Annonce

Bondemanden i baghaven
honningmandÆblemost.jpg
Den pensionerede landmand Gert Wiberg Pedersen dyrker honning og presser æbler i garagen på Rødager Allé. Foto: Red.
lokal bonderøv Trods Parkinsons sygdom driver Gert Wiberg Pedersen et økologisk landbrug i baghaven på Rødager Allé

Der dyrkes honning på Rødager Allé, hvor den pensionerede automekaniker og landmand Gert Wiberg
Pedersen bor sammen med sin kone Elly.
Gert har avlet bier i seks år, og vundet førstepræmie for sin bi-honning tre gange i Københavns Biavlerforening foran 30 andre lokale biavlere.
”Jeg er svineheldig, at jeg har bierne her i Rødovre, hvor der er så rig en variation af blomster, buske og træer. Det er en voldsom variation, vi har rundt omkring i haverne,” siger honningmesteren Gert Pedersen, der drager nytte af Rødovres mange smagsvarianter.
”Ude på landet snakker man om en variation, der kan præstere op til 300 smagsvarianter, og her i forstæderne er vi over 500,” siger bondemanden med 15 års erfaring fra den økologiske gård Grantoftegård i Ballerup.

Fik honning for at blive stukket som barn
Allerede som ung knægt, på en nordfynsk bondegård, legede Gert med naboens bier.
”Da jeg var barn, havde naboen bier, og der var tjansen at komme over og trække i snoren, så fik man et glas honning, for hver gang vi blev stukket,” griner Gert, der vistnok lagde et par stik til, hver gang der skulle uddeles honning. Det er mange år siden, at Gert var dreng på den nordfynske bonde-
gård, siden da har han været faglært automekani-
ker og har arbejdet for Mellemfolkeligt Samvirke i Afrika. Den nu 65-årige Gert kæmper dagligt med Parkinsons sygdom, der truer både fysikken og lugtesansen.
”Mit parkinsons gør, at jeg har mistet lidt af min lugtesans. Jeg håber, at kunne blive ved med at smage, ellers må jeg jo stoppe,” griner Gert lidt tragikomisk.
Trods sygdommen har Gert gang i snesevis af projekter, blandt andet bygger han på en veteranbil i garagen, og hvert år presser han litervis af æblemost, som, sammen med Ellys sylte og bagværk, fylder to kæmpe frysere i kælderen.

Ingen bier, ingen blomster, intet liv
Gert holder sin bi-familie i et afrikansk bistade, som er den mest økologiske måde, hvorpå man kan avle bier. Når bi-familien er på sin største population, er der cirka 65.000 bier, heraf kun 300 han-bier eller droner, som de også kaldes. Gert bruger omtrent én time hver 14. dag på at kigge til bistaderne.
”Jeg går ind for mindst mulig indgreb, bierne kan sagtens klare sig. Der er nogle, som vil se bierne så meget som muligt, men så bryder de biernes forsvar mod smitte.”
Bierne er en imponerende insektart, som holder økosystemet i live, ved at stjæle blomsternes nektar og lave den til honning. I bytte sørger bierne for at bestøve blomsterne, og sådan har bier og blomster holdt gang i hinanden siden rude konge var knægt.
”Hvis der ingen bier var, ville supermarkederne kun have vaskepulver tilbage på hylderne om fire år. Bierne er fuldstændige nødvendige, for at vi kan opretholde livets balance,” fortæller den økologiske bondemand, der dyrker i baghaven på Rødager Allé.

honningmand1

Gert Wiberg Pedersen er pensioneret automekaniker, men i dag driver han et økologisk landbrug i baghaven på Rødager Allé. Gert Wibergs Pedersens honning sælges direkte fra hoveddøren på Rødager Allé 110.

 

 

honningmand2 honningmand3

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top