Rødovre snydt for 29 millioner
broendby-kommune_130910_BP.jpg

Det er især den trafikale infrastruktur, der skal udbygges, hvis omegnen skal blive en større del af hovedstaden.

Rødovre har mistet 29 millioner på grund af ny udligning mellem kommunerne.
Økonomi Siden ændringerne i udligningsordningen i 2014 har Rødovre Kommune fået 29 millioner mindre i udligning. Nyt forsøg på at kompensere for fejlen, giver Rødovre nul kroner. 

Slagssmålet eller rettere skuespillet om den kommunale udligningsordning nåede i denne uge nye højder. Først ville regeringen ikke kompensere kommunerne for den regnefejl, der har kostet dem 2 milliarder kroner i tilskud siden 2014, og selvom de nu vil give 1,4 milliarder tilbage, får Rødovre og fire andre kommuner ikke en krone. 

Det får nu Rødovres socialdemokratiske folkektingsmedlem, Morten Bødskov til at reagere:“Det kan ikke være rigtig, at Rødovre skal lide under, at vi har fået udbetalt for lidt de senere år på grund af en fejl i udligningsordningen. Det har kostet kommunen rigtig mange penge.

Derfor synes vi i Socialdemokratiet, at det er rimeligt, at alle de berørte kommuner bliver kompenseret,” siger Morten Bødskov.

Socialdemokratiet foreslår konkret nu at give en økonomisk kompensation til de kommuner, som har fået udbetalt for lidt de senere år. 

Rødovre Kommune står til at modtage en engangskompensation på 29 mio. kr. I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet. Regeringen selv kan da også se problemet og afsatte derfor 1.4 milliarder over to år til at kompensere kommunerne. 

Penge, som Rødovre umiddelbart ikke får gavn af. 

“Altså vores andel af de 1.4 milliarder ville være godt og vel fire millioner fordelt over to år, men man kan se, at vi faktisk heller ikke er sat til at modtage nogen af dem efter den nye fordeling,” siger borgmester Erik Nielsen hovedrystende. 

“Hovedproblemet i det, er at der ikke er nogen, der kan stole på noget mere. Der er borgmestre alle vegne, der piver over alt muligt, som intet har med socioøkonomiske forhold at gøre, og samtidig bygger de stadions og kulturhuse. Derfor bliver vi nødt til at reagere nu,” siger Erik Nielsen. 

Han ærgrer sig over, at borgmestrene stiller sig op hver for sig, istedet for samlet at kræve en fast løsning man kan forholde sig til i fremtiden. 

“Hjørring skal spare 60 millioner. Det udskyder de fordi de tror, de får dem om to år. Sådan kan man ikke lave lokalpolitik og budgetter,” mener Erik Nielsen. 

“Udligningsordningerne skal være funderet på faktiske forhold og ikke hvem, der har den politiske magt og dem der råber højst. Der er i forvejen taget meget hensyn til de værst ramte kommuner. Resten må altså løse deres problemer uden at lægge sag an mod staten og hvad de ellers finder på,” siger han. 

 

Går ud over budgetter

Den kommunale udligning er en ordning, som skal udjævne de forskelle, der er mellem kommunernes økonomiske muligheder.

I foråret måtte regeringen droppe at lande en aftale om en ny udligningsreform, som skulle rette op på fejlene i det nuværende udligningssystem. I lang tid havde man bl.a. ikke taget højde for udlændinges uddannelsesbaggrund. Det har medført, at 69 kommuner har fået udbetalt op mod 1 milliard kroner for lidt om året de senere år.

Det kan særligt mærkes nu, hvor kommunerne lægger deres budgetter for næste år, mener Socialdemokratiet, som kritiserer regeringen for ikke at have været sin opgave voksen:

“Det er simpelthen en falliterklæring, at regeringen ikke har fået rettet op på fejlene. Det har kostet kommuner millioner af kroner. Det går i sidste ende ud over den nære velfærd, som kommunen kan tilbyde,” siger Morten Bødskov. 

Han  understreger dog, at der stadig er behov for at lave en ny udligningsordning.

“Nu går vi ind og kompenserer kommunerne, som har tabt på det her. Og så vil det være en opgave, som Socialdemokratiet tager på sig, hvis vi bliver betroet med regeringsmagten efter et valg, at få lavet en aftale, som løser udfordringerne i udligningssystemet, uden at det fører til store nedskæringer i velfærden nogen steder,” siger Morten Bødskov.

Kommentarer
Top