Den mystiske mordbrand
krimi-side-10.jpg
Sådan skrev Rødovre Avis om sagen den 13. april 1972. Billedet af en blodig strikhue var på daværende tidspunkt politiets eneste spor i sagen. Foto: Lokalhistorisk Samling
det gamle rødovre Slog en 88-årig kvinde virkelig sin egen datter ihjel i affekt eller gik en ukendt brandmorder fri? En mordbrand på ’Mariehøj-grunden’ fra 1972 står stadig som uopklaret i politiets systemer og politiets teori kan aldrig bevises.
Fakta

Artikler bygger på en lang række artikler fra Lokal-
historisk Samling og interview med Rødovres Avis'
tidligere redaktør, Lars Schmidt, der selv skrev om sagen i 1997. 25 år efter branden.

I november måned havde vi her på siden ’Det gamle Rødovre’ fokus på kriminalsager. I december måned retter vi blikket mod Rødovres juletraditioner, men det gælder først fra næste uge. Krimiteamet skal nemlig rundes af med manér og derfor slutter vi af med en sag, der tilbage i 70’erne gav genlyd i hele landet.
I 1972 var sagen om en mordbrand på Rødovrevej på alles læber. Sagen blev aldrig opklaret og i dag, 44 år efter, er sagen henlagt og arkiveret i Rigsarkivet.
Med hjælp fra Rødovre Avis’ tidligere ansvars-
havende redaktør, Lars Schmidt, genfortæller vi her historien om den mystiske mordbrand, der skabte skræk og rædsel i Rødovre og medførte mere end 1000 resultatløse afhøringer.

Boede i vildnis
Sagens hovedpersoner var 88-årige Jensine Petrea Børgine Jørgensen og hendes 61-årige datter Anne Marie Dora Jørgensen, også kaldet ’Rie’. De to kvinder levede afskåret fra omverdenen og opførte sig som eneboere.
De boede i et stuehus på et nedlagt gartneri på Rødovrevej 237. De havde levet alene i 20 år efter at Jensine mand og Ries far døde i 1952. Huset og grunden var i totalt forfald, og den enorme grund var fuldstændig vokset til. Et vildnis af dimensioner. Inde i huset var der hverken strøm eller varme, overalt flød det med ragelse og affald.
”De, der vovede sig ind på grunden, blev korporligt smidt ud igen. Selv postbudet,” skrev Rødovre Avis i 1997, da avisen fik adgang til Rigspolitiets arkiver og tog sagen op igen 25 år efter branden.

Datter død i brand
Branden opstod en sen aften den 4. april 1972. Da brandvæsenet ankom til den store grund, blev de mødt af en mand, der bar 88-årige Jensine Petrea Børgine Jørgensen ud af huset.
Hun var i live og fortalte stærkt chokeret, at hendes datter stadig befandt sig i huset. Datteren Rie blev først fundet død 45 minutter senere. Hun var, ifølge Rødovre Avis’ oplysninger, iført 12 lag tøj og brandfolkene var angiveligt gået forbi hende flere gange uden at se hende, fordi rodet skjulte hendes krop. Da hun endelig blev fundet var hun forbrændt på 70 procent af kroppen, men det var ikke branden, der havde taget hende af dage. Politiet fandt en stor blodpøl i kælderen og en obduktion viste få dage senere, at Rie havde 11 huller i kraniet efter gentagne slag fra et stump instrument. Hun havde flere brud i ansigtet og i halsen var der brud på skjoldbruskhornet. Sagen blev derfor efterforsket som en drabssag.

Mystisk udenlandske mænd
Politiet havde meget få spor i sagen. Der var ikke tegn på indbrud og intet var stjålet på trods af, at politiet efterfølgende fandt store pengesummer i huset. I lang tid forfulgte politiet et tip om mystiske udenlandske mænd, der blev set ved huset den dag branden opstod, men det gav intet resultatet. I løbet af de to år kriminalpolitiet intenst efterforskede sagen, blev mere end 1000 personer afhørt og i 1974 udlovede Ekstra Bladet sågar en dusør på 50.000 kroner for oplysninger, der kunne føre til sagens opklaring. Alt sammen uden resultat.
En blodig tophue var i lang tid politiets eneste spor, men om huen tilhørte en mulig gerningsmand, blev der aldrig kastet lys over. Huen blev trykt på plakater, som hang i lygtepæle i hele byen.
”Jeg kan huske, vi børn var meget bange, fordi der muligvis gik en morder rundt i byen. Jeg kan stadig huske, hvor plakaterne hang,” fortæller redaktør Lars Schmidt, der var syv år gammel, da Rie åndede ud og gartneriet brændte. Han boede på Voldumvej tæt på det nedlagte gartneri og husker tydeligt, hvordan grunden emmede af mystik.
”Vi børn måtte ikke bevæge os ind på den forvoksede grund for vores forældre, men vi gjorde det selvfølgelig alligevel,” husker Lars Schmidt, der 25 år senere, i sommeren i 1997, fik adgang til Rigspolitiets arkiver som redaktør på Rødovre Avis, og efterfølgende skrev en artikel om sagen med politiets teori, der i dag ikke kan bevises.

Moderen slog datteren ihjel
Den blodige tophue og politiets efterlysning af udenlandske mænd var med til at skabe frygt lokalt, men på trods af efterlysningerne var politiets egen teori ikke, at der gik en brandmorder fri i gaderne. Årsagen til branden og Ries død var, ifølge politiet, opstået efter en strid mellem moderen og datteren.
”Jeg brugte en halv dag på at gennemgå alle sagens mapper med kriminalinspektør Jørgen Bach, der selv havde været involveret i opklaringsarbejdet i 1972. Sagen blev aldrig afsluttet udadtil, men politiet var helt overbeviste om, at moderen slog datteren ihjel,” fortæller Lars
Schmidt, der i dag er redaktør på ’Det Grønne Område’ og bosiddende i Rødovre.
Ifølge politiets oplysninger var 88-årige Jensine Petrea Børgine Jørgensen senildement og ’ude af stand til at komme med en sammenhængende redegørelse’ som Rødovre Avis skrev i artiklen i 1997.
Hun blev i alt afhørt fem gange og fortalte flere gange, at hun aldrig havde været uvenner med datteren. 88-årige Jensine Petrea Børgine Jørgensen flyttede efterfølgende ind på plejehjemmet Eng-
skrænten, hvor hun døde fire år senere.
Hvem der slog Rie ihjel opklarede politiet aldrig, men teorien gik på, at moderen og datteren var kommet op at skændes og at Jensine i affekt havde slået Rie i hovedet med en stump genstand i kælderen og kvalt hende, så hun mistede bevidstheden. Det forklarede den store blodpøl i kælderen.
Da der ikke var elektricitet i boligen, var politiets teori, at branden var opstået, fordi Rie var vågnet i kælderen, havde tændt et stearinlys så hun kunne orientere sig, for herefter at få et ildebefindende og blive kvalt i sit eget opkast, der ikke kunne passere den ødelagte hals. Stearinlyset skulle herefter have antændt papir og andet ragelse. Et muligt hændelsesforløb der ikke kunne bevises.

Huset er væk
Det faldefærdige stuehus på den store gartnerigrund blev revet ned i 1991. Et entreprenørfirma havde store planer om at bygge en erhvervsby, men projektet blev aldrig til noget. I stedet begyndte Rødovre Almene Boligselskab at bygge på grunden og i dag kender vi området som ’Mariehøj’.
Det er 19 år siden Lars Schmidt gik sagen igennem og selvom han tydeligt husker den modbydelige mordsag, er han forsigtig med at komme med sit eget bud på, hvem der dræbte Rie.
”Jeg har ingen teori om, hvad der skete, men jeg kan huske, at det ret tydeligt stod klart, der nok ikke havde været indbrud. Politiet fortalte mig, at de var overbevist om, at morderen slog datteren ihjel,” siger Lars Schmidt.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top