Annonce


Sund eller usund
Foto.png
Kvinder med Kant Folk spørger mig tit: må du godt spise det? Feder det ikke?
Fakta

Trine Schierning (født 3. august 1990) fra Rødovre arbejder som personlig træner, kostvejleder og brænder især for at hjælpe folk, der ønsker et varigt vægttab og livsstilsændring.

Kvinder med Kant er: Lizette Risgaard, Lisbeth Zornig, Nilofer Abbasi og Trine Schierning.

Jeg er faktisk overrasket over at begrebet ”feder” stadig eksisterer. I en tid hvor vi efterhånden er så oplyste omkring at det mere er mængden af det du spiser end hvilke specifikke fødevarer du spiser. I en tid hvor det kan tage dig 2 sekunder at undersøge hvor mange fødevarer, der feder. Svaret er nemlig 0. Ingen fødevarer feder i sig selv. Og ingen fødevarer er som sådan usunde eller sunde. Det handler om mængder.

For mange gulerødder er også usundt. At drikke for meget vand kan være livsfarligt. Derfor betragtes disse ting ikke som usunde. Hvem har egentlig bestemt hvad der er sundt og hvad der er usundt? Hvordan fortjener man – som fødevarer – prædikatet ”sundt!”?

Annonce

I mit job som kostvejleder møder jeg mange, der har opbygget det ene forbud efter det andet og har lange regler om hvad de må og ikke må spise. Typisk er det opdelt efter sund og usund.

Det ærgrer mig. Det ærgrer mig at vide at mange mennesker lever deres liv ud fra hvad de må spise og ikke må spise. Mad er nydelse og mad er nødvendig for vores overlevelse. Det er sådan en skam at det bliver gjort til så stort et stress moment for mange af os. Det er jo ”bare” mad og alt er usund i voldsomme mængder.

Jeg har selv været der. På alskens slankekure og med alverdens mystiske forbud mod stakkels fødevarer, der slet ikke fortjente den plads i skammekrogen. Nu spiser jeg hvad jeg har lyst til, men mærker til gengæld virkelig efter hvad jeg rent faktisk har lyst til. Hvis det er jordbærkage, så spiser jeg den altså. Uagtet at den helt klart har stemplet ”usund” – i min verden er den sund for mig. Sund for min livsglæde og min livsnydelse.
Så kære alle sammen. Lad os stoppe med at skælde mad ud og dele det op i stereotypt sund vs. usund. Lad os i stedet dele det op i fornuftig mængde vs. overdreven mængde. På den måde får vi alle sammen plads til et afslappet forhold til mad, mange flere jordbærkager og ikke mindst livsnydelse.

Top