Annonce

Pust liv i din hverdag
kol_facebook_statusopdateringer_472x394px_billede6_1.jpg
1200 borgere i Rødovre døjer med KOL. Nu kan du blive testet og få masser af hjælp. Foto: Presse
sundhed Hvor mange gange ud af de 20.000 gange, som du hver dag trækker vejret, er du forpustet? Måske er du en af mange, der døjer med KOL uden at vide det. Rødovre Apotek tjekker det for dig.

Der er ikke mange ting, der er så skidt for vejrtrækningen, som KOL, men hvor godt trækker du egentlig selv vejret? Bliver du nemt forpustet? Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning? Hoster du? Mange tror, dårlig vejrtrækning skyldes dårlig kondi, men det er ikke normalt at have åndenød eller hoste. Hvis du i mere end to måneder har haft et eller flere af symptomerne, har du måske KOL. KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og er en alvorlig sygdom, der rammer mange danskere.
Faktisk har 320.000 danskere KOL og mere end halvdelen ved det ikke.
”KOL er en frygtelig sygdom, hvis den ignoreres, men opdager man KOL i tide, kan man leve et godt liv med sygdommen. Derfor er vi som kommune gået sammen med Rødovre Apotek og Lungeforeningen om at udbrede kendskabet til symptomerne på KOL og få flere til at søge læge. Det er afgørende, når der er så mange, der går rundt med uopdaget KOL,” siger Lone Dellgren, der er forløbskoordinator i Rødovre Kommune.
I Rødovre lever 1200 borgere med sygdommen. Hvis du synes, det lyder af mange, hører du nok også til dem, der ikke ved, at KOL er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark. KOL kan nemlig ikke helbredes, men symptomer kan mindskes ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv.

Ny kampagne giver luft
Sundhedsstyrelsen og lungeforeningen sætter i disse uge fokus på lungesygdommen KOL med kampagnen ’Pust liv i din hverdag’.
I Rødovre kan du komme til KOL-event på Rødovre Apotek fredag den 30. september mellem klokken 10 og 15.
Her kan du få mere at vide om sygdommen KOL og høre om Rødovre Kommunes tilbud til borgere med KOL. Du kan også få vejledning i inhalationsmedicin eller få en snak med en repræsentant fra lungeforeningen om deres tilbud for borgere med KOL.
”Du kan godt have KOL uden at vide det. Heldigvis er det let at få klarhed. Tag det første skridt mod en bedre hverdag ved at få et lungetjek hos lægen. Det tager kun 10 minutter. Hos lægen puster du i apparat, der måler din lungefunktion. Det gør ikke ondt, og du får svar med det samme. Hvis lungetjekket viser, at du har KOL, kan lægen sætte dig i behandling og give dig gode råd om, hvordan du undgår, at sygdommen forværres. Her kan kommunens tilbud om rehabilitering være noget for dig. Kom og hør mere om det fredag den 30. september ved Rødovre Apotek,” opfordrer Lone Dellgren.

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top