Annonce

Med kameraet om halsen
bablu1.jpg
Apatani stammen er kendt for at kvinderne tit blev bortført. Derfor fik kvinderne næsepropper for at være mindre attraktive for bortførerne fra nabostammerne. Næsepropperne fik kvinderne, mens de var helt unge. Siden 1972 har ingen kvinder fået næsepropper. Foto: Bablu Virinder Singh Virdi
udstilling Kom med til den Indiens fjerneste afkroge, når Bablu Virinder Singh Virdi tager dig med på en fotografisk rejse uden for de traditionelle turistruter.

Glem alt om azurblåt vand, kvinder i sari og overbefolkede gader. Indien er meget mere end du ser på turisternes instagramfortællinger. Det vil fotografen Bablu Virinder Singh Virdi gerne vise med en helt ny udstilling på Rødovre Bibliotek.
”Når man ser billeder fra Indien, ser man oftest de store turistattraktioner, kvinder i sarier, dyreliv eller strandbilleder, men Indien er et stort og mangfoldigt land med mange forskellige befolkninger og kulturer, som mange ikke kender noget til. Min fotoudstilling portrætterer et lille uddrag af de mennesker, man kan møde, når man bevæger sig ud i bjergene, på landet i ørkenen og i junglen. Jeg er særligt fascineret af at portrættere Indiens mange forskellige stammefolk, som i disse år lever på kanten til det moderne Indien, der er i rivende udvikling. Her kan man eksempelvis møde tidligere hovedjægere, nomader eller jæger/samlere, der lever det, der er deres hverdagsliv,” fortæller Bablu Virinder Singh Virdi, der i disse dage er i gang med at udvælge de billeder, der skal udstilles.

Ud i verdenen
Han købte sit første kamera, da han gik i gymnasiet og drømte om at rejse ud i Verden.
”Siden da har jeg rejst med kameraet om halsen. Enten alene eller sammen med min familie. Jeg synes, at jeg oplever verden mere intenst gennem mine kameralinser, og jeg får en stor lyst til at udforske de steder, jeg er. Kameraet er for mig en god indgangsvinkel til at komme i kontakt og dialog med folk,” siger Bablu og opsummerer livet med kameraet om halsen i én eneste sætning:
”Menneskers ansigter og kulturelle kendetegn fortæller deres egen historie, som jeg forsøger at indfange med kameraet.”
Når man på den måde har taget tusinder og atter tusinder af billeder kan det være svært at udvælge, hvilke der skal udstilles, men det er også noget særligt at udstille fotografierne.
”At udstille mine billeder er for mig en mulighed for at dele mine oplevelser med andre og formidle historier, som måske er ukendte for mange. Jeg tager på mine rejser mange typer af billeder, men altid mange portrætter, som også denne udstilling består af. Verden er stor og mangfoldig, og mange mennesker lever og tænker på anderledes måder, end vi gør i Danmark. Alligevel når jeg altid frem til, at mennesker i bund og grund er meget ens, vi lever alle for at skabe det gode liv for os selv og vores børn,” siger han og uddyber:
”Det er et budskab, jeg gerne vil have frem med mine billeder, og derfor lader jeg i høj grad portrætterne tale for sig selv, i stedet for at pakke dem ind i alt for megen tekst, så man som beskuer kan se den portrætterede i øjnene uden forstyrrende baggrundsviden og gøre sig sine egne tanker.”

Annonce

Hvad er det vildeste billede, du nogensinde har taget?
”Øh, det er svært at svare på, for det er svært for mig at skille situation og billede ad. Jeg husker mange ting via mine billeder, så selvom billederne fra lige den situation måske ikke, er de mest fantastiske, så kommer jeg særligt i tanker om en situation fra en rejse i det nordøstlige Indien i foråret, hvor jeg fotograferede et ritual, hvor shamanerne blandt Apatani-folket ofrede grise og trak deres bankende hjerter ud. Synet af det bankende hjerte i hånden på shamanen glemmer jeg ikke lige med det samme.”
Men hvis du tror, at bankende hjerter er en makaber ting, så vent til du hører om hans smukkeste billede.
”Da jeg fulgte med Changpa-nomaderne i det vestlige Himalaya, flyttede de deres lejr med deres 800 yakokser og 20.000 pashminageder i 5.500 meters højde. Midt i det hele faldt årets første sne og skabte det smukkeste og mest poe-
tiske sceneri,” siger Bablu Virinder Singh Virdi og beslutter sig for, at han nok også må tage det billede med i udstillingen.
Der er fernisering fredag den 7. oktober klokken 16.
Udstillingen kan ses fra lørdag den 8. oktober til torsdag den 3. november.

Selvom han har fotograferet i mere end 30 år bliver Bablu Virinder Singh Virdi aldrig træt af at skyde billeder. Nu kan du se hans udstilling og lade dig fascinere af det kulturelt og etnisk mangfoldige Indien på Rødovre Bibliotek.

Selvom han har fotograferet i mere end 30 år bliver Bablu Virinder Singh Virdi aldrig træt af at skyde billeder. Nu kan du se hans udstilling og lade dig fascinere af det kulturelt og etnisk mangfoldige Indien på Rødovre Bibliotek.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top