Annonce

Indvandrerforening ønsker tidligere indsats
spejlet.jpg
Spejlet har stor succes med at inddrage forældrene, når de giver unge, med fare for at blive udsatte, mulighed for selv at blive rollemodeller. Foto: Privat
indsats I et spejl en gåde, skrev den svenske filosof, Jostein Gaarder, men i Rødovre er det mere svaret end gåden, der gemmer sig i Spejlet, som siden 2011 har favnet unge, så de ikke ender i

Unge skal være rollemodeller for andre unge. En slags spejl om man vil, mener de i foreningen af samme navn, der siden 2011 har foretaget opsøgende arbejde på gaderne i Rødovre.
“Målet er at påvirke de unge positivt ved at skabe en god relation til dem og inddrage dem i forskel-
lige sociale aktiviteter og hjælpe dem for eksempel med skolen og lektier,” siger formand og initiativ-
tager, Muhammed Kilic, der for nylig kom i mediernes søgelys, da han tilbød at stille op til en demokratisk dialog fodboldkamp mod Stram Kurs, der dog ikke ville anerkende de unge fra Rødovres ret til at indånde den samme luft som andre danskere.
Paradoksalt, da foreningen netop arbejder for at undgå og modvirke, at børn og unge bliver en del af det skræmmebillede, som den yderste højrefløj lukrerer på.
“Vi, som forening, går meget op i forebyggelse, så de unge ikke havner i kriminelle grupper. Vi, i vores forening, arbejder
ikke kun med de unge, men arbejder på også at inddrage de unges forældre, hvilket vi har fået kæmpe succes med. Vi, som forening, har været en øjenåbner for de forældre, som ikke havde eller har ressourcer og overskud til at hjælpe deres egne børn,” fortæller Muhammed Kilic.

Forholdet til forældrene betyder meget
Kilic kalder det afgørende, at der skabes et bedre forhold mellem de unge og deres forældre gennem aktiviteter.
“Vi har flere forældre, som er begyndt at røre sig meget mere gennem vores aktiviteter, hvilket har skabt et bedre samarbejde mellem de unge og deres forældre. Vi bestræber os især på, at de unge vil
være en del af vores samfund, så de på sigt kan gøre en positiv forskel for samfundet,” påpeger formanden for Spejlet.
Derfor tæller han faktisk også forældrene med, når han gør status over foreningens medlemsskare, som dermed runder 100 i Rødovre.
Han anerkender, der er flere udsatte børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, men mener, man skal have det offentlige system, altså pædagoger, lærere og andre fagfolk til at være langt mere præcise.
“De skal i stedet skrive, hvad det er i børnenes baggrund, der hæmmer dem eller giver dem vanskeligheder. Og her kniber det tit. Ikke mindst, fordi forskningen leverer nogle resultater, hvor man taler om social arv, uden at forskerne selv er særligt præcise med, hvad de mener. Nogle gange mener man kriminalitet, andre gange stofmisbrug, omsorgssvigt, lavt uddannelsesniveau eller fattigdom, så både ja og nej til, at de unge er ekstra udsatte på grund af deres baggrund,” påpeger han.

Unge skal motiveres gennem foreningsliv
Som formand for en lokal forening er han glad for samspillet med kommunen, som han dog mener, generelt skal blive bedre til at samarbejde med de fagfolk, som kan spille en afgørende rolle i at aktivere og motivere de unge i foreningslivet.
“Det her handler meget om at motivere de unge. Derfor skal man, efter min mening, finde fagfolk, som kan komme ind under huden på de unge. For i Rødovre Kommune er der mange tiltag, men man skal blive bedre til at fange de unges opmærksomhed,” siger han lidt nemt og overordnet.

Mangler der en særlig indsats for unge med 2-delt etnisk baggrund for at forhindre negativ social arv?
“Mange unge indvandrere er vokset op med forældre, der kun har en grundskoleuddannelse og ringe tilknytning til arbejdsmarkedet. De sidste mange år er et stadigt stigende antal indvandrere kommet i uddannelse og en væsentlig årsag er, at det er lykkedes de unge at bryde med deres forældres svage tilknytning til arbejdsmarkedet og lave uddannelsesniveau.”
“Det handler rigtig meget om, at indsatsen bliver sat ind i en meget tidlig alder, hvis der selvfølgelig er behov for dette. Vi rykker desværre ofte ind, når løbet er kørt. Tidlig indsat er alfa og omega i unges positive udvikling. Det gælder i øvrigt også etniske danskere,” mener Muhamed Kilic.

Kommentarer
Top