Annonce

Færdig med kræft? Dét skal du være opmærksom på
02I20950.jpg

LIVET EFTER KRÆFT: 60 procent af alle kræftpatienter får senfølger efter de er blevet helbredt. Det påvirker deres liv meget negativt, men bliver ikke altid opdaget i tide. Torsdag kan du høre, hvad du skal holde øje med. Foto: Signelements

LIVET EFTER KRÆFT: 60 procent af alle kræftpatienter får senfølger efter de er blevet helbredt. Det påvirker deres liv meget negativt, men bliver ikke altid opdaget i tide. Torsdag kan du høre, hvad du skal holde øje med. Foto: Signelements Foto: Signelements
Foredrag om senfølger Flere og flere overlever heldigvis kræft. Desværre overser alt for mange, også læger og kommunalt ansatte, de konsekvenser, som sygdommen har for livet efter helbredelse. Den 27. oktober kan du og De blive meget klogere, når den lokale kræftafdeling inviterer til temaaften om senfølger på Rødovregaard.

Depression, vægt- svingninger, manglende koncentration og problemer med sexlivet er måske en billig pris at betale for at have vundet over kræften, men for mange er omkostningerne ved at leve som helbredt for kræft langt større end de behøver at være.
Der er nemlig masser af forskning og hjælp at hente, hvis man lider af senfølger efter kræft, eller er pårørende eller professionel, der hver dag har med tidligere kræftramte at gøre.

Foredrag om senfølger
Dét og meget mere vil sociolog og sygeplejerske Marianne Nord Hansen, der også er formand for Senfølger Foreningen, fortælle meget mere om, når hun torsdag den 27. oktober vender op og ned på dét de fleste ved om livet efter kræft.
”Behandlingerne er blevet bedre herhjemme, og flere overlever heldigvis kræft, men det stiller nogle spørgsmål, som det danske sundhedsvæsen og arbejdsmarked ikke er gearet til at svare på endnu,” siger Marianne Nord Hansen, der understreger, at vi dog er ved at komme efter vores nabolande på det punkt.
”Selvom man er helbredt for sin kræft-sygdom, er man nødvendigvis ikke rask. Desværre er der alt for mange, der holder det lidt for sig selv, fordi de er bange for at blive stemplet som hypokondere, og det kan ikke bare påvirke livskvaliteten, men være decideret farligt, fordi mange af de smerter, som mange døjer med, kan sætte sig som kroniske smerter,” advarer Marianne Nord Hansen, der på Folkemødet var til dialogdebat med sundhedsminister Sophie Løhde for at få skrevet senfølgerne ind i Kræftplan IV.
”Det kan være smerter, tristhed og depression, hukommelsestab, koncentrationsbesvær og seksuelle problemer der sammen med vægtsvingninger påvirker livet for de helbredte. Derfor er det vigtigt, at man som tidligere kræftpatient, skal være opmærksom på, om man har senfølger, fordi det er vigtigt, så hurtigt som muligt at handle på dem,” siger hun og tilføjer:
”Men det er også vigtigt, at de ansatte i kommunerne og på jobcentrene er mere opmærksomme både på konsekvenser og muligheder. For der er mange muligheder, også for de pårørende, der kan være en god hjælp til at holde ekstra øje og lytte til faresignalerne.”

Annonce
Kommentarer

2 kommentarer om “Færdig med kræft? Dét skal du være opmærksom på”

  1. Evelyn siger:

    Hvor foregår foredraget henne og hvad tid.
    Mvh Evelyn

  2. André Bentsen siger:

    Hej Evelyn, det er på Rødovregaard torsdag klokken 19. Havde selv fornøjelsen af at snakke med Marianne, og hun var super skarp og vidende 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top