaard,” lyder det fra lokalafdelingerne, der også lover underholdning med revolutionære italienske sange ved Gatto Rosso. Det koster ikke noget for deltagerne og alle er velkomne.