Annonce

Vil rive Rødovres ældste hus ned
viemosevej18_007_131016.jpg
Ønsket om nedrivning er nu i høring og Rødovre Kommune skal, efter høringsperioden, tage stilling til, om man ønsker at forhindre nedrivningen. Det sker på baggrund af høringssvarene og en konkret vurdering af bygningen. Foto: Brian Poulsen
historisk hus Huset er bygget i 1778 og er med stor sandsynlighed Rødovres ældste beboelseshus. Den historiske bolig på Viemosevej i Islev kan dog snart være fortid. Arvingerne til huset har nemlig anmodet Rødovre Kommune om at få lov til at rive huset ned. ”Vi ville gerne, at huset bestod, men vi er nået til den erkendelse, at der ikke er mulighed for at bevare det,” forklarer de.
Fakta

Eventuelle bemærkninger til den ønskede nedrivning skal være Rødovre Kommune i hænde inden den onsdag den 9. november 2016.

På Viemosevej i Islev ligger der et stykke lokalhistorie uden sidestykke. Sunket halvt i knæ bag et rødt stakit og en grøn hæk, ligger der et hus, der med stor sandsynlighed er Rødovres ældste.
Ifølge Lokalhistorisk Samling er det idylliske bondehus med brønd i gården og småsprossede vinduer opført i 1778, og et kig i Rødovre Kommunes egen kommuneplan afslører, at bygningen er optaget som bevaringsværdig med en bevaringsværdi på 2 på en skala fra 1-9, hvor 1 er det højeste. Der er med andre ord
tale om et stykke historie af den fineste slags, men det kan meget snart være
slut for bygningen, der ellers har klaret regn og rusk i godt 238 år.
Husets mangeårige beboer Eline Vilhelmine Schneider afgik fornyelig ved døden i en alder af 95 år, og det er Eline Vilhelmine Schneiders arvinger, der nu har ansøgt Rødovre Kommune om at få lov til at rive bygningen ned.

Den sidste del af historien
På Lokalhistorisk Samling kan arkivar Marie Drost Aakjær fortælle, at bygningen er det sidste til-
bageværende husmandshus af sin slags i området.
”Vi ved, at der blev udstykket jord i Islev til små husmandslodder i 1770 og huset er det eneste, der er tilbage. Vi har fundet huset på kort fra 1800-talet, hvor det tydeligt er markeret, og hvor det er det eneste, der er synligt på kortet. Jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis den sidste del af historien bliver revet ned,” siger Marie Drost Aakjær.
Den ønskede nedrivning er også nået til Kroppedal Museum, hvor museumsinspektør Camilla Frellsen oplyser, at museet vil kigge nærmere på sagen.
”Vi er sat i Verden for at passe på kulturarven, og der er ikke mange af den slags huse tilbage i vores område. Der kan være
gode grunde til, det vurderes, at et gammelt hus ikke kan bevares, så det er ikke fordi alle gamle huse skal bevares. Sagen her vil vi dog kigge nærmere på,” siger Camilla Frellsen.

Annonce

Et hus i total forfald
Eline Vilhelmine Schneiders to døtre og svigersøn administrerer dødsboet. Svigersønnen Flemming Jørgensen fortæller, at arvingerne gerne så, en potentiel køber overtager huset og sætter det i stand, men at de anser det som et drømmescenarie, der ikke er muligt.
”Vi arvinger har talt meget om den historiske værdi, som huset har, og vi er nået den erkendelse, at der ikke er mulighed for at bevare det. Udefra ligner huset måske et kønt lille charmerende bondehus, men hvis man går rundt om huset ser man al forfaldet. Ingen kunne drømme om at bo i huset. Der skal ikke bare
sættes en væg op eller skiftes et par vinduer. Der er skimmelsvamp i huset, og jeg tror, at gavlen falder fra hinanden, hvis man banker et søm i,” siger Flemming Jørgensen om Rødovres ældste hus, der, udover hovedhuset, indeholder sidebygninger og en garage.
”Eline var selv klar over, det ville blive svært at bevare huset, når hun en dag ikke skulle bo der længere. Hun har i mange år været alene og ikke haft kræfter eller penge til at vedligeholde det, bortset fra lidt småreparationer.”
“Det skulle bare holde hendes tid. Huset er i så dårlig stand, at der ikke er anden mulighed end at rive det ned, hvis det skal blive godt,” siger Flemming Jørgensen om begrundelsen for anmodningen om nedrivning.

Kommentarer

8 kommentarer om “Vil rive Rødovres ældste hus ned”

 1. Jan K siger:

  Det ville da være en skam at rive det ned. Det skulle da være et museum.

 2. Camilla siger:

  Jeg bor lige ved siden af huset og ved det er i ringe stand. Jeg vil ikke kunne forstå hvorfor man ikke skulle kunne få lov til at lade huset gå til grunde, huset har en historie, men ejer er afgået ved døden. Kan ikke se grund til at arvinger ikke selv skal kunne råde over Deres hjem Efter Deres familie. Kondolere…

 3. erik thoudahl siger:

  Jeg vil foreslå, at Jan K. køber huset, istandsætter det og driver det som privatfinansieret museum.

  Erik

 4. Jan K siger:

  Det var en mulighed, men desværre må jeg skuffe dig, Erik. Jeg gider faktisk ikke. Måske man kunne rive huset ned og bygge et højhus på 9 etager, det på mode lige for tiden, nu vi skal af med kulturarven

 5. Irene siger:

  Jeg syntes bestemt også det er meget synd at rive sådan en kulturarv ned. Så er det jo ikke et spørgsmål om JEG eller andre der kommenterer her har råd til at købe huset og gøre det i stand. Jeg mener man har da lov at sige hvad man mener… hvem der så skal købe det og gøre det i stand det er jo så det næste. Desværre er der nok ingen der vil eller kan gå ind i dette projekt – men derfor kan man vel godt syntes det er møg ærgerligt at sådan et gammelt hus i Rødovre skal rives ned.

 6. Malin Nordgaard siger:

  Jeg synes også, at det ville være en skam at rive det ned. Huset giver Islev området en identitet bagud i tid, som jeg synes at vi i Islev har brug for. Det er et supercharmerende hus og jeg synes at det ville være fint, hvis Rødovre kommune kunne købe huset og lave et museum/café, ligesom man har gjort det med andre gårde mere centralt i Rødovre. Jeg mangler at kommunen tænker på, at det også skal være hyggelige kulturelle steder i udkanten af kommunen, som kan fungere som et samlingssted for borgerne i området. I dag har vi ikke nogen steder hvor vi kan samles, ikke engang en legeplads for områdets børn – alt areal er opdelt i private parceller. Huset på viemosevej ville være oplagt til dette formål. Det vil give Islev en identitet og det tilføjer i den grad området charme som det står der i dag. Det er noget vi ikke har alt for meget af her i Islev ellers.

 7. Margit A. siger:

  Jeg er helt på linie med Jan K. og Malin. Det hus er bevaringsværdigt. Jeg har boet i Islev/Rødovre det meste af mit liv og nyder synet af den gamle, atypiske bondegård i villakvarteret, hver eneste gang jeg kører forbi. Man har i øvrigt for nylig nedrevet et andet fredet hus på Viemosevej, så lad nu dette renoveres i grund! Jeg håber meget, at Rødovre Kommune finder penge til istandsættelse/overtagelse. Det er en fryd for øjet, bryder med de traditionelle huse og kan måske blive et attraktivt samlingspunkt i en ellers lettere forsømt bydel. Jeg holder på, at det skal bevares i lighed med de få gamle huse omkring Rødovregård.

 8. Susanne Sindberg siger:

  Jeg synes det er synd og skam at nedrive alle gamle huse i Rødovre.
  Kommunen har de seneste år givet tilladelse til nedrivning af adskillige bevaringsværdige huse i Rødovre, mig bekendt mindst 5. Hvis kommunen skal have lidt troværdighed, skal de ikke fortsætte med at nedrive alle de bevaringsværdige huse i byen, som de i øvrigt selv har sat på listen som bevaringsværdige. Jeg har set flere eksempler på at kommunen lader huse forfalde og stå tomme, for så at sige de er i for dårlig stand, og give tilladelse til nedrivning.
  Det er trist at se der kun er plads til nye rækkehus, højhuse og indkøbscentre, men ikke plads til kulturarv. Gamle huse kan godt restaureres med omhu og kærlighed, og gøres beboelige for nutiden mennesker. Gamle huse kan også blive til et lokalt museum, det er der flere gode eksempler på i vores nabokommuner, Ballerup og Skovlunde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top