Annonce

Vi skal værne om fællesskabet – også de nye medlemmer
lizette-risgaard_072_120516.jpg
LOs formand Lizette Risgaard lufter hunden Blackie bag det hedengange SPF. Nu håber hun, at den kommende letbane vil skabe ny vækst i området. Foto: Brian Poulsen
LUFTER HUND OG TANKER Når Lizette Risgaard siger noget, taler hun med 1 million menneskers stemmer, og Lizette Risgaard har meget, hun gerne vil have sagt om uddannelsessnobberi, nedprioriteringsbidrag, sort trafik og selvfølgelig Islev.

Velkommen i mit hood.” LOs formand Lizette Risgaards hjemmebane er ikke en nyklippet boldbane, men en vildt voksende baghave i SPFs ødeland. Her lufter hun både sine tanker og labradoren Blackie.
”Jeg er ked af, de lukkede Statens Pædagogiske Forsøgscenter. Der har været mange klasser, der er kommet herud og set, hvordan samfundet fungerede. Jeg hører lærerne i dag sige, at der er et lack mellem skolen og det pulserende liv bagefter. Kommer man bare lidt væk fra Vestegnen, kan man kun vælge et gymnasium, fordi der er for langt til en erhvervsskole,” siger Lizette Risgaard.
Som formand for LO er hun vant til at have en mening om alting. Det har hun måske altid haft, men nu er der lyttegaranti.
”Vi skal sammentænke, hvad der skal til for at komme ind på en uddannelse med, hvad der skal til for at komme ud af folkeskolen. Ikke kun kigge på karakterer. Derfor bliver vi nødt til at blive skarpere på at få respekten tilbage til lærergerningen. Uanset hvad du vælger, skal du være klar til det, når du er færdig med folkeskolen, og derfor er vi dybt afhængige af lærerne,” understreger Lizette Risgaard og kaster et blik over på resterne af de tomme bygninger i det, der engang blev kaldt for Ungdomsbyen.
”Jeg håber, de har overenskomst,” siger hun som reaktion på et højt brag fra nogle nedrivningsmaskiner, der dovent gør, hvad den slags gør bedst.

Træt af snobber
”Vi har haft et uddannelsessnobberi i mange år, hvor folk har sagt, det
ikke var godt nok at have en håndværkeruddannelse i stedet for at fokusere på, hvad det er folk er gode til. Det vigtige er, at man får en uddannelse. Det du bliver uddannet til, er ikke nødvendigvis det arbejde, du ender med at have resten af livet, og vi er nødt til at indtænke efter- og videruddannelse endnu mere
på arbejdspladserne,” siger Lizette og tilføjer:
”Det er selvfølgelig arbejdsgivernes opgave, men de gør det stadigvæk ikke nok alle sammen, og derfor er det også vores opgave at være med til at hjælpe dem.”
Flygtninge og fag
Selvom hun kun har været formand for LO siden oktober måned, har hun allerede vundet sin første store faglige kamp over discountluftfartsselskabet Ryanair.
Nu står udfordringer med flygtninge bogstavelig talt for døren.
”Der er flygtninge, som på grund af krig og ufred har lov til at være her. Frem for at vi skal høre om ti år, at de ikke er integrerede eller er blevet kriminelle, så lad os slå en streg i sandet og gøre det bedre med det samme. De skal lære at være i Danmark, og det lærer man på arbejdsmarkedet,” understreger Lizette Risgaard, der også har lagt mærke til Rødovre Kommunes måde at byde velkommen til flygtningene på.
”Jeg har talt med flere flygtninge. De har en stolthed, og vil gerne bidrage og blive en del af fællesskabet,” siger hun og kaster en bold hen over den vilde græsplæne.
Hun følger Blackie med øjnene et kort øjeblik og svarer så på det spørgsmål, som politikere og fagbevægelse overalt må have stillet sig selv mange gange i løbet af de sidste måneder:

Annonce

Er det ikke svært at forklare LO-medlemmerne – at flygtninge også er Deres ansvar?
”Medlemmerne kan godt se det. Vi er alle sammen bekymrede, men det er klassisk fagbevægelseslogik. Vi skal løfte dem, der har det sværest for fællesskabets skyld. Det er arbejdsgiverne, der skal åbne døren, så flygtningene ikke
ender med at arbejde som løntrykkere i dårlige aftaler, og så skal vi huske den anden side af mønten, nemlig de danskere der i forvejen ikke har et arbejde eller mangler en uddannelse. De kan kigge ind og undre sig over, hvorfor politikerne har været optaget af hele tiden at trykke dem og skære og skære, og så pludselig gerne vil hjælpe flygtninge. Derfor er vi som fagbevægelse optaget af at sige, hvis vi skal det ene, skal vi også det andet,” fastslår Lizette Risgaard.
Det kommer angiveligt til både at kræve tillid og kontrol.
“Sådan er det med hele vores samfund. Det har altid været fagbevægelsens opgave at sikre, der er job og lige muligheder for alle.”

Er det også LO, der skal finde pengene?
”Nej, men jeg vil gerne anvise, når det er helt ude i hampen, at man lader virksomheder og rige mennesker snyde og slippe, samt lader virksomheder finde smuthuller. Det er ikke kun Panamapapirerne. Det er alle de penge, der mangler at blive opkrævet for virksomheder, og så skal almindelige mennesker på gaden for at demonstrere imod et såkaldt omprioriteringsbidrag,” siger Lizette, der nu har talt sig lidt mere varm, end hun nok normalt når at blive under en gåtur med hunden.
“Det burde hedde nedprioriteringsbidrag. De tvinger det igennem for at give skattelettelser, vi slet ikke har råd til. Der er det min opgave, som talerør for medlemmerne, at itale-
sætte problemet. Vi skal ikke gå på gaden hver anden dag, men vi skal engagere os i vores samfund,” siger Lizette, der selv følger med i Rødovres planer for lokalområdet, hvor hun bor.
“Det bliver utrolig spændende at følge letbaneprojektet, og den måde det vil påvirke ikke bare Rødovre, men alle i nærheden,” siger hun og tilføjer:
“Men også her har vi en opgave med at sikre, at det bliver virksomheder med orden i sagerne, der får opgaverne. Om det hedder sociale klausuler, aftaler om praktikpladser og så videre er ikke det vigtige. Det vigtige er, at vi som fagbevægelse hele tiden er med fremme, hvor det sker.”
Dét er Lizette Risgaard. Med en kalender der kunne give selv de travleste energibomber stressanfald, har hun en klør fem med i alt, hvad der rører sig af stort og småt. Ikke mindst, når det er medlemmernes og velfærdsstatens kerneværdier, der bliver truet.
Derfor bliver der heller ikke lagt fingre imellem, når der er Ryanair i luften, eller når politikere dumme-naivt sætter sig på passagersædet i en Uber-bil.
“Man skal konkurrere på lige vilkår i Danmark. Det er en hjørnesten i vores samfund. Reglerne skal overholdes og man skal betale skat og forsikringer og alle de andre ting, som vi alle tager for givet. Ellers er det vores opgave som fagbevægelse at sige stop, og det er min opgave som formand at sige det så højt, at det bliver hørt.
Hørt bliver også Blackie, der virker svært tilfreds med, at den daglige luftetur blev lidt længere end normalt.

FAKTA

Lizette Risgaard
Født den 15. juli 1960
Bor i Islev

Arbejde
1980-1984 Kontorfunktionær, Husligt Arbejder Forbund
1984-1987 Kontorfunktionær, Litografisk Forbund
1987-2000 Kontorfunktionær, TIB (tidl. Snedker- og Tømrerforbundet i Danmark)
2000-2007 Næstformand i LO-Storkøbenhavn
2000-2007 Formand, HK/Service København
2007-2015 Næstformand i Landsorganisationen i Danmark – LO
2015- Formand for LO

Tidligere organisationsarbejde
HK-Ungdom
Tillidsrepræsentant for HK’erne i TIB
Bestyrelsesmedlem i HK-Københavns afd. 8
Formand Brancheklubben for Fagforeningsansatte i HK København
Næstformand, LO Storkøbenhavn
Formand HK/Service København

Seneste uddannelse
Master of public Administration

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top