Annonce

“Vi lærer også af lærlingen”
joergen-windelev_008_011217.jpg

Kontrol: En vigtig del af arbejdet går ud på at tjekke om der er urenheder på de laserskårede plader, der gør det muligt at masseproducere detaljeret grafisk design. Foto: Brian Poulsen

En vigtig del af arbejdet går ud på at tjekke for urenheder, så det grafiske design kan blive masseproduceret som tryk på forskellige slags produkter. Foto: Brian Poulsen
Det Lokale Lærlingeløfte Kristoffer fik afslag på næsten 100 praktikansøgninger før han endelig fandt en læreplads hos den grafiske virksomhed, Windelev. "Det er et kæmpe ansvar. Både over for eleven og for samfundet. Der er nemlig lige så meget brug for lærlinge som lærepladser," understreger Managing Director, Louise Windelev.
Fakta

Det Lokale Lærlingeløfte
Hvis du skaber en ny praktikplads til en elev fra NEXT, kvitterer Rødovre Lokal Nyt med en fed historie om din virksomhed.
Der er allerede to virksomheder, som har
reageret og meldt sig ind i den lokale kamp for flere lærepladser.
Ialt mangler mere end 100 lokalt en læreplads.
Hvis du vil vide mere om Det Lokale Lærlinge-
løfte, eller vil du gerne være med, så skriv til andre@rnn.dk eller ring til 31 12 26 10, så formidler vi gerne kontakten til NEXT.

I mere end 50 år har Windelev hjulpet store virksomheder med at sætte billeder på deres produkter ved at gøre grafiske design klar til tryk på blandt andet dåser og plastikbægere.
Men de har aldrig før haft en lærling. Ikke før Kristoffer for få uger siden trådte ind gennem døren på Valhøjs Allé med hjertet fuld af håb og svedige nervøse hænder.
Dem har han heldigvis skilt sig af med, for i den millimeterpræcise branche, er der ikke plads til tilfældigheder.
Til gengæld kommer der noget håndgribeligt ud af alle de mange timers koncentration foran computeren og laserskæren.
“Min kæreste er allerede rimelig træt af, at jeg går og kigger på dåser og design i supermarkedet,” griner Kristoffer Bech-Holm.
“Mange af mine medstuderende søger plads på reklamebureau eller noget med digitalt design, men her får man feedback hele tiden, fordi der er direkte kontakt med kunderne. Man lærer at snakke med mennesker og kvalitetskontrollere sig selv,” understreger Kristoffer Bech-Holm, der altid har nørdet med photoshop og indviklede grafiske programmer.
Noget som rigtig mange elever uden en læreplads gør rigtig meget i disse dage, fordi de må dygtiggøre sig selv under skolepraktikken.
“Man lærer meget mere på en arbejdsplads end i skolepraktikken. Der er man sin egen leder, men hvis du vil lære noget, skal du selv sørge for det. Der er ingen der sætter dig til ting og tempoet i arbejdet er helt anderledes. Her får jeg hele tiden rykket grænserne og lærer nye ting, som man kan se resultatet af,” siger Kristoffer, der også er med til at give noget tilbage til virksomheden, hvis man spørger hans mentor, Dry-offset Graphic Specialist, Uffe Valbjørn.
“Vi startede ud på den hårde måde med at lære alle tingene at kende, men jeg skulle også lige ryste hjelmen selv. Man må aldrig undervurdere opgaven og det er magtpåliggende, at der kommer et godt resultatet ud af praktikopholdet og det kræver tid og tålmodighed,” siger Uffe Valbjørn, der mener det vigtigste for at opnå et godt samarbejde, er at sætte sig i den anden persons stol.
“Uanset om man er erfaren ansat eller ny lærling. Man skal altid tage imod og lære af andre.”

BIBLEN: Ved siden af Kristoffer finder du altid en lille sort bog med titlen ‘Biblen.’ Her er alle de noter og gode råd, som kollegaerne har givet ham skrevet ned og nemme at finde. Foto: BP

Annonce

Men Kristoffer blev ikke skræmt.
“Jeg blev faktisk mere bidt af det, end før mødet. Nogle af de andre kunne måske ikke se sig selv lave den slags i så lang tid, men jeg vil gerne se endnu mere af det,” siger Kristoffer, der måtte til en rigtig jobsamtale.
Nervepirrende, men alligevel mere tiltrækkende end sine 70 venner, der lige nu går på den tekniske skole uden så meget som bare den chance.
Derfor var det også en kæmpe lettelse, da han endelig fik ja.
“Det var ubeskriveligt. Jeg har kæmpet meget for det og det er altafgørende for min fremtid. Jeg kommer ikke bare ud på den anden side med en uddannelse, men med gode erfaringer fra et firma, mange kender. Det kan være afgørende for mine færdigheder og mine muligheder senere i karrieren,” siger Kristoffer Bech-Holm.

Resultatet ses hver dag: Louise, Kristoffer og Uffe viser eksempler på de grafiske design, som firmaet gør muligt at trykke på forskellige former for embalage. Foto: Brian Poulsen

 

Et fælles ansvar
For virksomhedens vedkommende handler den nye praktikplads blandt andet om fremtidsvisioner og ansvar.
“Vi skal tage samfundsansvar. Jeg har selv to børn, som skal kunne få deres drømme opfyldt. Det var med blødende hjerte, at jeg måtte give afslag til de andre ansøgere. Hvis vi kunne, havde vi taget alle fire lærlinge, men vi har ikke haft en elev før, så vi går all in på at gøre det godt med Kristoffer og leve op til vores ansvar, men jeg håber, at andre tager imod de andre. For de var virkelig gode,” siger Louise Windelev

Spring ud i det
Hun synes ikke, man som virksomhed skal lade sig stoppe af bekymringer for om man kan klare opgaven.
“Man skal ikke tænke så meget, man skal kaste sig ud i det. Man skal bare have resten af medarbejderne med først. Det er det vigtigste. Det er dem, der bliver stressede over det og har ansvaret og arbejdet med lærlingen, men der er der også hjælp at hente,” understreger hun.
“Vi fik hjælp fra NEXT, som sendte en konsulent, så vi fik den rigtige info på forhånd. Samtidig viste det sig, at alle kollegaerne synes det er en god idé. Når man kan et fag, vil man gerne dele ud af sin viden,” siger hun stolt på de ansattes vegne.
Uffe Valbjørn supplerer:
“Om det så er tre måneder, så er det bedre end skolepraktikken. Det kan godt være, at tømrermesteren ikke har råd til det, men han har ikke råd til at lade være, for det betaler sig. Han kan præge ham præcis som han vil og han får et energisk ungt menneske på sit hold. Der skal regnskabsmæssigt være muligheder for det i virksomheden men vores samfund har ikke råd til at lade være.”

Kommer med ny viden
Mens Kristoffer stolt viser rundt på dét der bliver hans arbejdsplads de næste tre år, fortæller han, at kollegaerne allerede anerkender ham for nogle andre færdigheder, end dem der normalt efterlyses på kontoret.
De lærlinge der i dag står uden læreplads kommer nemlig fra en generation, hvor man stiller spørgsmål ved alt og kan være med til at løfte arbejdsprocesser. De kan lave hjemmesider og komme med nye input. Eller som Kristoffer selv siger det:
“Man kan lære gennem eleven om de nye tendenser fra en, der ikke har siddet med tingene i flere år og altid gør det på den samme måde. Der er for mange dygtige og ivrige unge, der ikke har elevplads. Det gør mig ked af det og jeg håber de får en snart. Virkelig.”

 

 

 

Kommentarer
Top