“Nu skal jeg klippe hæk og bygge skur”
michael_mørkøv_2017-20.jpg
Michael Mørkøv var nok Rødovres mest skuffede borger, da Tour de France begyndte den 30. juni. Siden har skuffelsen lagt sig og i stedet for opslidende arbejde i den franske varme, kan han hygge sig i haven i Rødovre. Her får sønnen Frederik på 11 måneder en gyngetur i haven. Foto: Red.
sommer uden touren Det kom som en kæmpe overraskelse for det meste af den internationale cykelverden, at danske Michael Mørkøv i 11. time blev vraget og kørt helt ud på et sidespor kort for årets start i Tour de France. Vi har mødt den slagne rødovreborger, der selv kalder den manglende udtagelse for karrierens største skuffelse.

Han har kørt Tour de France tre gange tidligere og sågar kørt i løbets ikoniske prikkede bjergtrøje i otte dage. Han har smagt løbet og suget det ned i sine lunger. Netop derfor var det ekstra hårdt, da sæsonens helt store mål glippede på målstregen.
”Tour de France er bare 100 gange større end alt andet. En af de gode ting, ved at jeg ikke er med i årets løb, er, at jeg nu kan følge med i løbet,” siger Michael Mørkøv fra terrassen i haven på Leopardvej.
Han trækker på smilebåndet og tager en slurk af et glas vand. Han mener, det han siger, men der skal
ikke herske nogen som helst tvivl om, at han var klar til at ofre arvesølvet og måske også en legemsdel for at sidde og træde watt ud i pedalerne i den franske varme fremfor at svare på spørgsmål fra lokalavisen.

Er det en joke?
32-årige Michael Mørkøv er professionel cykelrytter på det russiske hold Katusha-
Alpecin. Han var faktisk allerede udtaget til at køre årets cykelløb i det franske. Eller det vil sige, det var han selv overbevist om. Faktisk meldte han offentlig ud tilbage i foråret, at han skulle køre Tour de France. Ikke fordi det var bekræftet, men af den simple grund, at han ikke i sin vildeste fantasi kunne forestille sig at blive vraget. Men det blev han.
To uger før tourstart fik han det opkald, som alle ryttere frygter. Opkaldet var fra sportsdirektør hos Katusha-Alpecin, Torsten Schmidt, og startede med sætningen:
”It’s never fun to give this call”.
”Jeg troede faktisk, det var en joke, men kunne hurtigt høre, at det var det ikke. Der var heller ingen grund til at diskutere beslutningen, for jeg vidste godt, at sportsdirektøren forinden havde ringet til de ni ryttere, der skulle med til Tour de France,” siger Michael, der i stedet blev sendt på ufrivillig sommerferie på et tidspunkt, hvor formen var allerbedst.
”Det er et kæmpe hul man havner i, når man misser en Tour de France-udtagelse. Nu kan jeg egentlig bare tage på ferie, men det har man jo ikke lyst til, når man er i god form,” siger Michael, der stadig er forundret over, hvorfor han blev fravalgt. Forklaringen har han ikke fået, men oplevelsen har nu bundfældet sig så meget, at han så småt kan trække på skuldrene og i stedet kigge fremad.
”Det er helt klart min største skuffelse i karrieren, men jeg kan hverken gøre fra eller til nu,” siger han og tilføjer:
”Jeg sidder med en ærgerlig følelse, som de fleste nok kan nikke genkendende til, når man sidder på sidelinjen og gerne vil hjælpe sine kammerater. Jeg tror, at jeg kunne have gjort en forskel, når jeg sidder og ser løbet og har faktisk mest ondt af Kristoff (Alexander Kristoff, kaptajn på Katusha, red.) for det er ham der mangler min hjælp i spurterne,” siger Michael Mørkøv.Sommer i haven
I juli måned kommer Michael Mørkøv til at se Tour de France fra sofaen, når han ellers får tid til det. For den nyvundne fritid skal bruges fornuftigt. Han har stadig forpligtigelser og officielle løb, men et 5-
dages løb i Vallonien og et endagsløb i England ligger først sidst på måneden.
”Så jeg har også tid til at være lidt i haven,” siger Michael og fisker telefonen op af lommen.
”Men jeg skal ikke slå græsset, for jeg har lige købt denne her,” siger han begejstret. Med et tryk på telefonen starter han en robotplæneklipper, der i mageligt tempo begynder at tøffe rundt på græsplænen i Rødovre.
”Men jeg skal klippe hækken, bygge et skur og det nyder jeg faktisk. Jeg er udlært tømrer, så jeg skal holde det hele lidt ved lige.”

Michael Mørkøv må i år se til fra sofaen. Michaels nye løbsprogram indeholder et 5-dages løb sidst på måneden i Vallonien, et 1-dagsløb i London samt EM på hjemmebane til august, hvor han skal repræsentere de danske farver.

Fra Lucca til Rødovre
Som professionel cykelrytter er Rødovre ikke den optimale by at slå sig ned i, når man dagligt tilbringer op til syv timer i sadlen. Det var Michael Mørkøv godt klar over, da han, sammen med konen Trine og parrets datter Alberte, flyttede fra Italien til Vestegnen.
Michael har i en lang årrække boet i den italienske by Lucca, der er kendt for prægtig natur og bjerge så langt øjet rækker. En diametral modsætning til forstandens lyskryds og bilos.
”Jeg savner vejene og terrænet i Italien, hvor jeg ikke skulle bekymre mig om lyskryds og trafik. Jeg kunne bare køre ud af min dør og op ad det første bjerg. Det var et kanon træningsområde, men der kommer andre prioriteter, når man har familie,” siger Michael der i 2015 flyttede fra Italien til Leopardvej i Rødovre.
”Det var svært at få familielivet til at hænge sammen i Italien, når jeg ofte var ude og rejse. Min kone Trine er født og opvokset i Rødovre, så vi kiggede lidt på huse i Rødovre og faldt for det her på Leopardvej.”

Stadig fem gode år
Michael har mange flotte resultater på CV’et. Han var med til at vinde sølvmedalje i 4000 meter holdforfølgelsesløb ved OL i Beijing i 2008. Han er tidligere Verdensmester i både parløb og holdforfølgelsesløb og har utallige DM titler under cykeltrøjen. Hertil kommer en fornem etapesejr i Vuelta a España.
På trods af de flotte resultater kommer Michael Mørkøv aldrig til at vinde Tour de France, blive kaptajn på en af de store hold eller en rytter, der bliver satset på i klassikerne. Han er hjælperytter og det har han det helt fint med.
”Jeg har affundet mig med den rolle, og forklaringen på, at jeg har valgt at lægge egne ambitioner til side og være hjælperytter, er en kombination af flere ting. Jeg vinder aldrig Tour de France eller de store sprinteretaper. Det tætteste jeg kan komme på vinde er, at være med på det rigtige hold. Det er min motivation og derfor giver jeg alt for holdet og min kaptajn Kristoff,” siger Michael Mørkøv, der vurderer, at han stadig har fem gode år tilbage i cykelbenene.
Hvad fremtiden bringer er uvist. Han har kontrakt med Katucha frem til årsskiftet og det ligger endnu ikke fast, hvor han kører i det nye år.

På loftet finder Michael den prikkede bjergtrøje frem til avisens udsendte. ”Jeg kørte i Dannebrog, da jeg vandt etapen i La Vuelta a España. Det var stort,” siger den lokale cykelrytter om trøjen, der kan hænger på vægtstangen.

Kommentarer
Top