Annonce

Smilet er dit visitkort
Alle_Har_Ret_Til_Et_Smil_Rødovre_Udsatteråd_050518_IN-1-of-3.jpg

ALLE HAR RET TIL ET SMIL: Selvom det ikke er noget, de gør tit, havde de udsatte med ondt i munden, alligevel grund til at smile i lørdags efter en tur i stolen hos Tandlægerne Veng.

ALLE HAR RET TIL ET SMIL: Selvom det ikke er noget, de gør tit, havde de udsatte med ondt i munden, alligevel grund til at smile i lørdags efter en tur i stolen hos Tandlægerne Venge. Foto: Ian Nielsen
Alle har ret til et smil En lille håndfuld udsatte gik lørdag formiddag ud af døren til Tandlægerne Venge med et ægte smil på læben. Hver en krone tæller nemlig, når dit smil er dit visitkort.

Dørtrinnet er ofte den største forhindring, når udsatte borgere med ondt i munden og ondt i lommen skal til tandlægen.
Det uoverskuelige projekt med at overvinde tandlægeskrækken og frygten for at stå med en økonomisk større regning, før får især mange udsatte borgere til at blive til at blive væk.
“Selv når de har lavet aftaler, oplever vi ofte, at de bliver væk Den ustabilitetgår naturligvis ud over behandlingen,” fortæller tandlæge Birgitte Venge.
Hos tandlægerne Venge gør de derfor meget ud af at tage udsatte borgere i hånden, når de tager mod til at krydse dørtrinnet – eller får hjælp til det, som en lille håndfuld borgere gjorde i lørdags.

Indsats gav mening
Her havde Rødovre Udsatteråd sammen med Rødovre Lokal Nyt arrangeret, at de blev kørt i samlet flok frem og tilbage, og den indsats gav pondus.

Annonce

“Dit smil er en del af dig, og derfor kan et dårligt tandsæt påvirke ens selvværd. Hvis du er ked af dit tandsæt, så skjuler du dine tænder og smiler mindre. Smilet er det bedste visitkort, og alt andet lige vil det få indflydelse på hvordan andre opfatter dig. Der er noget ved det gamle ordsprog – smil til verden og den smiler tilbage til dig.” siger Birgitte Venge.

Problemet for mange udsatte borgere er, at de ofte udskyder behandlingen. “Der er nogle udsatte som måske nok får bestilt en tid, men hvis pinen så går over, så kommer de ikke.” siger Birgitte Venge. Det er dog vigtigt at få behandlet eksempelvis paradentose, karies eller huller i tænderne, da dårlig tandhygiejne og paradentose kan være med til at forværre mange andre sundhedstilstande, som eksempelvis diabetes. Som tandlæge forsøger hun altid at være professionel, når hun møder en udsat med ondt i smilet, men det betyder ikke, at man ikke bliver berørt. “Man skal naturligvis være professionel og have en faglig tilgang til behandlingen, men vi er alle sammen mennesker, så selvfølgelig er der en form for medfølelse.  

Patienterne er ofte flove over at åbne munden. Det skal de ikke være synes jeg. Det, at de kommer ind og får gjort noget ved det, kan godt give noget stolthed, som vi kan bygge videre på.” siger Birgitte Venge. Og jeg oplever ofte, at patienterne får et andet liv. De bliver glade og klæder sig også pænere på efter endt behandlingsforløb og får måske et job. Det er det hele værd, når de så kommer til os og smiler næste gang.”.

Kommentarer
Top