Annonce


Når kræft gør politik ligegyldigt
genbrugsstationen_012_291216_BP.jpg
Kræftens Bekæmpelse ville gerne have fat på en masse mænd, og dem fandt de forleden på byens genbrugsstation. Foto: arkiv
debat I forbindelse med Kræftens Bekæmpelses kampagne ”De 7 tegn” var jeg, som frivillig, på besøg på Genbrugspladsen i Rødovre for at tale med mænd om de syv mest almindelige tegn på kræft, og dele brochurer ud om emnet. Som kandidat til kommunalvalget for SF oplever jeg tit at snakken med rødovreborgere ender ud i politik, men denne gang blev det fuldstændig ligegyldigt.

Det var kræft, der blev talt om. Og langt de fleste af os er berørte.
Alle jeg talte med var meget søde og høflige, og jeg hørte rigtig tit bemærkningerne: ”jeg er utrolig glad for det arbejde I gør” og ”respekt for Jeres arbejde”.
Jeg oplevede ikke en eneste person, der ikke havde tid til en kortere eller længere snak.
Der var utrolig mange rørende historier. Bo, der havde været syg af testikelkræft for 10 år siden. Han fik diagnosen ugen efter hans kone havde født deres anden datter. Han var kun 30 år og hans verden faldt fuldstændig sammen. Han kunne ikke koncentrere sig om sin familie og nyfødte datter. Han var helt sikker på, han skulle dø, og tanken om at hans børn skulle vokse op med en anden far, kunne han slet ikke tackle.

Vigtigt med snakken i omklædningsrummet
Det var først, da han, i et omklædningsrum, kom til at fortælle en medspiller, at han havde diagnosen kræft, at det vendte. Det viste sig, at medspilleren også havde haft testikelkræft og nu var rask. Det at tale med en, der var rask, gav ham håb og livsglæden tilbage. I dag er han kræftfri, går til kontrol hver andet år og har fået et barn
mere. Det var utrolig rør-
ende og livsbekræftende at høre historien.

Annonce

Når far er syg
Jeg mødte også Thomas på 23 år, hvis far lige er død af kræft. På trods af alle Thomas’ tatoveringer og store muskuløse overarme (så ens egne arme føltes endnu mere som spaghetti end de plejer), var han stille, rolig og meget glad for at få lejlighed til at fortælle sin historie. Faren havde været syg i flere år af prostatakræft, men det var først i de sidste måneder, det var gået stærkt.
Thomas fortalte, at selvom de havde haft flere år til at forberede sig, ramte det stadig som en hammer. Hans lillebror på 15 år havde rigtig svært ved at tackle det, så Thomas har måttet tage sig meget af sin bror og være en slags reservefar for broderen. Det kunne godt være lidt hårdt en gang imellem.
Han håber virkelig, folk vil tage budskabet til sig og blive tjekket, så man kan fange en eventuel kræftsygdom, før det har spredt sig så meget som hos hans far. Måske ville hans far alligevel være død, men måske havde han overlevet. Hvem ved?

Alle tiltag gør forskel
Jeg hørte fra rigtig mange mennesker, at de støtter Kræftens Bekæmpelse, og jeg mødte i den forbindelse også Keld, der ejer et indretningsfirma. Han har også haft kræften inde på livet og han har valgt at støtte ved gratis at indrette et af Kræftens Bekæmpelses kontorer. Ja, man kan støtte på mange måder og alle tiltag gør en forskel.
Kampagnen ’de 7 tegn’ er målrettet mænd, blandt andet fordi mænd typisk er længere om at gå til
lægen end kvinder er, når der er noget galt. Fordi de – vi – har tendens til at lukke øjnene for tegn på sygdom. Det fik jeg bekræftet fra de kvinder, jeg mødte på genbrugspladsen. Flere af dem kunne fortælle, at de nærmest havde måttet sparke deres mand afsted til lægen, når noget var galt.
Det er ærgerligt, for det er kostbar tid der spildes – tid som måske kunne gøre en forskel for overlevelses-
chancen med en kræftdiagnose.
Det var, for mig, en rigtig givende dag, og jeg er sikker på, at rigtig mange mennesker ville have følt det samme i mit sted. Så her er en opfordring til at blive frivillig, hvis man har en lille smule tid til overs.
Man kan kontakte Kræftens Bekæmpelse på 35 25 75 00.

Top