Postkort fra Palæstina
klara1.jpg
Klara Helene pakker tasken forud for sit livs rejse til Palæstina. Du kan følge med på rnn.dk. Foto: Privat
REJSENDE I ORD: Hvordan hænger gade- kunst sammen med en af Verdens mest indædte konflikter? Dét rejser Klara Helene Nielsen nu til Palæstina for at finde svar på. Igen. Hun har nemlig én gang før booket billet til Vestbredden, hvor rejsen blev aflyst på grund af konfliktoptrapninger. Nu prøver hun igen, og hun tager dig med.

Det hele startede med besked på gymnasiets lectio-side. I beskeden står der, at to elever fra gymnasiet får den enestående mulighed at rejse til Vestbredden, hvis de efterfølgende skriver en større opgave (SRP) om konflikten.
”Det fanger med det samme min opmærksomhed, selvom jeg på det tidspunkt ikke ved meget om hverken kulturen på Vestbredden eller konflikten mellem Israel og Palæstina. På det tidspunkt er det ren rejselyst,” siger Klara Helene.

Streetart og SRP
”Da jeg begynder at undersøge nærmere, oplever jeg dog en enorm interesse og nysgerrighed for området. Jeg oplever, at jo mere jeg undersøger, desto mindre virker min viden om området. Sådan har jeg det stadigvæk, når det kommer til Israel og Palæstina,” fortæller hun.
Hun pakker sine ting og er klar til sit livs rejse, da det utrolige sker.
Konflikten mellem de to parter optrappes, og rejsen aflyses kun 14 timer før
takeoff.
”På det tidspunkt er jeg ikke i tvivl om, at jeg ønsker at rejse til Palæstina alligevel, og det er her, jeg beslutter at rejse afsted som frivillig i mit sabbatår,” siger Klara Helene Nielsen.
Og det er vores held.
Hun har nemlig tilbudt at skrive postkort fra rejsen i form af blogindlæg på avisens hjemmeside rnn.dk.

Annonce

Man skal tænke sig om
Der er en del overvejelser, som er nødvendige at
gøre sig, når man rejser til et sted som Palæstina.
”For eksempel overvejelser om, hvad man skal sige i den israelske lufthavn, ved checkpoints og bare i hverdagen, hvor der ikke er et ligeså afslappet forhold til nogle emner, som jeg er vant til i Danmark,” siger hun og tilføjer:
”Overvejelser om hvad man skal sige og ikke skal sige ved for eksempel checkpoints, kommer til at blive noget, som jeg lige skal vende mig til. Det er jo fuldstændig anderledes, end, hvad jeg er vant til herhjemme.”
Men netop de overvejelser er jo en del af hverdagslivet for dem, der bor i Palæstina og dagligt mærker den megen overvågning og kontrol.
”De mange overvejelser, som man skal gøre sig, ser jeg som en del af at opleve og forstå den konflikt som jeg rejser til,” konkluderer Klara Helene velovervejet.
Hun glæder sig til at skifte gåturene på Google Maps ud med gåture i de virkelige gader.
”Hvad de oplevelser giver mig og hvad de kan bruges til, det må vise sig senere hen,” siger hun og understreger, at hun faktisk ikke kommer til at savne hverken stegt flæsk eller persillesovs særlig meget.
”Sandheden er nok, at jeg først og fremmest glæder mig utrolig meget til at rejse. Jeg skal nok komme til at savne alt fra kolde regnvejrsdage til cykelstierne i København, men lige
nu glæder jeg mig bare,”
siger hun, mens forventningens glæde lyser ud af hende.

Hvorfor vil du gerne skrive postkort fra Palæstina?
“Jeg tror, konflikten kommer til udtryk på mange andre måder, end de bomber og skudepisoder man oftest hører om i nyhederne. I min gymnasieopgave valgte jeg at fokusere på, hvordan konflikten kommer til udtryk via Street Art på muren mellem Is-
rael og Palæstina,” siger hun og tilføjer:
”Det er den slags ting, som er en del af hverdagsbilledet i Palæstina, og som også er et billede på konflikten, som jeg håber at kunne blive klogere på ved at være frivillig i tre måneder. Jeg håber på, at jeg kan få et lidt ander-
ledes indtryk af konflikten. Og jeg håber, at jeg vil kunne viderebringe det indtryk i mine ’postkort’.”

Du kan læse Klara
Helenes ’Postkort fra Palæstina’ løbende på
rnn.dk og se uddrag fra rejsen her i avisen.

Kommentarer

2 kommentarer om “Postkort fra Palæstina”

 1. Lene Rindal Nielsen siger:

  Meget, meget fin og meget, meget velskrevet artikel. Tusind tak.
  Med venlig hilsen
  Lene, Rødovreborger

 2. Birthe Oldenborg siger:

  Spændende projekt. Jeg håber, at du også vil se, at folk lever et mere eller almindeligt liv, sådan som jeg oplevede det på Sri Lanka under borgerkrigens start. Selvfølgelig var der fokus på sikkerhed, check-points, usikre områder, men der var også børn, der legede, madlavning mm for alting bliver til hverdag.
  God rejse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top