Protestmøde om fredninger
trekanten-islev-bibliotek_001_250816.jpg

Trekanten overlever i første omgang som bibliotek. Analyser og inddragelse af borgerne skal vise, hvordan biblioteksformen kan kombineres med et medborgerhus

Da Trekantsgrunden blev fredet, var kommunen imod og derfor er det vigtigt, at andre end kommunerne kan starte en fredningssag, mener lokalforening. Foto: Arkiv
fredet eller ej Danmarks Naturfredningsforening inviterer alle til protestmøde mod afskaffelse af foreningens ret til at rejse fredninger. Hvor? På Vestvolden, som foreningen i sin tid fik fredet.

Da Danmarks Naturfredningsforening for nogle årtier siden fik fredet Trekantsgrunden, hvor Islev Bibliotek i dag findes, kom Rødovre Kommune med et erstatningskrav på 4,8 millioner kroner på grund af fredningen.
Kommunen fik ikke ret i sagsmålet, men det understreger, der er vidt forskellige interesser på spil i fredningssager. Derfor er det, ifølge den lokale afdeling af naturfredningsforeningen, vigtigt, at protestere mod et forslag i Folketinget, der vil afskaffe foreningens ret til at rejse selvstændige fredningssager.
”Dansk Folkeparti har foreslået, at naturfredningsforeningens ret, der har været grundlagt siden 1937 af Stauning, skal fjernes, så det kun er kommuner og regioner, der kan rejse fredningssager. Men det er altså ikke en god idé, da vi står for 75 ud af 100 fredningssager om året. Man kan frygte, fredningen går i stå, hvis det overgår til kommunerne,” siger den lokale formand, Jann Larsen.

Kommunerne har andre interesser
Han synes, historien om Trekantsgrunden siger alt om, hvorfor kommunerne ikke skal sidde alene med retten til at starte selvstændige fredningssager.
”Det viser, at kommunerne har nogle helt andre interesser, som gør, at de bliver mere part i sagerne på en anden måde end naturfredningsforeningen. Vi går ind for natur og fredning, men har ikke interesser på den måde. Til gengæld har vi ekspertisen til at starte sagerne,” siger Jann Larsen, der frygter en politisk studehandel om Dansk Folkepartis forslag, som lige netop nu ikke ser ud til at have flertal.
”Man ved jo aldrig, hvad de kan indgå handler om og forslaget skal behandles den 24. januar, så der er brug for al mulig støtte og opmærksomhed,” understreger han.
Mødet holdes i Batterimagasinet på Vestvolden den 20. januar klokken 14. Magasinet ligger på Voldgaden ud for Rødovre Parkvejs forlængelse.
Her kan du, ud over lokalafdelingen, møde tidligere justitsminister Morten Bødskov (mf) og tidligere formand for Teknik- og Miljøudvalget, Svend Erik Pedersen.
Alle kan deltage og høre mere om forslaget og om fredninger. Ikke mindst dem på Vestvolden.

Top