Annonce

Jan ved alt om Rødovre
jan-varbaek_002_020718_BP-2.jpg
Jan Varbæk læser flere lokalaviser fra ende til anden, hver evig eneste uge. Han stopper først, når han ikke kan cykle rundt og hente dem mere, for turene på cyklen giver luft i hovedet efter arbejde. "Men jeg er kun 53 år, så der er mange år til," griner Danmarks mest trofaste læser. Foto: Brian Poulsen
SLUGER LOKALAVISER Der findes folk, der læser avisen og så findes der dem, der nærmest æder den med øjnene. Jan Varbæk er én af sidstnævnte. I mere end 20 år har han trofast samlet lokalaviser fra alle de steder han har boet eller arbejdet. Ikke som en samler nej, men for at følge med i lokalområdet.

Han ved hvem der bor på Leopardvej og hvad husene koster i Islev. Han har også styr på, hvad der sker i weekenden og hvem, der skal bisættes på kirkegården. 

Jan Varbæk er Rødovre Lokal Nyts måske nok mest trofaste læser. 

Hver uge venter han trofast ved postkassen på, at avisen skal komme, og skulle den glippe, henter han den lettere irriteret i Rødovre Centrum. 

Sådan har det været i 20 år. 

Ikke fordi, Jan Varbæk, der til daglig arbejder i hjemmeplejen har en økonomisk interesse i at følge med i husprisernes udvikling eller snart stiller op i en retroudgave af ‘Kvit eller dobbelt’ som ekspert i Rødovre, men fordi han slet og ret godt kan lide at følge med i sit lokalområde. Ja faktisk alle de lokalområder han har arbejdet i. 

Derfor er Rødovre Lokal Nyt, selvom det er hans yndlings lige netop nu, ikke den eneste avis, han troligt bruger tid på. 

“Jeg bruger vel 5 timer om ugen på at hente lokalaviser fra alle de steder, jeg har arbejdet og så bruger jeg resten af ugen på at læse dem igennem. Jeg har altid været fascineret af lokalaviser. I tidernes morgen holdt jeg Berlingske Tidende. Den fik jeg i weekenden. Jeg elsker at se, hvilke huse der er til salg, og hvem der bor i dem. Det er nok fordi jeg gennem mit arbejde er kommet i så mange hjem,” fortæller Jan Varbæk. 

 Han har ikke noget kæmpe lager af lokalaviser liggende. Faktisk kun 10-15 stykker. De bliver nemlig skiftet ud hver uge, fordi nyhederne skal være aktuelle. 

“Jeg har altid fulgt med i livets gang i Rødovre, hvor jeg kommer fra og har arbejdet det meste af mit liv, men –også de andre steder jeg har boet og arbejdet betyder meget for mig. Derfor samler jeg aviserne sammen og læser hver eneste linje. Og altså ikke kun artiklerne,” understreger Jan Varbæk. 

“Jeg ser, når der er gode tilbud, og så kører jeg efter dem,” lover Danmarks måske nok mest loyale avislæser.

På arbejdet ved de godt, at han er lidt nørdet og derfor kommer der altid en frisk forsyning af aviser fra Taastrup og Roskilde med hjem derfra. 

Kollegaerne spørger ham, hvorfor han ikke bare læser aviserne på nettet, men det er ikke det samme, mener Jan Varbæk.

Han holder altid øje med hvem der har fødselsdag og hvem der er gået bort. 

“Man kender jo så mange i byen,” som han siger. 

“Aviserne er mit andet liv. Min mand siger også, at du har de aviserne at holde af. Så han hjælper mig og kører til Glostrup og Gladsaxe for mig for at hente lokalaviserne der.  Det er ren og skær information. Det er lidt nørdet, jeg ved det godt, men det er også en sjov hobby,” siger manden, der sikkert kunne slå deres lokaljournalist i en popquiz om Rødovre.

 Hvad skal vi så gøre for at gøre din lokalavis bedre, synes du?

“I er allerede rigtig gode i Rødovre. Men det handler om at være rigtig lokale, så det skal I blive ved med at være. Måske butikkerne kunne gøre lidt mere ud af deres tilbud, så man kunne se, de adskilte sig fra de andre områder med lokale slagtilbud,” siger han og tilføjer:

“Ellers skal en god lokalavis kunne oplyse borgerne om de lokale ting og sætte fokus på nogle emner eller områder og så gå i dybden med dem. Det er Rødovre Lokal Nyt rigtig gode til, og jeg kan godt lide, når I tager temaer op og sætter fokus på dem, men jeg savner det gamle store papirformat fra dengang i gamle dage.” 

 

Kommentarer
Top