Annonce

Det er stadig bare noget man siger
ole-anand_003_260119_BP.jpg
Ole Anand kan svare på ting, de fleste forældre ikke kan. Hvorfor må vi ikke græde over spildt mælk eksempelvis? Og hvad tænker børn om ordsprog og talemåder? Foto: Brian Poulsen
talemåder Hvorfor hedder det egentlig at puste og have rent mel i munden og hvad tænker børn egentlig første gang, du siger; der er ingen ko på isen? Lokal forfatter giver dig svarene i ny bog om talemåder til børn.

Ole Anand og Peter Lundqvist begik i 2017 lidt af en genistreg, da de skrev og udgav deres første bog om danske talemåder og ordsprog, ‘Det er bare noget man siger’.
For, hvor ofte siger vi danskere egentlig ikke ordsprog, mundheld og talemåder, der er det rene vrøvl i de utrænede ører. Ikke mindst børnenes.
Sådan begyndte rejsen for den lokale forfatter, Ole Anand.
En interesseret undren over, hvilke konkrete billeder en given talemåde vækker hos den enkelte, blev kombineret med dens faktiske betydning.
Men rejsen sluttede ikke med den første bog.
Tilsammen har det givet nu to fantastiske udgivelser, der vækker glæde og latter hos store som små. Bøgerne henvender sig til undervisning i indskolingen, til arbejdet på landets sprogcentre, hvor de humoristisk og informativt leder flygtninge og indvandrere til at forstå de underforståede budskaber i danske talemåder og til demens- og ældrecentrene, hvor de venlige billeder og de forskellige talemåder er muligheder for at skabe nye samtaler om ord og vendinger, der så småt er ved at glide i glemmebogen.
“Vi har ramt et eller andet sjovt behov for denne kombination af livlige udtryksfulde illustrationer og mange talemåder, som flere, ikke bare børn, har gået og spurgt, hvor stammer fra,” fortæller Ole Anand.

Sten og glashus
Hvorfor hedder det eksempelvis, at man ikke må kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus, spørger han retorisk.
“Jeg gik selv og undrede mig over nogle ting ved den måde, vi taler på. Eksempelvis; spis brød til. Det virker ligetil, men hvad er egentlig forklaringen,” siger han om baggrunden for bogen.
Her kan man blandt andet læse, hvorfor vi siger, at man skal spise brød til. Som mange andre ting, stammer en del udtryk nemlig fra biblen, men det er der ikke mange, der tænker over og slet ikke børn.
Derfor håber forfatteren også, at skolerne vil tage talemåderne med i undervisningen.
“Ordsprog kan, ligesom moraler, på en raffineret måde belære os. Mange af dem går mange år tilbage og det er spændende, at budskabet stadigvæk holder. De kan være en slags moralsk rettesnor,” siger Ole Anand og fortsætter:
“Alle de ordsprog, der er med i både bog nummer et og to, har jeg studset over. Skal jeg fremhæve nogen, må det være dem, der har rod i Danmarkshistorien, da jeg er meget historieinteresseret; ‘At skyde gråspurve med kanoner’, der stammer fra Chr. VIIs sygelige angst for gråspurve, hvorfor han beordrer sine soldater til at skyde dem ned med kanoner, da kanoner åbenbart var
mere præcise end geværer i 1700-tallet,” siger Ole Anand.

Blind høne og korn
Et andet udtryk fra samme tid er ‘Skeletter i skabet’, som kommer fra Chr. VIIs dronning Caroline Mathilde, der kommer til at forlade en elsker i et aflåst skab, hvor elskeren altså ender sine dage.
“Et tredje udtryk, som jeg finder både makabert og sjov på samme tid, er ‘Blind høne finder også korn’. Umiddelbart uskyldigt. Men dykker man ned i baggrundshistorien, finder man ud af, at forskere på Landbohøjskolen i København faktisk prikkede øjnene ud på nogle høns, de observerede. Og hvorfor gjorde de så det? Jo, man mente, at de ville stoppe med at hakke på hinanden, men at de stadig ville kunne finde føde til dem selv. Det viste sig, at de fik ret,” forklarer forfatteren.

Tøffelhelten vinder
Af yndlingsillustrationer er der derimod ingen tvivl: Tøffelhelten er hans helt klare favorit.
Alle ordsprog og forklaringer er naturligvis gjort børnevenlige, men også med respekt for, at børn godt kan tænke selv og har lyst til at tænke selv.
“Det vigtigste for mig at få med i bøgerne har været oprindelsen. Den finder man nemlig ikke i nogen andre lignende bøger. Herudover har det også været vigtigt at give et eksempel på, hvordan man bruger hvert ordsprog i en sætning og endelig at give læseren et alternativ til det pågældende udtryk, sådan så man virkelig får noget læring ud af det, kan bruge det i praksis og forstår, hvorfor man siger sådan. Målgruppen er da også helt klart børn i indskolingsalderen og drømmen er at få integreret bøgerne i undervisningen. Kombineret med udtryksfulde dyr, der på forskel-
lige sjove måder illustrerer ordsprogene har da også fanget en del voksne – eller barnet i dem. Dermed er det også blevet en bog til forældrene,” påstår han.

Er der nogle ordsprog, du er træt af?
“Jeg kan godt få lidt spat af, når folk bruger udtryk forkert, som for eksempel når ‘pernittengryn’ bliver til ‘pernippen’. Hertil findes der så rent faktisk hjælp i min bog nummer 1. Endelig er det tilsyneladende blevet trendy at bruge maritime udtryk i briefinger rundt omkring på ledelsesniveau. Og som gammel sømand er jeg nødt til at bede folk om at holde skruen lige i vande, hvis man absolut skal bruge dem.”

Spis lige brød til

Kommentarer
Top