Annonce

Sammen om Rødovre – kun med 64,96 pct. af borgerene
nilofer.jpg
"Den lave valgdeltagelse ved dette års kommunalvalget i Rødovre var intet mindre end chokerende," siger avisens blogger Nilofer Abbasi Foto: Brian Poulsen
kvinder med kant Den lave valgdeltagelse ved dette års kommunalvalget i Rødovre var intet mindre end chokerende. Men hvad betyder den lave valgdeltagelse for lokaldemokratiet og for kommunalbestyrelsens sammensætning?
Fakta

Nilofer Abbasi 24 år, studerer på RUC, er med i Venligboerne og KATIB - en afghansk kultur forening,
samt medlem af Dansk Flygtningehjælps advisory board.

Da de sidste resultater tikkede ind cirka ved midnat den 21. november, var der både glæder og sorger blandt KV17 kandidaterne. Mens socialdemokratiet hurtigt klappede i hænderne af glæde, havde flere af de små partier nervøst travlt med at regne ud, om de havde fået nogle mandater. Midt i glæden og sorgen bed jeg negle af nervøsitet over de sidste resultater fra Rødovrehallen. Ganske kort tid efter stod det klart, at hverken Alternativet, Radikale Venstre, Liberal Alliance eller Nye Borgerlige var kommet ind. Selvom det skuffende kun var 84 stemmer, der adskilte Alternativet i at komme ind, var den lave valgdeltagelse mere uforståelig og skuffende.
Ud fra 30.530 af kommunens stemmeberettigede borgere, valgte kun 19.490 borgere at bruge deres demokratiske ret til at stemme, svarende til 64,96 pct. Ikke nok med at Rødovres valgdeltagelse lå under landsgennemsnittet, var stemmeprocenten ved dette kommunalvalg også bemærkelsesværdigt, hvilket betød en tilbagegang med 2,4 procentpoint.

Et levende demokrati har brug for en høj stemmeprocent
Det kan være svært med entydige årsagsforklaringer til den lave valgdeltagelse, men udfordringen er ikke til at tage fejl af. Mens forskerne peger på uligheden i valgdeltagelsen, viser undersøgelser imidlertid en lav valgdeltagelse blandt folk med en lav indkomst, dem som er socialt marginaliseret og de unge.
Selvom nogle partier stiller sig tilfredse med valgresultatet – nok forståligt ud fra deres perspektiv – kan jeg ikke lade være med at betragte den lave valgdeltagelse som et demokratisk sygdomssymptom. For hvor sundt er det for demokratiet, når kun lidt over halvdelen af borgerne deltager i demokratiet? Hvor legitim vil kommunalbestyrelsens beslutninger være, når der ikke er et bredt folkeligt mandat? Ville de ovennævnte grupper være bedre stillet, hvis de havde stemt og dermed havde en ’repræsentant’ til at varetage deres interesser?
Intet er forudsigeligt. Løsningerne er ikke garanteret i en dynamisk verden. Men der er altid plads til forbedringer. Derfor har vi alle et fælles ansvar for at inkludere og mobilisere de resterende 10.696 borgere i sammen om Rødovre.

Annonce
Kommentarer
Top