Annonce

Rødovres bygninger skal være grønne
solceller_byggeren-3.jpg

Det kan ikke betale sig rent økonomisk for kommuner at sætte solceller på gamle bygninger, som her på byggelegepladsen, men nu får Rødovre dispensation, så det kan betale sig at sætte dem op på nye bygninger.

Det kan ikke betale sig rent økonomisk for kommuner at sætte solceller på gamle bygninger, som her på byggelegepladsen, men nu får Rødovre dispensation, så det kan betale sig at sætte dem op på nye bygninger.
Tre nye solcelleanlæg er bare en del af de investeringer, der skal nedbringe energiforbruget i de kommunale bygninger i år.
Planlagte energiforbedrende tiltag i Rødovre Kommunes bygninger i 2019
  • Solceller på pavilloner ved Jobcentret, Børneinstitutionen Søtorp og børneinstitutionen ved Kærhuset. Pris: 800.000 kr. Tilbagebetalingstid: 10 år.
  • Optimering af CTS-anlæg på skoler. CTS står for Central, Tilstandskontrol og Styring og med sådan et anlæg kan man fra ét sted kontrollere og overvåge, hvad der sker i mange rum og anlæg i større og mindre bygninger. Pris: 500.000 kr. Tilbagebetalingstid: 12 år.
  • Renovering af varmecentraler. Pris: 400.000 kr. Tilbagebetalingstid: 6 år.
  • Etablering af el-målere på tekniske anlæg for optimering af driftstider. Pris: 300.000 kr. Tilbagebetalingstid: 8 år.
  • Omlægning af cirkulationsstreng på Rødovre Kommunes kursussted, Skovly. Pris: 250.000 kr. Tilbagebetalingstid: 5 år.
  • Tiltag i forbindelse med andre anlægs- og vedligeholdelsessager og øvrige tiltag. Pris: 700.000 kr. Tilbagebetalingstid: 12 år.

Det tager et sted mellem fem og 12 år at tjene de grønne investeringer ind, som Rødovre Kommune sætter igang her i 2019. Samlet investerer Rødovre Kommune omkring tre millioner kroner i tiltagene, der skal give grønne tal på bundlinjen på sigt. 

Det er imidlertid ikke så nemt, som man umiddelbart skulle tro at lave grønne investeringer. 

Rødovre Kommune har nemlig længe ønsket at opsætte solcelleanlæg på kommunens bygninger, men Folketinget har vedtaget regler, som betyder, at kommunen skal oprette et selskab for hver gang, man opretter ét solcelleanlæg – og et eventuelt overskud bliver modregnet i statens bloktilskud til kommunen.

Det betyder, at en kommune normalt vil tabe penge på at producere strøm fra solceller. Nu får Rødovre Kommune imidlertid dispensation fra kravet om selskabsdannelse, fordi solcellerne bliver etableret på nye bygninger.

”Vi skal have så klimavenlige bygninger som muligt i Rødovre Kommune. Nu udnytter vi mulighederne for at få solceller på vores nye bygninger. Vi vil gerne gå forrest i den grønne omstilling i samfundet og opsætte solceller på endnu flere bygninger. Men det modarbejder Folketinget desværre,” siger borgmester Erik Nielsen.

Frem mod 2020 forventes de nye tiltag at reducere kommunens udledning af CO2 med 1,3 

 

Kommentarer
Top