Annonce

Enhedslisten støtter menneskesmuglere
Lisbeth-Zornig2.jpg
Sidste efterår kørte Lisbeth Zornig Andersen en syrisk familie fra Rødbyhavn på Lolland til Solrød, syd fra København. Efter en kop kaffe og et par kanelboller kørte hendes mand Mikael Rauno Lindholm familien videre til Kastrup. Det er parret dømt en bøde på 50.000 kroner plus sagsomkostninger for. Enhedslisten Rødovre vil gerne betale 5000 af dem. Foto: Presse
betaler bøde Kan noget være rigtigt, selvom domstolene og loven siger, at det er forkert? Det mener Enhedslisten Rødovre, der nu, ligesom en masse andre danskere, hjælper Lisbeth Zornig Andersen og Mikael Lindholm, der bor i Rødovre, med at betale deres bøde for menneskesmugling.

Det er ikke fordi, der mangler folk, som gerne vil støtte rødovreborgerne Lisbeth Zornig Andersen og Mikael Lindholm med at betale deres bøde for menneskesmugling.
Senest har den lokale afdeling af Enhedslisten også besluttet at støtte med et bidrag på 5000 kroner. Parret fik en bøde på 25.000 kroner til hver, for at have hjulpet en syrisk småbørnsfamilie, på flugt fra krig, med et lift fra Rødby Havn til Kastrup, samt budt på kaffe og kanelsnegle undervejs.
Bøden var i første omgang 22.500 kroner hver eller 45.000 kroner i alt. De ankede dommen til Landsretten, som i september stadfæstede byrettens dom og hævede bøden til 25.000 kroner hver eller 50.000 kroner i alt, plus sagsomkostninger.
Begge kontaktede politiet, før de gav familien et lift, og kunne ikke få svar på, om det var ulovligt. Andre, der er blevet tiltalt for samme handling, er ellers i byretten i Århus og byretten i København blevet frikendt.

For stor forskel
Netop fordi domstolene dømmer så forskelligt, alt efter hvilken ret sagen kommer for, søger Zornig og Lindholm om tilladelse til at tage sagen videre til Højesteret.
“For mig er det principielle for det første, at jeg ikke kan acceptere, det er ulovligt at hjælpe
mennesker – og især børn – i åbenlys nød. Jeg er
ikke menneskesmugler. Jeg samlede familien op ved højlys dag og spurgte en politimand, om han ville forhindre mig i det, hvilket han sagde nej til.”
“For det andet er det åbenbart helt vilkårligt, hvordan domstolene dømmer. Mange andre er tiltalt for at have hjulpet krigsflygtninge i september sidste år. Jeg vil ikke være den, der danner præcedens for deres sager, så vi følger dommen så langt i retssystemet, som vi kan,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Annonce

Lighed for loven
Enhedslisten i Rødovre har besluttet at støtte de to med et bidrag på 5000 kroner til bøden, fordi partiet mener, der skal være lighed for loven, og at det ikke kan være kriminelt at hjælpe mennesker på flugt fra krig og nød.
”Det er for Enhedslisten Rødovre underligt at kriminalisere dem, der yder hjælp til mennesker, der rækker hånden ud efter hjælp. Der har tidligere været god tradition for at hjælpe mennesker på flugt i Danmark, og i Europa.
Fattige fiskere på den italienske ø i Middelhavet, Lampedusa, har ikke tid til at tænke store tanker, før de hjælper flygtninge op på land fra druknedøden. Vi vil gerne appellere til medmenneskelighed og støtte folk, der viser solidaritet med mennesker i nød, – også selvom det er mod flertallet på Christiansborg. Danmark er trods alt et af de rigeste lande i Verden,” fortæller viceborgmester Peter Mikkelsen, som er kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten Rødovre.

Loven skal ændres
Den gestus sætter Lisbeth Zornig Andersen pris på.
“Jeg er meget taknemmelig over støtten og ikke mindst det budskab, der ligger i den. Det viser, at vi er flere, der ikke vil være med til at sende vores børn det signal, at det er i orden at vende ryggen til mennesker i nød.”
“Jeg håber også, man politisk arbejder på at ændre loven, så vi ikke kriminaliserer almindelig medmenneskelighed og anstændighed. I alle lande omkring os er det, vi gjorde, ikke ulovligt. Det er på tide at se på, om loven og dommene matcher vores samfundsværdier. Lige nu har jeg svært ved at se det,” udtaler Lisbeth Zornig Andersen.

Kommentarer

2 kommentarer om “Enhedslisten støtter menneskesmuglere”

 1. MichaelO siger:

  Man kan mene hvad man vil om flygtningene og om de skal komme til Danamark, men det burde være åbenlyst at det ikke skal være kriminelt at hjælpe en familie med småbørn der ellers må vandre på landevejen.
  Derudover kand er vel næppe være tale om smugling når man gør det åbent og iøvrigt ikke krydser en grænse – så meget mindre når regeringen og myndighederne selv på daværende tidspunkt ikke gjorde noget for at få registreret flygtningene men bare ville have dem til Sverige hurtigst muligt.
  Såvidt jeg husker lod DSB også flygtninge køre med toget til København – burde DSB så ikke også straffes.

  Uanset hvor man ender i den juridiske bedømmelse af denne sag så må vi som borgere forvente at reglerne gælder på samme måde for alle.

 2. Frank Laursen siger:

  Rart at se, at moral, etik og medmenneskelighed, står over lovgivningen, som er
  koldhed, kynisme og nultolerance. Zorning gjorde det rigtige, og som medlem af Enhedslisten i Rødovre er jeg glad for, at mine medlemsmoneter går til at støtte en god sag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top