Annonce

Ny præst i Rødovre
Rebekka-Svenningsen-2.jpg
36 årige Rebekka Højmark Svenningsen er ny præst i Rødovre Sogn. Rebecca startede 1. september. Foto: Privat
kirke Teologen Rebekka Højmark Svenningsen kommer til Rødovre sogn med international erfaring og med økumenisk sind (åbenhed overfor andre kirkesamfund).

Rødovre sogn fik ny præst 1. september; nemlig 36-årige Rebekka Højmark Svenningsen, som tager over efter Kai-Ole Gustav. Hun er vokset op i Hovedgård ved Horsens i et ganske almindeligt hjem med en far, der var skolelærer og organist, en mor og fire brødre. Barndomshjemmet var ikke specielt fromt; men præget af det grundtvigske, vel nok fordi hendes mor havde rødder i Ryslinge frimenighed på Fyn. Familien bad aftenbøn; men ellers talte man ikke så meget om det kirkelige. Det var der bare.
Rebekka gik i den lokale skole, fortsatte på Horsens Statsskole, og som barn blev såkaldt blå spejder, og det, altså spejder-tilknytningen har fulgt hende lige siden. Hun blev blå spejder, fordi det var dem, som var i Hovedgård, og hun har fulgt dem op i sit voksenliv, hvor hun også professionelt har arbejdet for spejderne, blandt andet efter studentereksamen, hvor hun fik job og arbejdede et halvt år på pigespejdernes verdenskontor.
I dag er jeg ikke tilknyttet spejderne, fortæller hun; men jeg føler stadig at jeg er spejder. For mig er det sådan: En gang spejder, altid spejder.
Et år efter studentereksamen begyndte hun på teologi ved Københavns Universitet. Hun gennemførte med en afstikker til Rom, hvor hun studerede på et protestantisk fakultet. Her lærte hun italiensk.

 

Annonce

Job i udlandet
Som nyuddannet teolog fik hun igen job i udlandet som generalsekretær for Økumenisk Ungdomsråd I Europa med kontor i Bruxelles. Her arrangerede hun fælleskirkelige seminarer som en del af den interreligiøse dialog blandt unge kristne.
Og hjemme igen i Danmark fortsatte hun med det udadvendte kirkelige arbejde som Europa- og Kommunikationsmedarbejder ved det Mellemkirkelige Råd (Folkekirkens udlandsafdeling/”udenrigsministerium”).
Undervejs blev hun gift med kunsthistorikeren Jesper Svenningsen, som arbejder på Statens Museum for Kunst og for Carlsbergfonden.
Sammen bor de med deres lille datter Franciska på to år i et rækkehus i Husum – i cykelafstand fra Rødovre Kirke.
Præstestillingen er uden præstebolig, så indtil videre bliver de i Husum; men – som hun siger det, vil det være oplagt at flytte til Rødovre, når vi en gang får brug for og råd til noget større.

Hvorfor præst?
Fordi det kristne budskab er vigtigt. Nogen skal formidle det, og jeg føler, at jeg har meget at komme med. Jeg har lært at møde folk, hvor de er og tale deres sprog – i øjenhøjde, og jeg tror at jeg kan gøre det her, fordi sprogtonen på Vestegnen også er min sprogtone.

Var det derfor du søgte til Rødovre Kirke?
Der er mange steder i landet, hvor jeg ikke kunne tænke mig at være præst. Sådan har jeg det ikke med Rødovre. Befolkningssammensætningen passer os godt. Min baggrund er et lærerhjem på Horsensegnen, og min mand kommer fra Tåstrup, altså Vestegnen, så vi føler os begge hjemme med den blandede befolkningssammensætning, blandt såkaldt almindelige mennesker, og dem er der heldigvis stadig flest af i Rødovre.
Vi kender Rødovre; men nu skal jeg til at lære sognet og kommunen at kende indefra. Min mand bakker mig helhjertet op, både som ny i lokalsamfundet og som præst.

Bekymrer det dig, at mange lige for tiden melder sig ud af folkekirken?
Jeg kan ikke gøre noget ved at folk melder sig ud. Jeg tror, at de melder sig ud, fordi de ikke kan se, at kirken kommer dem ved; men jeg vil gerne bidrage til at kirken bliver mere synlig og til at medlemskabet af folkekirken kommer til at betyde noget for dem, bliver nærværende, og her er arbejdet med konfirmanderne en god begyndelse. Jeg glæder mig til mine konfirmander.

Du har høstet international erfaring hele dit voksenliv. Vil du tage noget af det med til Rødovre?
Det mellemkirkelige, fælleskirkelige (økumeniske) er en del af mig, så det bliver naturligt en del af mit præsteliv i Rødovre. Konfirmanderne vil opleve det, kirkegængere vil opleve det i mine prædikener, og menigheden vil opleve det, hvis de vil med på studieture, måske til venskabsmenigheder ude i verden. Jeg håber at kunne give Rødovre-menigheden internationalt udsyn og fælleskirkelighed.
Men nu skal jeg altså lige finde mit skrivebord og lære de andre ansatte ved kirken at kende – og finde mig selv – først.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top