Annonce

Hvor er feminismen på vej hen?
nilofer.jpg
Foto: Ian Nielsen
Kvinder med kant I en tid, hvor samhørighed og demokratiske rettigheder trues af reaktionære kræfter, har vi mere end nogensinde før brug for at finde de små feministiske kampe i den større kamp, – en god start kunne være i vores egen lille kommune.
Nilofer Abbasi

24 år, studerer på RUC, er med i Venligboerne og KATIB - en afghansk kulturforening.

Kvinder med Kant er: Lizette Risgaard, Lisbeth Zornig, Nilofer Abbasi og Trine Schierning

Hvert år i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag ser vi, hvordan kvinder fra hele verden gør os opmærksomme på basale menneskerettigheder – lige kønsbehandling og kønsfordeling i alle samfundets funktioner. Traditionen tro brugte jeg dagen på at følge med i diskussionerne omkring de feministiske kampe set i perspektivet til den højrepopulistiske og nationalistiske udvikling, vi har været vidne til de sidste par år.
I feminismens utrættelig kamp for det ovenstående og de kontroverser, som den politiske Verden har budt på; alt fra Trumps ”tag kvinder i skridtet” til intelligente kvinder som værende mindre tiltrækkende hos nogle højrefløjspolitikere – ser jeg grundlæggende generelle ligestillingsudfordringer, som synes at være forglemt. Fokusset på de feministiske diskussioner om menstruation og fjerde-bølge feminisme overskygger de reelle ligestillings udfordringer.

Den ulige kønsmæssige repræsentation i dansk politik
Selvom konsekvenserne af nationalismens udvikling er mange, er der særligt ét punkt, jeg fandt mere paradoksalt, herhjemme – nemlig overrepræsentationen af mænd i samfundets indflydelsesrige poster.
Ifølge tal fra KVINFO er andelen af kvinder i kommunalbestyrelser stagneret omkring 27 procent. Rødovre er ingen undtagelse i denne udvikling. Der er blot fire kvinder ud af 19 kommunalbestyrelsesmedlemmer at finde i byrådet. Alle fire fra Socialdemokratiet.

Annonce

Kvinder i undertal
Et hurtigt kig på KV13-kandidater i Rødovre, viser kun 22 kvindelige kommunalkandidater, hvorimod der var 50 mandlig kandidater. Og disse tal afviger ikke markant fra andre kommuners byrådsmedlemmer. Også på landsplan er en stor andel af stolene besat af mænd. Ved sidste folketingsvalg gik kvinderne tilbage med tre mandater sammenlignet med det forgående valg. Således udgør kvindelige politikere i dag kun 67 af pladserne i folketingssalen modsat deres mandlige kollegaer, som har de resterende pladser.
Ved et repræsentativt demokrati finder jeg det ikke kun bekymrende, men i særdeleshed et stort demokratisk problem, når ligestilling på hverken kommunal – eller nationalt plan afspejler befolkningen.
Når vi samtdig halter bagud med ligestillingsområdet, uanset om vi snakker om etniske minoritetsmiljøer, øremærket barsel til mænd og eller det opdelte arbejdsmarked og uddannelsessektoren – anser jeg nødvendigheden af flere kvinder i dansk politik. Til dels for at vedligeholde og tilkæmpe mere ligestilling på reelle udfordrede områder, men i særdeleshed også bekæmpe de højre-nationalistiske reaktionære bevægelser, som bekæmper fremskridtet. Et sted at starte kunne være til næste kommunalvalg. Lad os endelig se flere kvindelig kommunalkandidater blive valgt.

Kommentarer
Top