Annonce

Kunsten at gå i skole
kunstværk-nyager-skole-11.jpg
Lukas, Villas og Ståle foran en stabel bøger i bronze. Kommunalbestyrelsen har besluttet, at to procent af de kommunale investeringer i nybyggeri skal øremærkes til indkøb af offentlig kunst. Tina Maria Nielsens værk på Nyager Skole er det første kunstværk som Rødovre Kunstråd har realiseret. Foto: Red.
kunst i skolen Nyager Skole har fået deres helt eget kunstværk. ”Kunst sætter tanker og følelser i gang. Det vil dette værk også komme til,” sagde borgmester Erik Nielsen (S) i sin åbningstale.

Allerede under den officielle indvielse af Nyager Skoles nye kunstværk ’Generations’, var det tydeligt at se, at de mange bronzestøbte værker faldt i god jord hos eleverne. De ikke bare nøjes med at betragte dem, men med akrobatisk snilde brugte værkerne som legeredskaber.
Og er det så meningen? Ja, det er det. Kunstner Tina Maria Nielsen lagde i sin tale netop vægt på, at eleverne ikke skal være bange for at komme i nærkontakt med de mange bronzestøbte bøger og mobiltelefoner, der enten var placeret direkte på græsset eller på stenopsatser
“Jeg håber, at I tager rigtig godt imod værket og passer på kunstværket, men I skal ikke passe mere på det end at I bruger det til at sidde og stå på. Fordi jeg synes, at man mærker Verden allerbedst, hvis vi rør ved den,” fortalte kunstner Tina Maria Nielsen i en tale på Nyager Skole.

Skolebøger i bronze
Det nye kunstværk ’Generations’ er på mange måder elevernes eget værk. Tina Maria Nielsen står som afsender af skulpturen, men den er skabt i dialog med andre, blandt andet eleverne selv, der har doneret kladdehæfter og indsamlet skolebøger, der har indgået i værket. Bøgerne i bogstablerne ligner stadig, man kan måske endda være heldig at genkende en særlig titel, et hæfte eller måske eget bogbind.
”Det er lidt sjovt at tænke på, at det har været vores bøger,” siger Ståle, der selv har været med til at indsamle skolebøger til værket.
”Jeg synes, at bronze er pænt og det passer godt til værket,” siger Ståle, inden klassekammeraten Villas tager over.
”Det er sjovt at se vores egne skolebøger i bronze. På nogle af bøgerne kan man godt se bøgernes titel,” siger Villas.

Annonce

Tabt voks
Det har været en lang proces, at forvandle elevernes skolebøger og gamle mobiltelefoner til kunst.
Tina Maria Nielsen startede med at udvælge og arrangere bøgerne ud fra deres størrelse og udtryk.
Herefter blev de limet samen og lakeret, inden de senere blev omkranset af silikone og en tyk kappe af gips. På det tidspunkt blev formen åbnet og skolebøgerne blev fjernet igen. Formen blev i stedet fyldt op med voks, der efter en uge i en ovn ved 800 grader, var klar til at blive fyldt op med flydende bronze.
Den praktiske proces kaldes med et fint fransk ord for Cire Perdue, som betyder tabt voks.

Kommentarer
Top