Annonce


Er Jannik Hansen fortid i Vancouver?
ishockeylandsholdet_018_270816.jpg

Ishockeylandsholdet træner i Rødovre frem imod OL-kvalifikationen

Jannik Hansen der her ses i sommers forud for OL-kvalifikationen, kan være på vej væk fra Vancouver. Foto: Brian Poulsen
Blog På grund af den kommende “NHL expansion draft” til sommer, hvor Las Vegas får et NHL hold, kan Jannik Hansen være fortid i Vancouver Canucks inden længe. Læs her hvorfor, og få en forklaring på hvad Expansion draften er, og hvad den kan have af betydning for de andre Rødovredrenge i NHL.

Jannik Hansen har klausul i sin kontrakt der begrænser hvilke klubber han kan trades til. I følge medier i Vancouver, er den tidligere Rødovrespiller blevet bedt om en liste med de 8 hold (der i følge hans klausul) han vil acceptere at blive tradet til.

Når NHL-sæsonen 2017/2018 skydes i gang til oktober, bliver det med 31 hold. Et nyt NHL hold – Las Vegas Knights – træder ind i NHL. For at det nye hold ikke skal stå på helt bar bund, og være konkurrencedygtige, holder NHL en såkaldt “expansion draft”. Direkte oversat – et udvidelses valg.

Annonce

De fleste der følger NHL har hørt om den almindelige NHL Entry draft hvor verdens største talenter på skift bliver valgt af NHL klubberne i omvendt rækkefølge, i forhold til sæsonens slutstilling. Det dårligste hold vælger først*, og Stanley Cup vinderne vælger sidst.

*Der afholdes et NHL Entry draft lottery, hvor det afgøres hvem der får det første valg i draften, så man ikke automatisk kan spille dårligt og dermed sikre sig det første valg. Kort fortalt det dårligste hold har 20% chance for at få det første valg, det andetdårligste hold har 13,3% chance, tredjedårligste har 11,5% chance osv osv. Alle 14 hold der ikke kom med i slutspillet har reelt en chance for at vælge først, men jo højere på af stillingen du ender, jo lavere chance. F.eks har dem der lige akkurat ikke kom med i slutspillet 1% chance. Klik her hvis du vil blive klogere.

Sådan foregår expansion draften kort fortalt
For at hjælpe Las Vegas Knights på vej, skal de vælge én spiller fra hvert af de andre NHL hold. De andre hold har dog to muligheder for at beskytte deres bedste spillere mod draften.

  1. 7 forwards, 3 backer og 1 målmand.
  2. 8 markspillere og 1 målmand.

Spillere på “entry level contracts” i deres første eller anden sæson, samt spillere der har spillet få kampe i NHL er automatisk beskyttet.

Visse hold har givet spillere en såkald No trade klausul i deres kontrakt, hvilket betyder at spillerne ikke kan trades, med mindre spilleren går med til at ophæve sin klausul. NHL klubber der har spillere med no trade klausul skal beskytte disse spillere.

Expansion draft kan betyde klubskifte for Jannik Hansen
Vancouver har 4 angribere med no trade clause (eller no movement clause, der i bund og grund er det samme). Det betyder at holdet skal bruge fire af de syv pladser til at beskytte spillere i mod expansion draften, på de spillere (Daniel Sedin, Henrik Sedin, Loui Eriksson og Brandon Sutter).

Dermed kan Vancouver kun beskytte 3 angribere. Og der er Jannik en af fire spillere.

Problemet er at Vancouver er ved at genopbygge sit hold og ønsker at blive yngre. Af den grund ønsker Vancouver formentlig at beskytte Sven Baertschi og  Markus Granlund samt deres pt. største kommende stjerne Bo Horvat.

Jannik Hansen ønsker at blive i Vancouver og Vancouver ville nok også gerne beholde ham. Men da Las Vegas med stor sandsynlighed vil vælge Jannik Hansen blandt de ikke-beskyttede spillere der er i Vancouver, vælger Vancouver nok at trade ham, for ikke at miste ham uden at få noget retur.

Et trade er ikke automatisk beskyttelse mod expansion draften
Hvis Jannik Hansen bliver traded til et andet hold, er det ikke en automatisk beskyttelse af ham. Derfor kan han stadig risikere at ende i Las Vegas til sommer, hvis de ikke ønsker at bruge en af deres mulige beskyttelsespladser til at beskytte ham.

Faktisk er der et så absurd scenario, at Jannik Hansen kan ende med at blive traded hele 3 gange med udgangen af 2017/2018 sæsonen.

1 – han trades nu op imod NHLs trade deadline som er på onsdag.
2 – han beskyttes ikke og bliver hevet til Las Vegas til sommer
3 – Las Vegas trader Jannik Hansen ved næste års trade deadline.

Er blevet bedt om liste
Som tidligere nævnt, er Jannik Hansen ifølge medier i Vancouver blevet bedt om at aflevere en liste med de 8 hold som han vil acceptere et trade til. Flere medier nævner hold som Anaheim, Minnesota, Chicago og Pittsburgh som mulige destinationer. Anaheim og Minnesota er blevet nævnt specifikt, mens Chicago og Pittsburgh nævnes som hold der bør have interesse.

Hvad med Mikkel Bødker og Lars Eller?
Mikkel Bødker skrev i sommers en 4 årig kontrakt med San José Sharks. Han har dog haft en sæson der vil blive smidt i glemmebogen hurtigst muligt. 6 mål og 13 assists i 59 kampe, hvilket er et pænt stykke fra sidste års bedrift (51 point i 80 kampe). San José vælger muligvis ikke at beskytte Mikkel Bødker, for at beskytte andre spillere. Dermed er det ikke sagt at Las Vegas automatisk vælger at tage Mikkel Bødker, men han vil i hvertfald være en god spiller at få på holdet.

Lars Eller har gang i en mere end acceptabel sæson i Washington. De tradede for at få fat i ham og han synes blandt de vigtigste spillere for Washington at beskytte. Skulle de imod forventning vælge ikke at beskytte ham, ser han formentlig ud til at undgå Las Vegas. I sær fordi Washington nok har ligaens bedste 2. målmand i Philipp Grubauer, som Washington ikke kan beskytte, da Braden Holtby er en af ligaens bedste målmænd, og derfor et sikkert valg at beskytte.

Top