Annonce

Samler ind til udsatte unge
udsatteraad_033_260117_BP.jpg
Din avis har denne gang sat fokus på de muligheder og udfordringer, som udsatte børn og unge har, mens viceborgmesteren har startet en indsamling til de udsatte, der måske får helt eget panel. Lisbeth Zornig, der her hjælper det voksne udsatteråd igang, roser tiltagene. Foto: Arkiv
fokus på udsatte unge Nyt Børne- og Ungepanel kan blive en realitet i Rødovre. Målsætningen er at give en stemme også til udsatte unge. Og du kan hjælpe!

Ny indsamling skal give et muligt nyt børne- og ungepanel den bedst tænkelige start på livet i Rødovre.
Det er viceborgmesteren, Britt Jensen, der, i forbindelse med sit 25-års jubilæum som folkevalgt i Rødovre, har sat en indsamling i gang under komitéen ‘Britt Jensens 25-års jubilæum i Rødovre kommunalbestyrelse’.
Indsamlingen løber til den 28. februar og går til udsatte børn og unge i Rødovre.
“Jeg har altid været optaget af, at udsatte børn og unge vokser op og får gode udviklingsmuligheder. Derfor har jeg startet en indsamling til gavn for dem,” siger Britt Jensen (S).
Når indsamlingsperioden er afsluttet skal Rødovres Udsatteråd være med til at sikre, at de indsamlede penge ubeskåret kommer målgruppen til gode.
“Vi har mange fine initiativer for udsatte børn og unge i Rødovre. Men vi er ikke lykkedes med alt. Eksempelvis mangler vi at bryde den negative sociale arv for 8 procent af de børn og unge, der kommer fra udsatte familier. Det er dobbelt så mange som i ’almindelige’ familier og det er noget, vi skal tage meget alvorligt,” siger Britt Jensen og tilføjer, man er nødt til at prøve noget andet, end det man plejer.
Derfor er hun optaget af ideen med at give børn og unge en stemme, når poltikerne træffer beslutninger om indsatser på dette område.
“Et af de områder, hvor jeg tror, vi kan gøre noget aktivt for at inddrage børn og unge i den politiske debat. Vi mangler blandt andet en platform og en stærk stemme i debatten som eksempelvis et børne- og ungepanel. Så vi også lytter til børn og unge, når vi træffer politiske beslutninger. Det er ét af de initiativer inden for børne- og ungeområdet, som jeg gerne vil bidrage til at etablere,” siger hun og uddyber:
“Dels er der det første og formelle spor med kommunens ambition om at forsøge at etablere et børne- og ungepanel. Der er behov for at give de udsatte unge et talerør i arbejdet med livssituationerne. Derfor vil der fremadrettet blive arbejdet med at lave et formaliseret samarbejde med unge udsatte borgere i form af et ungepanel.”

Husk at lytte rigtigt
Tanken er, at de unge skal være med til at tematisere de udfordringer, unge møder og være med til at give et udefra og ind perspektiv i forhold til udviklingen af nye tiltag.
Modellen for, hvordan de unge udsatte inddrages skal udvikles i samarbejde med de unge selv eventuelt i samarbejde med Rødovre Udsatteråd.”
Og derfor er indsamlingen så vigtig. Pengene kan nemlig bruges til etablering af et børne- og ungepanel og til de aktiviteter, som de foreslår.
“Men også meget andet – som kan komme frem under debatten om, hvordan vi etablerer et panel,” understreger Britt Jensen.
Hele Danmarks udsatte-talskvinde, Lisbeth Zornig, der også var med til at kickstarte Udsatterådet, siger, at det ikke bare er sympatisk at ville høre børn og unge.
“Det er også klogt. For børn og unge har, ligesom andre befolkningsgrupper, en særlig indsigt i netop deres livsvilkår. Og nej, det er ikke det samme som, at vi voksne altid skal rette sig efter børnenes råd. Men det mindste, vi kan gøre, er at lytte til dem, det handler om, istedet for blindt at handle hen over hovedet på dem,” siger Zornig, der dog advarer Rødovre Kommune imod at tage for let på opgaven.
“Kunsten er at være dygtig til at spørge. Blandt andet ikke at lægge ord i munden på børnene, lige-
som man skal være opmærksom på børnenes alder. Det betyder, der skal børnesagkyndige ind over høringerne. Ellers risikerer vi, det bliver en skindhøring, som i bedste fald er ligegyldig og i værste fald kan skade,” påpeger hun.

Kommentarer
Top