Annonce

Rødovre skriver demokratisk historie
valgaften-kommunalvalg-2013_24_201113_BP.jpg
Rødovre Kommune har arbejdet på højtryk for at gøre en sag klar til politikerne, så de kunne nå at stemme om en forsøgsordning med borgerdrevne forslag, inden den 10. september, hvor vi præsenterer de tre mest populære forslag på Rødovredagen. Her er det et billede fra et af valgstederne ved det seneste valg i Rødovre. Foto: BP
Borgerdrevne forslag Hvis kommunalbestyrelsen i aften muliggør en politisk drøftelse af borgerdrevne forslag, kan Rødovre skrive demokratisk historie.

Aldrig har kløften mellem de folkevalgte på Christiansborg og menigmand på gaden synes større end i disse dage, hvor der nærmest er gået inflation i politikerlede og populistisk leflen for laveste fællesnævner.

Lokalt i Rødovre har afstanden mellem politikerne og borgerne dog aldrig været mindre.
Mange grinte ellers af redaktionen her på Årets Ugeavis, da vi for to år siden ringede rundt til samtlige lokale partier og spurgte om de ville behandle en almindelig borgers forslag i byrådet, hvis vi kunne samle lige så mange underskrifter bag det, som der er cifre i vores postnummer.

Annonce

Op ad bakke
Indsamlingen af 2610 underskrifter lignede på forhånd Sisyfos’ umulige rejse med stenen op ad bjerget, som straf for at have udfordret gudernes almægtighed. Men alting går nemmere, når stenen skal rulles ned ad bakke på den anden side.
Tirsdag aften behandlede kommunalbestyrelsen et forslag, der giver de borgerdrevne forslag en reel mulighed for at leve deres eget liv i dét demokratiske laboratorium, som skal styrke den offentlige samtale gennem udvikling og afprøvning af forskellige nye demokratiske tiltag i Rødovre.

Kan samle elektroniske underskrifter
Ja, faktisk er lokalpolitikerne vokset så meget med idéen og opgaven, at de har gjort det halvt så svært (eller dobbelt så nemt om man vil) at få drøftet et forslag på rådhuset. Nu skal det kun kræve 1305 underskrifter at blive hørt direkte af sine folkevalgte, og hvad vigtigere er, åbnes der for, at underskrifterne kan indsamles elektronisk.
I praksis bliver det formanden for kommunalbestyrelsen, der på vegne af borgerne fremsætter borgerdrevne forslag til drøftelse blandt de politiske kollegaer, såfremt der altså samles 1305 underskrifter sammen.
I økonomiudvalget stemte fire af de fem medlemmer for at give de borgerdrevne forslag denne chance. Kun Dansk Folkeparti stemte ikke for. Hvis det mønster gentog sig tirsdag aften, hvor den avis, du nu sidder med i hånden, var på vej ud af en kæmpe trykmaskine, har Rødovre Kommune skrevet demokratisk historie i en tid, hvor demokrati virker som historie.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top