Annonce

Lyskunst er flyttet ind på torvet
gate-og-colours-1.jpg
På torsdag i næste uge inviterer Rødovre Kommune til indvielsesfest af Damhustorvet. Foto: Red.
lyse tider på torvet Damhustorvets nye lysende blikfang, kunstværket ‘Gate of Colours’, er blevet monteret og værket vil blive indviet sammen med resten af torvet den 21. juni.

Damhustorvet tager i disse uger form med hastige skridt. I sidste uge blev kunstværket ‘Gate of Colours’ hejst ind på torvet og monteret ovenpå to udluftningsdyser, som før renoveringen stod til frit skue på parkeringspladsen. De to dyser, som fungerer som udluftningskanaler for VEKS, Vestegnens Kraftvarmeselskab, der har fjernvarmerør under Damhustorvet, er der stadig, men de er nu en integreret del af kunstværket.
De to lysende søljer er nemlig begge konstrueret således, at udluftning fra undergrunden kan ske via kunstværkerne, der er opbygget med to skorstene i selve midteraksen.
”Det er genialt, at vi får en skulptur med to funktioner. Det er et kunstværk og samtidig udluftningskanaler,” sagde museumsleder på Heerup Museum, Anni Lave Nielsen, da de to søjler blev monteret i bragende solskin onsdag eftermiddag i sidste uge. Anni Lave Nielsen er tovholder i Rødovre kunstråd, der står bag beslutningen om at købe ’Gate of Colours’, der bliver Damhustorvets nye vartegn.

Det forventes, at de to skulpturer vil lyse 6000 timer om året. Det er kun midt på dagen, i dagslys, at kunstværkerne er uden lys. Foto: Red

Annonce

Lys i mørket
De to tårne er med sokkel 3,5 meter høje og med deres centrale placering vil de unægteligt blive Damhustorvets nye blikfang.
Kunstværket vil ikke lyse i de timer, hvor solen står på, men ellers er det meningen, at skulpturen vil være ’tændt’ i døgnets øvrige timer. I eftermiddagstimerne, i skumringen og i aftentimerne vil de forskellige lag af filtre diffusere lyset og blande værkets forskellige farver.
”Om natten vil de stå og lyse svagt som to glødelamper,” forklarede lyskunstner og arkitekt Christina Augustesen, da hun onsdag i sidste uge fortalte om værket på Damhustorvet.
Christina Augustesen er inspireret af lys, som fænomen, hvordan farver opstår som refleksioner af lysets bølgelængder, og hvordan lyset bliver synligt når det rammer flader, materialer og mennesker. I den kommende uge skal hun programmere de mange lyskilder, så de passer til torvets omgivelser.
”Lyskunstværket er tænkt som en poetisk oplevelse,” siger Christina Augustesen om værket, der vil blive officielt indviet den 21. juni i forbindelse med den samlede indvielse af hele Damhus-
torvet.

Rødovre kommunes kulturchef, Henning Elmelund, kommer op fra undergrunden, hvor VEKS fjernvarmerør er placeret og kunstværket er tilkoblet. Foto: Red

Kommentarer
Top