Afghanske brobyggere
DSC_5871.jpg
Katib Kultur Forening blev stiftet i april måned 2007. Foreningen er opkaldt efter den afghanske historiker Faiz Mohammad Katib Hazara, der blev kaldt ’Katib’. Billederne er fra foreningens mange kulturelle arrangementer. Hvert år fejrer Katib Kultur Forening blandt andet foreningens studenter med sang, musik og inviterer til Eid-fest, der markerer afslutningen på fastemåneden Ramadan. Foto: Privat
Afghansk kultur Foreningen Katib arbejder med kulturelle, lokale og internationale aktiviteter for at bygge bro mellem dansk og afghansk kultur.

Rødovre har en kulturel forening med rødder i den afghanske muld. Foreningen hedder Katib Kultur Forening, og består af 50 medlemmer, der arbejder for at bygger bro mellem dansk- og afghansk kultur.
”De fleste medlemmer er voksne og børn fra Afghanistan, som har boet i kort eller lang tid i Danmark,” siger forkvinde for Katib, Sabrina Mirzad.

Foreningengår på tre ben
Kattib Kultur Forening arbejder med tre forskellige aktiviteter.
“Vi har kulturelle aktiviteter, som Studenter- og Eid-fest. Lokale aktiviteter med integration, og et Internationalt samarbejde med Dansk Flygtningehjælp,” fortæller Sabrina Mirzad.
Foreningen har været en aktiv medspiller ved den årlige mangfoldighedsfestival, der afholdes af Rødovre Kommune. Derudover har foreningen fem bistandsprojekter i Afghanistan sammen med Dansk Flygtningehjælp.
”Og så har vi et Volleyballhold,” tilføjer forkvinden.

Frivillig for en bedre fremtid
En af foreningens mange medlemmer er 45-årige Habib Paiman. Han kom til Danmark i 1998 som flygtning fra Afghanistan.
I Rødovre fandt han den tryghed, han søgte. Familien kom til Danmark to år senere og lige siden har han forsøgt at bygge bro mellem de traditionelle afghanske værdier og de danske.
”For mig har det altid været vigtigt at engagere mig i det samfund, jeg bor i. Gennem foreningen kan jeg, som frivillig, være med til at skabe fællesskab, afholde foredrag, diskutere emner og lave arrangementer, hvor alle er velkomne. Jeg er flygtet fra et samfund med uro, og derfor er det vigtigt for mig at være aktiv, så mine børn også kan se, vi er en del af samfundet,” siger Habib, der understreger, at alle borgere er mere end velkomne til at blive en del af den kulturelle forening.
”Vi har netop lavet en forening efter danske regler og foreningen er for alle. Vores hovedmål er at udveksle kulturelle værdier og nedsætte diskrimination mod kvinder,” siger Habib Paiman, der oplever, at hans egen slægt i Afghanistan har mere end svært ved at forstå, hvordan han kan leve i Danmark.
”Det er også en af formålene med vores forening. Vi arbejder hele tiden på at blive bedre til at kommunikere og oplyse om, at vi ikke bliver vantro af at bo i Danmark. Vi udvikler os derimod, men min slægt blander sig som blinde og her bruger jeg foreningen til at nedbryde fordomme,” siger Habib Paiman.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *