Sådan ser den nye kommunalbestyrelse ud
kommunalvalg_2017_032_221117_BP.jpg

Kommunalvalg 2017

Bykongen Erik NIelsen leverede en magtdemonstration, da Socialdemokraterne generobrede det absolutte flertal. Se her hvem der ellers kom ind i kommunalbestyrelsen Foto: Brian Poulsen
Kommunalvalg 2017 Den konservative kronprins Chriss Lassen Jensen blev trods stor fremgang i partiet ikke genvalgt. Dansk Folkeparti storbløder og har nu kun Niels Spittau på rådhuset, der til gengæld skal gøre plads til både ishockeyentusiasten Brian Møller, og lokalpatrioten Steen Skriver Rasmussen.

Først klokken 04.19 onsdag morgen kunne kandidaterne holde op med at bide negle. Mens det allerede kort efter midnat stod klart, hvilke partier der vandt pladser i byrådet, var der til det sidste intens spænding om hvem, der skal sidde på de 19 stole i byrådssalen i de næste fire år. 

Her er det især de personlige stemmer, der afgør kommunalbestyrelsens sammensætning, og den største overraskelse er måske, at Alternativets Nilofer Abassi, der personligt var byens femte mest populære kandidat ikke engang kommer ind. 

Det gør Kim Hammer, Henrik Khalat Petersen og Michael Peter Jensen fra Dansk Folkeparti heller ikke. 

Partiet har endnu til gode at bryde igennem ved lokalvalgene i Danmark, og bliver i Rødovre altså nødt til fremover kun at sætte deres lid til spidskandidaten Niels Spittau, der med 350 stemmer er byens tredjemest populære personlige kandidat. 

“Jeg ser valgresultatet som en konsekvens af en landsdækkende udvikling. I Rødovre har vi taget ansvar og har været med inde omkring alle de vigtige beslutninger, men også markeret os med vores egne politiske visioner. Jeg synes faktisk vi har gjort det godt, men er blevet ramt af den landsdækkende tendens,” siger Niels Spittau, der ærgrer sig tydeligt på kollegaernes vegne. 

Mange har undrende spurgt under valgkampen, hvorfor netop Dansk Folkeparti ikke var i alliance med Nye Borgerlige, der med deres mest markante mærkesag, nemlig flygtninge- og integrationsområdet, ligner dem meget. 

“Men Dansk Folkeparti er på alle andre punkter mere Socialdemokratiske end borgerlige,” svarede Nye Borgeliges spidskandidat, Ketil W. Rasmussen. 

Havde de to partiet været i valgforbund, ville Dansk Folkeparti i dag have haft dobbelt så mange mandater. 

I venstre og Enhedslisten storbløder man også procentmæssig tilbagegang, men holder fast i henholdsvis det ene og de to mandater. 

Enhedslistens sikret ved mindre end 100 stemmer, da valgforbundet med Alternativet giver partiet den ekstra plads i venstre side af byrådssalen. 

“Det var spændende til det sidste, og jeg synes vi har ført en flot valgkamp, hvor vi har haft fokus på vores egne mærkesager og de visioner vi har for Rødovre. Vi var cirka 84 stemmer fra at få en plads i kommunalbestyrelsen og er selvfølgelig ærgerlige over, at det ikke lykkes,” siger Alternativets forperson Solveig Bentsen.

“Men når vi nu ikke skal komme ind, er vi glade for at vores stemmer i valgforbundet kan være med til at sikre, at Enhedslisten får et mandat mere, så de ikke går spildt, og det måske ville have været Dansk Folkeparti, der havde fået det ekstra mandat,” tilføjer hun. 

Nye ansigter
Det Konservative Folkepartis fremgang betyder tre pladser i kommunalbestyrelsen, men betyder samtidig et farvel til kronprinsen, Chris Lassen Jensen. 

“Vi er blevet Rødovres næststørste parti. Det glæder jeg mig over. Vi ville gerne have haft en ny borgmester, men vi må glæde os over fremgangen istedet. Desværre kom jeg ikke selv ind, da vi er en sideordnet liste, og derfor tæller den sidste stemme mest. Jeg vil gerne lykønske Kim Drejer Nielsen for hat have stået i spidsen for en fantastisk kamp. fremgangen er din fortjeneste,” sagde en tydeligt rørt Chriss Lassen Jensen efter valget. 

Også i byens helt store vinderparti sker der ting og sager. 

Pia Hess Larsen, der i løbet af valgkampen har snakket personligt med 2000 Islevborgere, sprænger den interne liste, der også giver plads til Brian Møller, der ellers mest er kendt for ishockeyens verden og netop har fået arbejde på ‘Vi elsker 90’erne’, samt Steen Skriver Rasmussen, der efter mange år i kulissen rider på borgmestereffekten og personlige stemmetal direkte ind på rådhuset. 

Matematik med mere
For de matematisk interesserede siger det utrolig meget om Socialdemokratiets knusende sejr, at Niels Spittau fra Dansk Folkeparti først sikrer sig det tiende mandat i kommunalbestyrelsen – altså SFs nye spidskandidat, Kenneth Rasmussen. 

At statsministerens lokale kandidat, Claus Gisselmann Olsen, først kommer ind som nummer 13, ligesom sidste valgs helt store vinder, Enhedslisten, først sikrer sig mandatet til Marianne Christensen, da der er fire ledige stole tilbage at fordele. 

De kom ind
Den nye Kommunalbestyrelse:
 
1
Erik Nielsen
Socialdemokratiet
2
Britt Jensen
Socialdemokratiet
3
Kim Drejer Nielsen
Det Konservative Folkeparti
4
Peter Mikkelsen
Enhedslisten 
5
Annie Arnoldsen Petersen
Socialdemokratiet
6
Jan Kongebro
Socialdemokratiet
7
Anders Torm Nielsen
Det Konservative Folkeparti
8
Flemming Lunde Østergaard Hansen
Socialdemokratiet
9
Kenneth Rasmussen
SF - Socialistisk Folkeparti
10
Niels Spittau
Dansk Folkeparti
11
Pia Hess Larsen
Socialdemokratiet
12
Ahmed Dhaqane
Socialdemokratiet
13
Claus Gisselmann Olsen
Venstre
14
Michel Berg
Socialdemokratiet
15
Marianne Christensen
Enhedslisten 
16
Steen Skriver Rasmussen
Socialdemokratiet
17
Mogens Brauer
Det Konservative Folkeparti
18
Lene Due
Socialdemokratiet
19
Brian Møller
Socialdemokratiet