Dollargrinet der stivnede
dollar-sedler.jpg
I 1980 blev der trykt millioner af falske dollars i et baglokale i en lille virksomhed på Islevdalvej. Artiklen bygger på materiale fra Rødovre Avis og BTs dækning af sagen i 80'erne. Foto: SignElements
falske penge En virksomhed på Islevdalvej spillede i 1980 en central rolle i en omfattende falskmøntneraffære.

I november måned har vi fokus på gamle kriminalsager, og i denne uge går vi tæt på en sag, der af de danske medier blev kaldt for den største falskmøntnersag udenfor USA.
Sagen indeholder så mange sprængfarlige detaljer, at det ligeså godt kunne være drejebogen til en hollywoodproduktion; falske dollars, en stjålen lystyacht, en hemmelig bagmand og en lille papirstump med afgørende betydning.
Sagen rullede i starten af 80’erne og havde arkitekt Mogens Skovgaard Kofoed-Hansen, restauratør Tom Rønne Petersen og restauratør Claus Brenø i hovedrollerne.
De tre venner kendte hinanden fra Bornholm, hvor de hver især drev forretninger med succes. Det gik dog galt for dem alle og de valgte derfor, ifølge politiets teori, at gå sammen om en forretning, der i bedste Olsen Banden-stil skulle gøre dem alle til millionærer.

250 millioner kroner
På Islevdalvej åbnede arkitekt Mogens Skovgaard Kofoed-Hansen virksomheden ’Abadena Design’ og i baglokalet blev der installeret en yderst avanceret offset trykpresse, der var klar til at spytte falske penge ud i en lind strøm. Ifølge oplysninger fra en artikel i BT fra 1982, var falskmøntnerbandens mål at trykke 36 millioner dollars, hvilket svarer til 250 millioner kroner, men så mange dollars nåede der ikke at blive produceret.

Anholdt på Tenerife
Politiet kom sporet af de varme dollars i forbindelse med en anden politisag. Tom Rønne Petersen og Claus Brenø var begge involveret i en sag om salg af narkotika og Claus Brenø blev senere anholdt i en havn på ferieøen Tenerife. Her fandt det spanske politi 700.000 falske dollars gemt i en stjålet yacht. Efterforskningen førte efterfølgende politiet på sporet af Claus Brenø og Tom Rønne Petersen fælles ven Mogens Skovgaard Kofoed-Hansen og virksomheden i Rødovre.
Politiets teknikere fandt en papirstump i virksomheden, der var af samme type papir, som de falske dollars og i den store trykmaskine viste tryktavlerne, at der havde kørt seddeltryk. Politiet beslaglagde senere 3,1 million dollars. Eksperter fortalte, at sedlerne var så vellignende, at det stort set var umuligt at se forskel.
”Vi ser ikke mange af den slags sager. Jeg husker sagen om de mange millioner dollars, som en sag der var stor i medierne. De fleste falskmøntnersager er ret amatøragtige, hvor nogle forsøger at fotokopiere en 500-kroneseddel, så denne sag var bestemt enestående,” fortæller journalist Jan Søgaard, der i dag arbejder på Ekstra Bladet, men som i 80’erne dækkede sagen for BT.

Lange domme
De tre medlemmer af falskmøntnerbanden blev alle idømt længere fængselsdomme. Claus Brenø blev sendt i spjældet i Spanien, men han blev, ifølge en artikel fra Rødovre Avis i 1985, senere udleveret til Danmark, hvor han skulle have sin dom konverteret i Rødovre Ret. Mogens Skovgaard Kofoed-Hansen, der stod som ejer af virksomheden i Islev, og Tom Rønne Petersen blev idømt henholdsvis syv og seks års fængsel for deres roller i sagen.
I følge BT blev den ‘hemmelige bagmand’ aldrig fundet, men politiet havde en formodning om, at affærens planlægger var en kending fra narkomiljøet, der blev kaldt ‘Kejseren’.
Han begik dog selvmord i sin celle, da han blev anholdt i sagen.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top