Lænket mand kommer fra guldsmedens have
statue-stadionhallen_004_131017_BP.jpg
Den ukendte statue ved Rødovre Station på Elstedvej har højst sandsynligt stået i en have på Junovej for snart 100 år siden. Det fremgår af et notat fra 1983. Foto: Brian Poulsen
kunst Lokal Nyt er kommet i besiddelse af et notat, der kaster nyt lys over historien om den lænkede mand fra Elstedvej.

Hvorfor står der en statue ved atletikbanen ved Rødovre Stadion med en mandsfigur iført lænker om håndleddene? Manden sidder på en klippe, er hugget i sandsten og er uden inskription og signatur. Rødovre Kommune kan ikke svare på spørgsmålet og i flere år har borgere på diverse Facebookgrupper flittigt forsøgt at blive kloge på kunstværket, men indtil videre er det småt med oplysninger om statuens oprindelse.
I starten af november måned efterlyste Lokal Nyt derfor borgere, der lå inde med viden om statuen og vi er nu kommet i besiddelse af et notat fra Rødovre Kommunes Tekniske forvaltning, der giver ny viden i ‘statue-mysteriet’.
Notatet er dateret den 15. december 1983 og er udfærdiget af overgartner B. Rosenkilde. I notatet fremgår det, at statuen allerede tilbage i 1923 blev set i en stor og parklignende have på hjørnet af Auroravej og Junovej.
Haven tilførte guldsmed Philipsen, og ifølge notatet meddelte en Rich. Christensen, at billedskærer Olfert Erichsen havde fortalt ham, at statuen befandt sig guldsmedens have, men han vidste ikke om Rødovre Kommune senere havde købt statuen.
I notatet fortæller billedskærer Olfert Erichsen selv, at han havde set statuen i Philipsens have og at det var på mode i den tid, at mennesker, der havde en vis position, havde en eller flere statuer i deres haver. Hvordan statuen senere havnede ved Rødovre Stadion kunne Olfert Erichsen dog ikke oplyse.

Foræret til kommunen
Der er intet der tyder på, at Rødovre Kommune har købt statuen. I notatet fremgår det derimod, at statuen blev foræret og opstillet, da Rødovre Stadion stod færdigt i 1943. Det er en forhenværende vejassistent, Emil Larsen, der til overgartner B. Rosenkilde har oplyst, at statuen blev foræret da det nye stadionanlæg stod færdigt og at den blev opstillet nord for atletikbanen, hvor den stadig står i dag.
Statuen mangler inskription og signatur, men Emil Larsen mener at vide, at kunstværket forestiller en figur fra den græske mytologi. Det kunne være titanen Prometheus, der af Zeus blev lænket til en klippe, hvor der hver dag kom en ørn og hakkede i ham. Det kunne også forestille den lænkede Samson.Det virker troværdigt
På Heerup Museum har museumsleder Anni Lave Nielsen set notatet og hun synes at detaljen omkring den mulige donations er interessant.
”Det er rigtig sjov og spændende viden, der viser at statuen er lavet langt tid før vi troede. At statuens skulle være doneret til Rødovre Kommune giver også god mening og det er måske forklaringen på, hvorfor der ikke står noget om værket i de kommunale arkiver,” siger Anni Lave Nielsen, der sagtens kan forestille sig, at statuen har stået en privat have på Ju8novej i 1923, som billedskærer Olfert Erichsen beskriver det i notatet.
”Generelt var kunst noget der gav status, så jeg kan godt se pointen i at man viste sin kunnen, viden og magt frem i form af en statue,” siger hun.

Kommentarer
Top