Tænk dig om før forældrekøb
doegn-netto-damhustorvet_012_030616.jpg

De mange unge, der skal starte på et studium gør igen forældrekøb til en populær ting. Men man skal tænke sig godt om, advarer lokal bank.

De mange unge, der skal starte på et studium gør igen forældrekøb til en populær ting. Men man skal tænke sig godt om, advarer lokal bank. Foto: Brian Poulsen
Forældrekøb Studiestarten lokker mange til forældrekøb, men hvis lejligheden skal sælges inden for en kort årrække, kan det betyde et stort tab.

Mange danskere overvejer i øjeblikket at udnytte den lave rente til at forbedre boligen, enten ved at optage lån i huset eller ved hjælp af et tillægslån.

Overvejer man en boligforbedring, råder filialdirektøren i Danske Bank til at se på, om der er mere, man gerne vil. For er man først i gang, er der penge at spare ved at låne et større beløb én gang frem for flere mindre beløb, og samtidig slipper man for byggerod ad flere omgange.
Forældrekøb hitter igen
Den kommende studiestart øger igen interessen for forældrekøb. Også her kommer de lave renter ind i billedet, fordi de gør det muligt at sikre sit barn en lav boligudgift under studierne.

Annonce

”Selvom priserne på lejligheder i de største studiebyer næsten er på niveau med pristoppen i 2006/2007, så er forældrekøb fortsat attraktivt, fordi renten er lav”, siger filialdirektør Søren Staufeldt og tilføjer, at det som udgangspunkt kræver, at forældrene har en opsparing eller friværdi i egen bolig til at finansiere de 20 procent af lejlighedens pris.

Ifølge beregninger fra Realkredit Danmark kan forældre finansiere en lejlighed på 50 kvadratmeter i København til 500 kroner om måneden, mens den studerende vil kunne sidde for cirka 4.000 kroner i månedlig husleje, hvis man kan få boligsikring.  

”Når vi taler med vores kunder om forældrekøb, hjælper vi blandt andet med et indblik i de forskellige lånemuligheder. Samtidig gør vi opmærksom på andre forhold, der kræver specialiseret rådgivning, for eksempel lejekontrakt og skatteforhold”, siger Søren Staufeldt.

Han understreger imidlertid, at det er vigtigt, at man ikke køber en lejlighed til sit barn i troen om, at man automatisk vil tjene penge på det, for der er også en del risici forbundet med det.

”Ingen ved jo, hvordan priserne på lejligheder vil udvikle sig. Samtidig kan barnets boligbehov pludselig ændre sig som følge af flytteplaner med kæresten, udlandsplaner eller en ny studieretning. Og skal lejligheden sælges inden for en kortere årrække, kan både køb og salg nemt løbe op i betydelige omkostninger”, advarer Søren Staufeldt.


Gode råd om forældrekøb
– Find ud af om et forældrekøb er den rette løsning for jer som forældre.
– Få rådgivning om skatteordninger og fastsættelsen af barnets husleje, og tjek med ejerforeningens vedtægter, at udlejning er tilladt.
– Få lavet en lejekontrakt, der sikrer, at barnet kan få boligsikring – vær’ opmærksom på de indkomstgrænser, der er afgørende for, at man kan modtage ydelsen.
– Vær’ opmærksom på beskatningen ved salg af lejligheden. Du bliver beskattet af evt. gevinst, men du får ikke fradrag ved formuetab.
– Se alene forældrekøb som en hjælp til dit barn. Vil du investere dine penge, er der mere fordelagtige måder at gøre det på. Der er også andre måder at hjælpe dit barn på under studierne – for eksempel tilskud til studiebøger eller husleje. Hver forælder kan give barnet op til 61.500 kroner om året uden at blive beskattet.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top