Annonce


500 elever satte kongen skak
skakturnering_skole_red-44.jpg
Skak er for alvor kommet tilbage på skoleskemaet. Forleden dystede elever fra fem af kommuenns skoler mod hinanden i det ædle brætspil. Foto: Red.
skak i skolen Det ældgamle brætspil skak har for alvor vundet indpas på skoleskemaet. Forleden dystede mere end 500 elever med bønder, heste og tårne mod hinanden i de første kommunale skakmesterskaber i nyere tid.

“Hvis man skal blive og se finalekampene, så skal man være helt stille,” siger en lærer i gymnastiksalen på Hendriksholm Skole. I et hjørne fniser to piger, men ellers er der helt ro. Ved et aflangt bord sidder elever over for hinanden og de tænker så det knager. Dybt koncentreret kigger de ned på deres bønder, heste og tårne og det ternede skakbræt.
I efteråret besøgte Lokal Nyt to 4. klasser på Hendriksholm Skole, der i et nyt undervisningsforløb blev undervist i skoleskak.
Siden har skaktrenden spredt sig som ringe i vandet og tre dage i marts var mere end 500 elever fra 3. til 5. klasse fra Tinderhøj Skole, Hendriksholm Skole, Nyager Skole, Rødovre Skole og Valhøj Skole samlet på Hendriksholm Skole for at dyste mod hinanden i det strategiske og taktiske brætspil.
”Vi har et godt netværk af matematikvejledere på skolerne og vi arrangerede blandt andet en dag, hvor en repræsentant fra Dansk Skoleskak fortalte om, hvordan skak kan bruges i undervisningen. Alle skoler er begyndt at bruge skak i undervisningen, men ikke alle kom i gang på samme tid, så vi lavede tre niveauer, så alle kunne være med i turneringen,” siger Nina B. Nielsen der er matematikvejleder på Hendriksholm Skole og en af initiativtagerne til den store skakturnering.
Hun havde ikke i sin vildeste fantasi regnet med, at mere end 500 elever ville være klar til kamp i år.
”Vi havde måske håbet på 50 spillere, så det er helt vildt. Det har også krævet meget organisering,” siger Nina B. Nielsen, i en pause inden den afgørende finalerunde.

Hjernegymnastik
Ved det aflange bord i gymnastiksalen er vennerne begyndt at stimle sammen om de klassekammerater der stadig er i kamp. En af dem er Hadi.
”Jeg har spillet meget skak med min far, og nu kan jeg endelig bruge mine evner mod andre,” siger han og fortsætter:
”Jeg synes, at det er et hyggeligt spil, hvor det ikke handler om at være heldig. Jeg kan også godt lide matematik og det bruger man også i skak,” siger Hadi, der ud over at være kommet langt i turneringen for de øvede elever, kan glæde sig over, at han formentligt bliver bedre til matematik af at spille skak.
”Skak træner elevernes strategiudvikling og deres arbejdshukommelse. Jeg er matematiklærer og hele den strategitænkning, man får når man spiller skak, hjælper eleverne til at blive bedre matematikere. Så vi skulle meget gerne få bedre matematikere ud af skakundervisningen. Det viser al forskning også,” siger matematikvejleder Nina B. Nielsen.
Ude i skolegården evaluerer veninderne Donika og Claudia på hele skakforløbet. De går begge på Hendriksholm Skole og er blevet undervist siden efteråret.
”Til at starte med vidste jeg slet ikke, hvad skak gik ud på,” fniser Donika, inden veninden Claudia tager over.
“Jeg troede, at det var et spil for gamle mennesker, men det er faktisk ret sjovt efter vi har lært at spille det. Det er også sjovt at spille mod de andre skoler,” siger hun.

Annonce

 

Top