Er du ’bare’ pædagog
boernefestival_2016_red-54.jpg
Hvert år vælger en hel ny generation af unge et studium, der kommer til at definere, hvem de er resten af livet. Nogle studier har mere prestige end andre, men er de studerende så også automatisk mere værd, spørger Nathalie i denne uge. Foto: Arkiv
u-land Hvorfor bliver hverdagens helte egentlig bedømt dårligere end dem, der læser til skurk.

Kan jeg være stolt?

Hun ville bare være pædagog eller sådan noget. Det tager vidst kun 2 år,” var en bemærkning, jeg hørte i fjor, da jeg passerede nogle studenter ved Liseleje Strand på Sankt Hans aften.
Rapkæftet som jeg er, kunne jeg selvfølgelig
ikke holde min mund, og råbte med halvfornærmet irritation i stemmen ”Hey, det tager altså tre et halvt år, og JEG læser faktisk til pædagog og det er noget, jeg er stolt af!”
Men er jeg egentlig også det?
For med alle de uvidende kommentarer og undrende spørgsmål med på vejen til sin uddannelse, er ’stolt’ ikke ligefrem ordet, som hopper op i ens hoved.
Jeg har ofte oplevet, når jeg var ude nogle steder, og folk spurgte ind til, hvad jeg læste, og jeg svarede: ”jeg læser til pædagog”, at deres respons på mit svar blot var noget i stil med: ”Vil du så gerne være pædagog?” eller ”nååå.. ja.. okay så.”
Det første svar lyder direkte idiotisk, og man har egentlig allermest lyst til bare at sige: ”nej, jeg vil gerne være postbud, derfor læser jeg til pædagog,” men det er som om, at det overrasker folk, at det overhovedet er noget, man kan vælge at læse. Og så lige mig? Det er som om, de ikke helt forstår det, og jeg vil næsten gå så langt som at sige, at jeg ser en lille foragt i deres ansigt, når jeg fortæller det.

 

Stereotype menneskesyn
Det andet svar stopper ligesom samtalen lidt, for så var der åbenbart heller ikke mere interessant ved det, og da slet ikke noget man kunne spørge ind til. For pædagog? Ja, det ved man jo godt, hvad er
ikke? Det er jo bare sådan nogle som passer skrigende unger, skifter lortebleer med en orange uldtrøje og drikker lidt for meget kaffe.

Alle har jo deres stereotype syn på de forskellige jobs, der er i verden, men hvor er en pædagog dog egentlig bare misforstået af rigtig mange mennesker. For det første, jeg hader orange og jeg kan ikke engang lide kaffe… Ej, men selvfølgelig har mange mennesker den slags stereotype billede af pædagoger – men det er langt fra sådan, at jeg ser og opfatter en pædagog.
En pædagog er i mine øjne en som hjælper andre. Om det så er et lille barn, et ressourcebarn, en ung med vanskeligheder, eller en voksen som måske er handicappet?
Det er alle folk, som har brug for en ekstra hånd i hverdagen og pædagoger rækker netop dén hånd ud og tilbyder deres hjælp til dem, som ikke kan selv. En pædagog skal være rummelig, tålmodig, kærlig, social, forstående, punktlig, professionel, samarbejdsvillig, kreativ, nytænkende, have overblik, turde sige sin mening, kunne sætte sig i andres sted og kunne håndtere stress. Så fortæl mig lige den store forskel på en pædagog og andre jobs?

Rynkede næser
Mange pædagoger har selvfølgelig med børn at gøre. De tager sig af dem, hjælper dem, putter dem, trøster dem, lærer dem alverdens ting og gør deres hverdag til den bedst mulige dag. De yder deres absolutte omsorg for dem, i deres lidt for lange dage i vuggestue, børnehave, SFO, skole eller lignende. Hvordan kan man se ned på folk, som gør andres dag til noget helt særligt, og som kender deres børn næsten ligeså godt som dem selv?
De små ting de lærer i hverdagen og den måde
de udvikler sig på, er med til at forme deres personlighed og videreudvikling i livet, og det er netop pædagoger, som sætter déres præg på børnene. Det er pædagogerne, som hver dag er med til at forme børnene, JERES børn.
Hvis jeg så bare kan ændre synet på pædagoger en lille smule og fjerne de indsmurte fordomme for en brøkdel af mennesker, ville jeg blive utrolig glad – og måske fremadrettet endda kunne være stolt over at sige, at JEG læser til pædagog, uden folks rynken på næsen.
For jeg tror desværre, at mange ubevidst dømmer hverdagens helte. Men hvad ved jeg?
Jeg læser jo ’bare’ til pædagog…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *