Annonce

I saunaen er der højt til loftet
saunahistorier_004_301117.jpg
Campingpladsen "Absalon" på Korsdalsvej i Rødovre danner baggrund for mangeårig chef på stedet, Jørgen W. Frøhlich, der har forfattet bogen om saunaens røster. Foto: Brian Poulsen
SAUNAPARLAMENTET Det kræver lidt ekstra at få mænd til at svede over lavastenene mellem de brune fyretræsvægge i svømmehallens sauna. Her er der nemlig lige så højt til loftet, som humoren er lav.

Lugten af brændt hud blander sig med lyden af vand, der hurtigt fordamper i mødet med de glohede lavasten.
Godt det samme. Der skal røg til, når mænd skal være mænd og der er møde i saunaparlamentet.
Her er der højt til loftet og en belysning, der nærmest inviterer til, at man deler sine inderste hemmeligheder med ligesindede. Med mænd.
“For det handler om mænd,” understreger forfatteren Jørgen W. Frøhlich.
Vi har sat ham stævne i Vestbads varmeste hjørne. Kun bevæbnet med et lidt for lille håndklæde og en lidt for stor glæde ved at fortælle røverhi-
storier, åbner han op for, hvad der sker, når man graver ind bag masken af kække bemærkninger i manderummet over dem alle. Saunaen.
“Bogen handler om, hvad vi mænd (også) sidder og snakker om i saunaen. Delvist selvoplevet i blandt andet Vestbad og i nabokommunerne. Og det tror jeg, kvinder kunne blive lidt klogere af at læse og vi mænd måske grine lidt af,” siger manden bag bogen ‘Røster fra en sauna – et år med mænd og meninger, baseret på begivenheder i det virkelige liv.’
Bogen er ikke bare et svirp med det lille håndklæde i røven på mænd, der ikke tør dele deres tanker med andre.
Den er, ifølge forfatteren, der iøvrigt selv er en flittig saunagænger, et kig indenfor i saunaen hos 8-10 mænd som hver uge i et år mødes til en morgenpassiar med højt til loftet.
Her grines, grædes og skændes der et sted, hvor æstetik, kønsroller, druk, sex, det svære parforhold, religion og viden kommer under kærlig behandling:

Svedeture på kongerækken
Mandehørm og fodboldresultater er nemlig så langtfra det eneste herresaunaens fyrretræsvægge må lægge øren til.
Mens sveden siver ud gennem kroppens varme-
ramte porer åbnes der nemlig også op for livskri-
ser, alkoholmisbrug og religion, ligesom emner som politik kommer stærkt ind under huden, når disse mænd tør vise følelser og give los for nøgne sandheder i dette trygge refugium.
“Bag masken af morskab og kække bemærkninger drøftes alt mellem himmel og jord uden mellemlægspapir,” siger den tidligere journalist og forfatter bag de 53 små spots – et for hver uge, som til sammen udgør bogen om alt det mænd også går og tænker på.
”Røster fra en sauna” har undertitlen: et år med mænd og meninger – inspireret af hændelser fra det virkelige liv.
“Der er dog ikke tale om et stenografisk referat af samtaler. I stedet har jeg valgt at lave en fiktions-
roman, baseret på et års ugentlige svedige snakke i disse harpiksdryppende rammer,” siger Jørgen W. Frøhlich.
Karaktererne består af mænd, som på hvert deres felt og et sted i livet, er kompetente og medvirkede til at gøre hinanden lidt klogere. På sig selv, livet og de andre. En form for kollektiv selvudvikling hjulpet godt på vej af en skoleinspektør, en taxachauffør, en læge, en smed, en bogholder, en cykelhandler, en journa-
list, en popsanger og en præst.
Dialogen føres næsten udelukkende af de medvirkende i dette selvbestaltede ‘saunaparlament’.
“Der var en hakkeorden i saunaen og det er der udtrykket kongerækken, øverst oppe, hvor der er varmest, stammer fra,” griner forfatteren, der i flæng nævner eksempler på, hvordan Fugeflemming, Bolle-Åge og alle de andre har faste pladser, som man ikke skal røre ved,” siger Jørgen, der den dag i dag stadig er meget betaget af åbenheden i saunaerne i hovedstadsområdet.
“Jeg mødte eksempelvis et par læger fra Herlev Hospital og en præst, som sagde så mange kloge ting, at det ville være forkert ikke at skrive det ned,” siger han om bevæggrunden for bogen.

Bølgerne går højt
I saunaen diskuterer en skolelærer og en ateist universets skabelse og kommer næsten op at skændes så meget, at de råber af hinanden, ligesom en erhvervsmand skændes med en anden saunagæst om depressioner.
“Folk med depression er svagpissere,” siger han, hvortil vennen svarer:
“Det er dem, der faldt på slagmarken i den gode sags tjeneste.”

Svedige vægge
Sådan er stemningen overalt i de mange små anekdoter fra det varme mørke.
“Der sker ting bag de fine forstadsdøre. som kun kommer frem, når mænd er alene i et rum. På den måde er det en temmelig kontroversiel bog, der kradser lidt i overfladen. Mange af os er bange for at snakke om følelser, men bag fyretræsvæggene i sauaen, føles det som en lille smugkrug og så åbner folk op. Ja, nogen begynder sågar at græde,” afslører Jørgen W. Frølich.
Hans problem er lige nu, at mænd ikke gider læse bøger, men derfor skulle den skrives alligevel.
“Den er for vigtig til at lade være,” griner Jørgen, der har gjort det nemt for selv den mest stædige mand at følge med i sit eget tempo ved kun at have ét afsnit for hver onsdag på et år med i bogen, der selvølgelig også afslører, hvad der sker, når et uskyl-
digt opkald til et sexnummer på væggen fører til en civil anholdelse, en fyring og en incestsag.
Hvis dét ikke kan sælge en saunabog, er der ikke noget, der kan.
Det skulle da lige være afsløringen af det eneste mænd, ikke taler om i saunaen.
“Der bliver talt meget om udrustning, erobringer og sex. Men der er sjovt nok ikke nogen, der har snakket om onani og hvordan de gør det derhjemme en eneste gang. Noget som kvinder, efter sigende, snakker meget om. Måske vi mænd har noget at lære der,” siger Jørgen og giver ordet til en pastor erimiri-
tus, der, efter sigende, har gjort tre kvinder gravide.
Hvortil en saunagæst svedigt svarer:
“Så håber jeg ikke, det var den samme aften.”

Kommentarer
Top