Annonce

“Krig er rædselsfuldt og fascinerende”
Krigsfestival_PÑ_Volden_170617_IN-35-of-77.jpg
Den 16.-17. juni køres kanonerne i stilling på Vestvolden i Rødovre, og flere hundrede historiske aktører fra hele landet trækker i autentiske kamp- uniformer for at formidle 2000 års krigshistorie. Billedet er fra sidste års festival. Foto: Ian Nielsen/Arkiv
krigsfestival I weekenden forvandles Vestvolden igen til en levende tidslinje med 2000 års krigshistorie.

Oplevelsescenter Vestvolden er så småt ved at køre kanonerne i stilling. Lørdag og søndag blæses der igen til angreb på det historiske voldanlæg og det bliver i en endnu større skala end sidste år, hvor mere end 20.000 gæster var vidner til Krigshistorisk Festival.
Bag arrangementet står Oplevelsescenter Vestvolden og en lang række frivillige historiske aktør-grupper fra hele landet. I år deltager flere end 20 forskellige grupper med hvert sit speciale – fra romerske legionærer fra år 75 e.v.t. til sovjetiske specialstyrker anno Den Kolde Krig.
I alt vil flere hundrede historiske aktører trække i autentiske kampuniformer for at formidle 2000 års krigshistorie.
“Med Krigshistorisk Festival folder vi historien ud og gør den nærværende – også for målgrupper, som måske ellers ikke går så meget på museum. Sidste år så vi, hvordan både forældre, bedsteforældre, børn og vennegrupper i alle aldre var samlet om oplevelsen. I de historiske lejre langs tidslinjen kan gæsterne komme helt tæt på og røre, høre og opleve med alle sanserne. Og når børnene ikke kan koncentrere sig mere, er der plads til at tumle. Det er ’hands on’ historie, når det er bedst,” fortæller Martin Jespersen, festivalchef og museumsleder i Oplevelsescenter Vestvolden.

Vækker fascination
Krigshistorisk Festival er den eneste af sin art herhjemme, der spænder over 2000 års krigshistorie.
Festivalens omdrejningspunkt er krigshistorien. Krig er rædselsfuldt, men også fascinerende. Og så har krig haft en enorm historisk betydning, uanset om man kan lide det eller ej, fortæller Martin Jespersen.
”Vi lever i et Danmark i dag, hvor krig ikke fylder særligt meget i vores hverdag – heldigvis. Men historisk set er det en undtagelse, at vi lever i så relativt fredelige tider. Når vi kigger ud over historien, har krig fyldt utroligt meget, og det har haft stor betydning for det at være menneske. Som med al historie kan vi lære en masse om os selv ved at se på, hvordan vores formødre og -fædre har levet. Når vi for eksempel har skolebørn på besøg i Ejbybunkeren går det op for dem, at deres bedsteforældre har levet, mens Den Kolde Krig spøgte som en konkret trussel. Pludselig er der noget nyt, de kan være fælles om,” siger Martin Jespersen.

Annonce

1200 lang tidslinje
Hjertet i festivalen bliver igen i år en 1200 meter lange tidslinje, som går fra Artillerimagasinet i syd til Ejbybunkeren i nord. Festivalen foregår i autentiske omgivelser på Vestvolden, som er Danmarks største fredede fortidsminde og et af Verdens bedst bevarede forsvarsværker fra slutningen af 1800-tallet.
Krigshistorisk Festival foregår lørdag den 16. juni kl. 10-17 og søndag den 17. juni kl. 10-14. Der er gratis adgang til festivalen.

300-400 aktører fra mere end 20 grupper deltager i festivalen – både i lejrene langs tidslinjen og på en fælles opvisningsplads, hvor programmet blandt andet byder på gladiatorkamp, vikingekampshow, rytteriopvisning. Foto: Ian Nielsen

Kommentarer
Top