Sygdom får baghjul
WEB_cykling_scleroseFOR.jpg
Janni Dam-Nielsen, nummer to fra højre, Sidsel Zacho, yderst til venstre, Anja Theill Thomsen, nummer to fra venstre og Jette Bengtsson, til højre, har i alt 30 timer til at komme de 736 kilometer fra København til Skagen. Foto: Liselotte La Cour
Friske piger Janni drømte om at blive Verdens bedste amatørcykelrytter, inden hun sidste år fik lægens triste dom; du har Sclerose. Nu vil hun vise, at livet ikke behøver gå i stå, selvom man får en hård diagnose. i morgen, lørdag, cykler hun sammen med tre veninder fra København til Skagen i et velgørenhedsløb til fordel for Scleroseforeningen.

I morgen, lørdag, sætter 32-årige Janni Dam Nielsen fra Brandholms Allé sig i cykelsadlen for at trille ud på de danske landeveje i, hvad der er Danmarks længste fundraisingløb. En 736 kilometer lang stafet fra København til Skagen, der skal tilbagelægges på under 30 timer.
”Det vigtigste er, at vi hele tiden holden cyklen i gang. Vi må holde pause, når vi kommer i mål,” siger Janni Dam-Nielsen, der ikke skal træde watt ud i pedalerne helt alene. Med sig har hun tre veninder fra triatlonklubben, der på skift skal holde cyklen kørende og meget gerne med en gennemsnitsfart på over 25 km/t, for ellers når de ikke Danmarks nordligste punkt på 30 timer.
”Vi er en sammensat og meget forskellig gruppe. To af os havde aldrig cyklet over 100 kilometer, før vi meldte os til dette løb. Samtidig er vores hold unikt, idet det er det eneste rene pigehold,” fortæller Janni.

Udfordrer sig selv
For Janni Dam-Nielsen er det bestemt ikke uvant at sidde på en cykel. Faktisk befinder hun sig så godt på to hjul, at hun for bare få år siden drømte om at blive Verdens bedste kvindelige amatørcykelrytter.
Ofte trænede hun 10 gange om ugen, men sidste år led drømmen et knæk. Her fik Janni konstateret Mulitiple Sclerose, og lige siden har træningen været reduceret væsentligt.
”Jeg fik diagnosen sidste år, men lægerne tror, jeg har haft sclerose siden 2009. Jeg har tit tillagt det min sport og min træning, når jeg fik ondt i benene. Det var først, da jeg begyndte at få føleforstyrrelser i 2014, det gik op for mig, at der måske var noget galt,” fortæller Janni.
Hun ved godt, at sygdommen satte en stopper for hendes drøm VM-guld, men for Janni er det vigtigt at vise, at sygdommen ikke skal sætte en stopper for hendes liv.
”Selvom man får en diagnose, behøver ens liv ikke at gå i stå. Man kan stadig gøre, som man plejer og presse sig selv, man skal bare gøre det i et andet tempo. Jeg kan ikke de samme ting, som før jeg fik min sygdom, men jeg kan stadig udfordre mig selv,” siger Janni.

WEB_Cykling_sclerose (2)
Janni Dam-Nielsen (th) giver sin sygdom baghjul på lørdag, når hun sammen med tre veninder cykler fra København til Skagen. De fire piger er det eneste rene pigehold i løbet ‘MS Bike Challange’, der blandt andet har til formål at samle penge ind til en Verden uden sclerose.

Samler penge ind
Det 736 kilometer lange cykelløb fra København til Skagen er et fundraisingløb, der, udover den sportslige udfordring, har til formål at samle penge ind til forskning og forbedre forhold for scleroseramte og deres pårørende.
På indsamlingssiden Betternow.dk har de fire piger fra ’Tri4chicks’ i skrivende stund indsamlet mere end 15.000 kroner.
”Vi synes, det vil være interessant at brede budskabet om, at man ikke behøver være toptrænet superatlet for at deltage i sådan en udfordring. Med lidt god planlægning og målrettet træning kan alt lade sig gøre. Desuden synes vi, det er en vigtig sag at støtte og vil gerne sprede budskabet så meget som muligt, så fokus bliver rettet mod indsatsen og indsamlingen bliver så stor som mulig,” siger Janni.
Man kan læse mere om pigernes løb på deres Facebookside ved at søge på ’Tri4chicks MS Bike Challange’. Siden vil løbende blive opdateret, når løbet skydes i gang på lørdag. Man kan læse med om selve løbet på mschallenge.dk.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top