Annonce

Sommerhjælp til unge på job
jobpatrulje.jpg
Unge fra fagbevægelsens Jobpatrulje besøgte i sidste uge centeret for at snakke med ungarbejdere. Sidste års mange besøg hos fritidsjobbere landet over viste, at der er regelbrud i 65,9 procent af alle unges ansættelsesforhold. Besøget i Fætter BR fik ikke alarmklokkerne til at ringe hos Christine Ingeborg Rye fra Jobpatruljen. Foto: Red.
jobpatrulje Fagbevægelsens Jobpatrulje besøgte i sidste uge unge feriejobbere i Rødovre Centrum. Hos Fætter BR var der ros til arbejdsforholdene, men sådan er det langt fra alle steder. Sidste års tjek viste der er regelbrud i 65,9 procent af alle unges ansættelsesforhold.

Ved du, hvor meget du må løfte,” spørger Christine Ingeborg Rye imens hun kigger ned på en medbragt iPad der indeholder en lang tjekliste med spørgsmål om løn-, ansættelses- og arbejdsforhold. Christine er frivillig i Jobpatruljen og i løbet af juli måned har hun talt med mange ungarbejdere og informeret dem om deres rettigheder. Forleden var det 14-årige Viktor West Andersen, der blev lidt klogere på, hvad han egentlig har ret til, som ansat i legetøjsbutikken Fætter BR i Rødovre Centrum.
”Jeg var faktisk ikke klar over, at jeg er berettiget til så meget. Jeg vil helt sikkert undersøge reglerne, hvis der skulle opstå en situation, hvor jeg føler, at jeg ikke er blevet behandlet ordentligt,” siger Viktor West Andersen.

Mange regelbrud
Det er 37. år i træk, at unge fra fagbevægelsens Jobpatrulje drager ud i det danske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i sommerferiejob. I juli måned har Jobpatruljens medarbejdere aflagt op mod 1500 virksomheder i hovedstadsområdet et visit for at tale med unge feriejobbere.
Jobpatruljens udsendte medarbejdere havde intet at udsætte på Viktor West Andersens arbejdsforhold i centeret, hvor der var helt styr på pauser, løn under sygdom og hvad man må løfte. Sådan er det ikke alle steder. Sidste års mange besøg hos fritidsjobbere landet over viste, at der er regelbrud i 65,9 procent af alle unges ansættelsesforhold.
”Vi har i år besøgt en pige der arbejdede i en isbutik, hvor hun stod seks timer uden mulighed for at gå på toilettet. Det er et brud på reglerne,” siger en af Jobpatruljens udsendte.
Mathias Pedersen er koordinator for Jobpatruljen og ungdomskonsulent i HK Hovedstaden. Han ved fra tidligere, at mange unge sommerferie-jobbere ikke får den løn, de skal have efter overenskomsten, og at unge udsættes for tunge løft, arbejder med farlige maskiner og ulovlige arbejdstider. Han understreger dog, at det sjældent er ond vilje hos virksomhederne, der er årsagen, når reglerne bliver overtrådt.
”I langt de fleste tilfælde skyldes det manglende kendskab til reglerne, både hos arbejdsgivere og de unge selv. Derfor kommer vi ikke ud for at banke arbejdsgiverne i hovedet med overenskomster og lovgivning, men for at oplyse og informere. De fleste steder plejer vi da også at blive taget pænt imod,” siger Mathias Pedersen.

Annonce

 

FAKTA:

Fritidsjobber, kend dine rettigheder

En ansættelseskontrakt – har du ret til, når du har været ansat mere end én måned og arbejder mere end otte timer om ugen.
Løn – afhænger af din alder, hvad du laver, og hvornår du arbejder. Som ekspedient i en bagerbutik skal din løn fx ligge mellem 60 og 144 kr. i timen.
Feriepenge – skal du have, og de udgør 12,5 procent af det, du tjener.
Fyring – må ikke ske uden grund. Sørg altid for at få en begrundelse på papir. Derefter kan HK tjekke, om fyringen er i orden.
Tjek din præcise løn og læs mere om dine rettigheder på www.jobpatruljen.dk

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top