Smeden der blev bykonge
borgmester-erik-nielsen-25aar-jubilaeum_130_040119_BP.jpg
I anledning af det store jubilæum blev borgmesteren hentet i privaten og kørt rundt i byen på cykel. Foto: Brian Poulsen
jubilæum I 25 år har Erik Nielsen været borgmester i Rødovre, men som en af underdanmarks jægersoldater startede han livet langt fra de bonede gulve. Hans rejse kan opmuntre andre til at finde den indre viljestyrke og bryde den negative sociale arv.
Fakta

Opvokset i en 2-værelses lejlighed i 1960’ernes Husum med tre søskende og en enlig mor.

Flyttede som ung mand, omkring 18-års alderen, fra Husum til Rødovre og har boet der lige siden.

Spillede i sine unge år ishockey på topplan. Var i 10 år målmand på førsteholdet i Rødovre Ishockey Klub, hvor han var med til at vinde Rødovres første danmarksmesterskab.

Han er kendt som ”smeden fra Rødovre”. Han startede som arbejdsdreng i 1969 hos Richard Jensens Enke og var i smedelære gennem 4 ½ år. Han har derudover været ansat på Atlas DK, hos Dameca Hospitalsudstyr A/S og hos Lindinger Agro Co. Han skiftede spor i 1986, da han blev ansat som leder af Jobcentret i Rødovre Kommune.

Langt størstedelen af beslutningerne i Kommunalbestyrelsen i Rødovre bliver taget med et bredt flertal - oftest står alle partier bag.

Han har haft en lang række tillidshverv gennem årene for kommunerne, blandt andet som formand for KL, FKKA (foreningen af Kommuner i Københavns Amt) og OS (Omegnskommunernes Samarbejde).

Han modtog i 2017 Ridder af Dannebrogordenen.

Der var både en tidligere statsminister og en måske-kommende på plads i køen, der ville ønske Rødovres borgmester Erik Nielsen tillykke med de 25 år i spidsen for byen.
Det stod dog ikke skrevet i stjernerne, for 40 år siden, at den langhårede
dreng, der spillede ishockey på en sø, skulle ende med at sætte sit præg på en af landets mest populære kommuner og i en tid stå i spidsen for KL.
For kort tid siden stod han da også frem og fortalte om sin opvækst og den mørke side af mennesket bag succesen i et fælles ønske om, at det danske samfund bliver endnu bedre til at opmuntre små jægersoldater, som han selv var, til mønsterbrud.
Man kan nemlig godt være et udsat barn, der er født ind i en familie bagud på point og alligevel få trænet viljestyrke, selvtillid og troen på et bedre liv end det, der var forudbestemt for én.

Se billeder fra jubilæumsfesten her

Lavet af arbejderkår
Fra talerstolen til den store reception i Kulturhuset Viften lød ordene:
“Du voksede op i et sandt arbejderkvarter i Husum – kun få hundrede meter fra kommunegrænsen til Rødovre. Du har ofte sagt, at du, i dine unge dage, nok var lidt af en vildbasse. Men dog ikke mere end, at du i dine ungdomsår fandt vej til ‘Kostalden’ – den gamle skøjtehal. Først som ishockeyspiller. Og senere sad du i ledelsen af den store klub, fordi du har et naturligt talent for at organisere, planlægge og forhandle.”
Erik Nielsen blev hurtigt kendt som en dygtig politisk håndværker, der både lokalt og i KL har evnet at indgå flere store forlig.
Da han første gang blev borgmester fejede han al modstand af bordet og er den borgmester, der har fået flest personlige stemmer.
“For dig har det altid handlet om at skabe tryghed for den enkelte borger, lille- eller storfamilie. En tryghed, som blandt andet består i, at den enkelte er sikret, hvis sygdom eller ulykke rammer en – eller når arbejdsløsheden banker på ens dør. For dig har det altid været et adelsmærke: At skabe tryghed for den enkelte. Ikke kun som en økonomisk garant. Men også at have et samfund, som træder til og hjælper,” sagde viceborgmesteren i sin tale.

Arkitekt og tillidsmand
Om noget er dét udgangspunkt blevet den velfærdsmodel, som Rødovre bygger på.
“Specielt i de første år af din borgmester-karriere var kommunens økonomi meget presset. Vi var reelt få millimeter fra at blive sat under administration af Indenrigsministeriet. Det førte til flere år med massive sparerunder. Selvom du kunne være særdeles kras, så havde du en solid forståelse og accept for, at det ikke måtte ramme de mest udsatte,” fortalte viceborgmesteren den store forsamling i Viften.
“Erik, Du er født ud af arbejderklassen, du er smed med stort ’S’, du er tillidsmand, du er ishockeyspiller – og du er en ægte mønsterbryder. Du har aldrig glemt, hvad det vil sige at komme fra trænge kår – tværtimod. Altid har du talt de svages sag. Du er engageret og især optaget af udsatte samt svage borgere. Dette kombineret med en utrolig arbejdsiver – og din evne til at tænke langstrakt og visionært er kvaliteter, som er meget enestående,” sluttede den første taler på borgmesterens jubilæumsdag akkompagneret af et stort bifald fra salen.

 

Kommentarer
Top